Kozma Rita a Plus Size Magazin alapító-főszerkesztője, aki rendíthetetlenül dolgozik saját oldalán a misszióért, hogy mindenki felismerje: a plus size nem valamiféle körméret vagy egy szám a ruhacímkén, hanem egy életérzés. 

 

A magazinban megjelenő életmód-témák, színes tartalmak, divattal és stílustanácsadással kapcsolatos cikkek szórakoztatóak és minden női olvasót megszólítanak – mégis bírnak egy önmagukon túlmutató, fontos küldetéstudattal is: Kozma Rita oldalán minden apróság a nők önbizalmának növelését, az egymás iránti elfogadás és pozitív odafordulás nemes ügyét szolgálják. Rita szilárdan hisz az Ügy fontosságában, munkássága pedig minden ízében hitelesen képviseli ezt az attitűdöt. A IV. Womanity Fesztiválon ő lesz az, aki lehengerlő életszeretetével felráz bennünket és egy közös flashmobra hív a POZITÍV TESTKÉPÉRT. Interjúnkban erről is faggattuk őt.

 

Womanity: A Plus Size Magazin alapítójaként általában véve hogyan látod a magyar nők testképét? És mi a helyzet az önbizalmunkkal?

Kozma Rita: Két válaszom is van erre a kérdésre: egyrészt a magazin olvasóinál illetve a plus size stylist oldalam olvasóinál és ügyfeleimnél látványosan nő a nők önelfogadása, önszeretete, több olyan ügyfelem és olvasóm is van, akik azóta, hogy követik a plus size munkásságom és személyesen is találkozunk, 500%-os önbizalom-növekedést említenek, kinyílnak, mint bimbóból a rózsa, mernek színeket, világos árnyalatokat is viselni, többet mosolyognak, tekintetük ragyog. Ez kicsit idillikusnak tűnik, de nap mint nap tapasztalom, tapasztaljuk ezt, a rengeteg hálát adó levéltől a személyes találkozásokon, tapasztaltakon át. A cikkek, posztok olvasása, a videók meghallgatása és nem utolsó sorban a PlusSize Stúdióim látogatása után a nőkön hatralmas a változás – jó irányba, nagyon pozitív irányba. 

A másik oldal, amit az utcán hallok, meg az üzletekben, meg szinte mindehol (ők nem az olvasók, követők): rengeteg az önbizalomhiányos nő. Akik semmi mást nem néznek, csak a tökéletesre retusált fotókat, a makulátlan topmodelleket. Sajnos ezek a hölgyek – kortól és alkattól függetlenül – rengeteget bántják magukat, szavakkal és nem ritkán éheztetéssel is sanyargatják a testüket. Szerencsére a Plus Size magazin olvasóinál és azoknál, akik tesznek a lelki egészségükért, ez már nem így van.

 

W: Beszéljünk most a flashmobról! Ez a műfaj sosem merül ki valamiféle csoportosan végzett, közös táncolásban, ennél sokkal meghatározóbb eleme az, hogy üzenete van. A szeptemberi Womanity Fesztiválon a pozitív testképért fogunk táncolni. Hogyan képzeled el, miként lehet ezt az üzenetet közvetíteni?

KR: A többi nő felé a helyszínen. Vidáman.

 

 

W: Hogyan lehet sok különböző stílusú és mentalitású embert felrázni és közös nevezőre hozni egy flashmob keretében?

KR: A Womanly Magazin és Fesztivál tulajdonosa, Czagány Alexandra vetette fel az ötletet, hogy milyen szuper lenne egy flashmob a plus size nőknek, amely jól illik a Merj látszani! szlogenhez. Magam is roppant jó ötletnek tartom. Még nem vettem részt ilyen megmozduláson, bízom benne, hogy sok hölgy lesz jelen és együtt erősíthetjük egymást és a többi nőt, hogy igenis a kerekded nők is lehetnek szépek, vonzóak, szexisek vagy éppen vagányak.

W: Mi a titka ennek a műfajnak, ha van egyáltalán? Mitől működnek ezek a csoportos megmozdulások és mi a jelentőségük?

KR: A Plus Size magazin és a plus size stylist oldalamnak több közössége van – ahol beszélgethetünk vagy éppen ruha-csereberézhetünk, ezeket nagyon szeretik a hölgyek. A meglátásom az, hogy szeretnek közösséghez tartozni, örülnek neki, lelkesíti őket, ha egy olyan csoporthoz tartoznak, amely róluk, nekik szól. Azt mondanám, hogy a közös hit, a közös nézetek miatt működhet egy-egy ilyen megmozdulás. 

 

W: Miért vállaltad, hogy részt veszel ebben az akcióban?

KR: A fesztiválon elsődlegesen az előadásommal szeretnék segítséget nyújtani a jelenlévő hölgyeknek, amely a standomnál tovább folytatódik. A flashmob jó ötlet, mindent jó ötletnek találok, amivel jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben.

 

 

W: Milyen hangulatra, élményekre számítasz a Womantiy Fesztivál flashmobja kapcsán?

KR: Mint minden pozitív megmozdulásnál, itt is a vidám, energiadús, nevetős, felfokozott hangulat az, ami várható.

 

Fesztivál díjmentes regisztráció és előkedvezményes jegyek:  www.womanityfesztival.hu