bannerfesztival

 1.) Vérnyomás

Kutatások bizonyítják, hogy heti 2-3 alkalommal végzett, 40-60 perces, közepes intenzitású edzéssel megelőzhetők a szív és érrendszeri betegségek, rendszeres mozgás ugyanis csökkenti a vérnyomást. A krónikus alacsony vérnyomással rendelkezőknek – ez többnyire fiatal nőket érint – pedig jó hír, hogy különösen futással, kerékpározással és úszással a normál tartományba emelhető a vérnyomás. Tehát ha gyakran érzed álmosnak, fáradtnak, ezáltal lustának magad, irány az edzőterem! A kávé nem feltétlen jó megoldás, mert amilyen hirtelen megemeli a vérnyomást, olyan rövid időn belül esik az vissza. Ha tartósan szeretnél energikus maradni, mindenképp el kell kezdened rendszeresen mozogni.   

2.) Stressz, fejfájás

A rendszeres mozgás stressz űző szerepéről minden bizonnyal már sokat hallottatok, így amit itt kiemelnék az a stressz okozta fejfájás. Bizonyított, hogy azoknál, akik rendszeresen küszködnek fejfájással, a sport hatására ritkulnak a fejfájós napok és ezzel együtt csökken a rohamok intenzitása. A stressz okozta fejfájás legjobb gyógyszere bizonyítottan a hosszútávfutás.

3.) Szocio+

Az edzőtermekben, jógaközpontokban, sportrendezvényeken életre szóló barátságok szövődhetnek. Ha ki szeretnél szakadni egy picit a megszokott környezetedből, új ismeretségekre vágysz, az egyik legjobb, amit tehetsz, hogy veszed a cókmókod és elmész edzeni. Az sport által köttetett barátságok extra motivációt adhatnak, egymást támogathatjátok, húzhatjátok a „lusta” napokon.   

team-771474_960_720 (1)  

4.) Csontritkulás, gerincbántalmak

A csontok, izmok kiegyensúlyozott (nem megterhelő!) terhelése segít megelőzni a csontritkulást és az ízületi panaszokat. A hátizmok erősítésével elkerülhetőek a gerincbántalmak, javul a tartás. A gerincre rendkívül jó hatással van például a jóga. Már egy havi rendszeres gyakorlással látványos javulást tapasztalhatunk tartásunkban. A combizom erősítésével térdünknek segíthetünk, hogy ne egyedül cipekedjen, megelőzve ezzel a későbbi térdbántalmakat.

5.) Cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség fő rizikófaktora az elhízás, amit a túlzott kalória bevitel, valamint a mozgásszegény életmód okoz. Rendszeres sporttal nem csak hogy megelőzhető cukorbetegség, de javítható is a már kialakult kóros állapot.   

6.) Endorfin

Köztudott, hogy a sport endorfint, azaz boldogsághormont szabadít fel az agyban. Ettől egyrészt kiegyensúlyozottabbnak érzed majd magad, másrészt a fájdalomérzékelés csökken, ezáltal könnyebben viseled az esetleges betegségeket, javul az életminőség.  

7.) Alvászavarok

A rendszeres, frissítő mozgás által az izmok kellemesen elfáradnak, javul az alvás minősége és sokkal könnyebben alszol el. Ha gondod van az alvással, mielőtt mindenféle pirulákhoz nyúlsz mindenképp érdemes megpróbálkozni a rendszeres sport beiktatásával.

yoga-263673_960_720 (1)

8.) Szexuális élet

Bizonyított, hogy azoknál, akik rendszeresen sportolnak, sokkal intenzívebb a szexuális élmény. A hormonrendszerre gyakorolt pozitív hatása miatt a sport segít a libidó szinten tartásában. Férfiak esetében pedig kicsi az esély, hogy gond lesz a „teljesítőképességgel” amennyiben rendszeresen sportolnak.   

9.) Immunrendszer

Amikor sportolsz, nem csak az izmaidat edzed, hanem immunrendszeredet is. Az állóképesség fejlesztő kardió mozgásformák kiváló alapot adnak egy kiváló immunműködéshez. Az ALL YOU CAN MOVE Humánpolitika.com-mal végzett közös kutatásából is kiderült, hogy kevesebbet beteg, aki rendszeresen sportol. 

10.) Akaraterő, önismeret

Kevés helyen olvasni erről, pedig talán az egyik legfontosabb pozitív hozadéka a rendszeres sportnak, melynek ráadásul a mindennapi életben is nagy hasznát veszed. Minden egyes lefutott, letekert, leúszott méter, minden egyes edzés, jógaóra segít, hogy közelebb kerülj önmagadhoz. Erőt ad a mindennapokhoz. Segít, hogy megismerd magad, a határaidat, a félelmeidet, amelyeken ha átlépsz, óriási lökést adsz magadnak, hogy megbirkózz a problémákkal az élet egyéb területein is.  

 

+1. AYCM

Ha van egy AYCM SportPass-od, egyszerűen nem tudsz nem sportolni. Az ALL YOU CAN MOVE az a rendszer, amely tálcán kínálja neked a jobbnál jobb mozgásformákat. Egy bérlet áráért országszerte 500 létesítményt biztosít számodra, hogy ne legyél helyhez kötve, ezáltal könnyedén be tudd illeszteni a sportot az életedbe és annyit mozogj, amennyit csak akarsz. 

 womanitybanner2 (002)

(képek: pixabay.com)

10+1 érv a sport mellett
100%Összpontszám
Olvasói értékelés: (2 Szavazások)
100%