Mindannyiunk fejében él valamilyen kép (netán sztereotípia), ha szóba kerül egy-egy mozgásforma/sportág és azoknak a hobbiszinten való művelői. Valljuk be, meg vagyunk győződve picit a lelkünk mélyén arról, hogy a golfozók úgy nagy általánosságban sznobok, a Power Plate-esek cicamacák, a speedfitness-re járók meg egyszerűen csak lusták.

De nagyon-nagyon, hiszen a magukra kötött áramtól várják, hogy izmosodjanak (Ez pont olyan, mint amikor anno a teleshopos kütyüt magára aggatók csipszmajszolás és tévénézés közben várták a kockákat a hasukra.). Amellett, hogy sokszor köze sincs ezeknek a nem ismerésből fakadó előítéleteknek a valósághoz (a golf például nem drágább sport, mint a tenisz, utóbbi kettő pedig igen kemény edzésfajta, még akkor is, ha csak félóráig tartanak), kicsit megfosztanak bennünket attól is, hogy esetleg jó kedvvel próbáljuk ki ezeket, és talán életünk edzéstípusára akadjunk bennük. Sajnos az iskolai tesiórák sem segítettek éppen abban, hogy szélesebb legyen a látókörünk, illetve, hogy jobban megszeressünk sportolni. 

A kötelező foci, kosár-és röplabda, gimnasztika, esetleg tánc és úszás sokaknak (akiknek az óra fénypontja a levezető kidobósozás volt) sajnos egy életre elvette a kedvét bárminemű megmozdulástól, holott a mozgás világa egy roppant sokszínű és felfedezésre csábító univerzum. S manapság a legjobb benne, hogy tengernyi választási lehetőség kínálkozik, nemcsak az újabbnál újabb edzéstípusok miatt, hanem a sportlétesítmények terén is. Jógázni például már nem csupán Buddha-képek között vagy hippiközegben lehet, vannak elegáns mozgásstúdiók, fancy edzőtermek is, ahol a saját komfortfokokzatunknak, társasági elvárásainknak megfelelően próbálhatjuk ki (és ezzel ugye korántsem akartuk leszólni a jóga hőskorából vett példát). Sokakat megrémiszthet elsőre, hogy vajon mi az a pilates, TRX, cross-fit, hot iron (vajon ezt miért nem lehet egyszerűen súlyemelésnek hívni?), zumba, stb., biztos nekik való-e, ha még azt sem tudják, ezeket eszik-e vagy isszák.

Egy bizonyos kor felett sokunknak kissé inába is száll a bátorsága, amikor valami újat kell kipróbálni, nem szeretünk már annyira idegenek előtt bénázni.

Pedig a siker záloga a sok hasra esés, azaz valószínűleg jó pár mozgásformát ki kell ahhoz próbálnunk, hogy ráleljünk a számunkra igazán testhez állóra. Persze, azért a sportok jellemzőiből már előre kiszűrhető, mi nem lesz sosem a kedvencünk. Ha semmi ritmusérzékünk sincs, valószínűleg nem a zumba vagy a stepaerobick lesz a nekünk való, ha nem szeretjük a túlságosan férfias dolgokat, akkor hanyagoljuk a bokszot vagy a hot iront, s nem nekünk találták ki a vívást sem, ha nem akarunk rendszeresen kék-zöld foltokkal hazamenni. Ha még a keresgélő fázisban vagyunk, érdemes ugyanakkor kiváltanunk egy All You Can Move-bérletet (most kedvezményesen az utolsó negyedévre), hiszen ezzel a kis plasztikkártyával közel 600 sportlétesítmény mozgásformáiból szemezgethetünk, így relatíve hamar végig tudjuk zongorázni azokat, amelyeket első blikkre hozzánk passzolónak gondoltunk. Akár minden nap mást és mást, lévén az AYCM-bérletünkkel akár minden nap máshova járhatunk edzeni, ahol még szakszerű segítséget is kapunk, mivel a csomagunk (XS-XXL) a kiscsoportos órák látogatására is feljogosít minket. Szóval elő a bátorsággal és teszteljük, hogy egy kis gyakorlással miben lehetünk a legjobbak!