Akik felé sem néznek, azok bizony el sem tudják képzelni, hogy az edzőterem egy igazi multifunkcionális tér: azaz nem csak azért járunk oda, hogy izmokat növesszünk és alakot formáljunk. Nem bizony! Sőt, már az ókoriak sem csak ezért jártak!

A görög-római gymnasionokban (a gymek elődei lényegében fedett és szabadtérrel is rendelkező tornatermek, tehát mai értelemben véve luxus edzőtermek voltak) a szabad polgároktól elvárt testedzés mellett jutott arra is idő, hogy megbeszéljék egymással az állam, a gazdasági és a családi élet dolgait is. Mivel az antikvitás után a testkultúra olyan szinten háttérbe került, hogy a legbűnösebb dolgok egyike lett, majd a felvilágosodás után is csak szimplán lenézett tevékenység maradt, így a kapcsolatépítés (networking) funkciója is más helyszínekhez kötődött az évszázadok során.

A hetvenes évek aerobik-láza óta azonban ismét nagyon fancy dolog edzőterembe járni, és nemcsak azért, mert ott minden eszköz megtalálható és edzők segítségével, szakszerűen lehet sportolni, relaxálni, hanem mert egy ugyanolyan közösségi térré vált, mint mondjuk egy divatos bulihely. A már jól ismert törzsközönség mellett mindig vannak új arcok is, akik vagy odaszoknak vagy lekopnak, lehet ismerkedni baráti vagy érzelmi alapon is – jó példa utóbbira, hogy Budapesten több helyen is van már elsősorban melegeknek szóló edzőterem. Persze, lehet teljesen figyelmen kívül is hagyni mindezt, és csak a sportértékéért látogatni egy helyet, de sokak között köttetik itt barátság, üzleti kapcsolat, netán szerelem is.

Az edzőtermi bérlet, vagy még inkább az AllYouCanMove-SportPass – amellyel most már 540 sportlétesítmény látogatható akár minden nap az országban, különböző havidíjú csomagokkal (XS-XXL) –nemcsak a külalakunkba és az egészségünkbe való invesztíció, de akár a karrierünk szempontjából is jó befektetés lehet. Nyilván komoly különbség van edzőterem és edzőterem között ebből a szempontból is, egy drágább sportlétesítmény a szép enteriőrjeivel, prémium szolgáltatásaival és legújabb gépparkjával nyilván az elitebb közönséget célozza (ez a kategória pl. az AYCM SportPass esetében az XL-XXL), akik között sok menedzser, cégvezető is található, lehet, hogy jövendő munkaadónk is akár.

Az edzőtermi öltöző pedig a világ egyik legdemokratikusabb helye, ott nincsenek pozíciók és nem számít a hitelkártya, mindenkinek egy szekrénye van és ugyanarra a padra ül le átöltözni. Ahogy együtt izzadunk ugyanúgy a súlyok és a kemény óra alatt is. Amire viszont mindez jó alkalmat ad, hogy képet kapjunk a másik kitartásáról, jelleméről, ami nem ritkán fontosabb egy munka kapcsán, mint a szakértelem, amelyet sokszor autodidakta módon is el lehet sajátítani. Persze a lehetséges munkakapcsolat csak a mérleg egyik serpenyője, a közös érdeklődés (a sport ugye az első kapcsolódási pont) számtalan barátság elindítója lehet, ahogy ennél mélyebb érzelmeké is – amire a feszülős és sokat láttató edzőcuccok is jó hatással vannak. Persze, egy kávézó talán kellemesebb találkahelyszín (bár ott a kalóriák csak kúsznak fel ránk, épp ellenkező a hatásmechanizmusa, mint az edzőteremnek), talán komfortosabban is érezzük magunkat, ha nem csapzott-izzadt a frizuránk, de jóval kevesebb az esélye is, hogy ennyi potenciális kapcsolatlehetőséggel találkozzunk nap mint nap. Szóval, ha másért nem, ezért aztán tényleg megéri edzőcipőt húzni, nem?