A futást lehet nagyon szeretni és nagyon nem lelkesedni érte. Akik pedig az utálkozók táborából mégis valamilyen okból adnak esélyt ennek a sportnak, azok általában pár edzés után megkedvelik.

Rengeteg oka lehet annak, hogy valaki elhatározza, hogy tesz egy próbát ezzel a mozgásformával. Mivel most már a nappalok hossza és az időjárás is hozzájárul a szabadtéri sportoláshoz, álljon itt néhány érv a stresszben élőknek, a fogyásra vágyóknak, az egészség megszállottjainak és az időhiányban szenvedőknek a futás jótékony hatásairól, előnyeiről.

 

Stresszben élőknek

Egy nehéz irodai nap utáni futás közben az agy endorfint termel, aminek köszönhetően boldogságérzet keletkezik. Az ilyenkor kitűzött teljesítménycélok elérése magabiztossághoz és sikerélményhez juttatnak. Szabadtéri edzés esetén a természet látványa és a “kifelé nézés” felszabadító érzése is nagyban hozzájárul a stressz enyhítéséhez. Sokan futás közben gondolják végig a napi problémákat, eseményeket, melyeket ily módon könnyebben engednek el. A távolságot és az időt csakis te határozod meg, senkihez nem kötelező alkalmazkodni, egyedül önmagad elvárásainak kell megfelelned, de ha úgy döntesz még ezekre sincs szükség, elég élvezni a szabad mozgás örömét.

 

Fogyásra vágyóknak

A futás az egyik legjobb zsírégető edzésmód, viszont fontos megemlíteni, hogy ha ez a cél, akkor kiemelten kell figyelni a pulzusszámra és a tempóra. Érdemesebb kocogásra váltani, hiszen ilyenkor a leghatékonyabb a zsírégetés. A gyorsaság növelésével a szervezet a szénhidrátkészletekhez nyúl és izomvesztés léphet fel. A zsíron kívül a narancsbőrt is nagy sikerrel tüntetik el a combokról és a fenékről a lerótt kilométerek. Fontos kiemelni azonban, hogy –mint minden edzésforma- a futás sem önmagában csodaszer, csupán remek kiegészítője a fogyás alapját képező megfelelő táplálkozásnak. Nagy súlyfelesleggel rendelkezők konzultáljanak személyi edzővel vagy orvossal, mielőtt nekikezdenek, nehogy megterheljék az ízületeket.

 

Egészség megszállottjainak

Köztudott, hogy a mozgásszegény életmód következtében rengeteg egészséget veszélyeztető tünet alakulhat ki (pl. elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás). A futás nemcsak ezek megelőzésében van a segítségedre, de oxigént juttat a szervezetbe, erősíti a szívet, számos pozitív anyagcsere- , légzőszervi, idegrendszeri és hormonális változás is bekövetkezik általa. A lényeg a fokozatosság és a pihenőnapok beiktatása, ezáltal elkerülhetőek a sérülések, valamint a szervezet kimerülése és élvezhetjük a korábban felsorolt rengeteg előnyt.

 

Időhiányban szenvedőknek

Többek döntenek azért a futás mellett, mert bárhol elérhető, nem szükséges sem túl nagy anyagi, sem időbeli befektetés a kezdéshez. Egyszerűen felveszed a “nyúlcipőt” és bemelegítés után irány az utca, a legközelebbi park, erdő vagy futópálya. A kitűzött táv/idő letelte után pedig nyújtás és el mondhatod, hogy ma is tettél valamit önmagadért. Nem kell a termek nyitvatartásához, a hétköznapi programokhoz vagy a hétvégéhez igazodnod.

Ha a fenti érvek alapján szívesen belevágnál, de fontos számodra, hogy legyen lehetőség öltözésre és/vagy zuhanyzásra, vagy csak jobban szeretnél társaságban edzeni, kiépített pályán, az alábbi fővárosi létesítményeket jó szívvel ajánljuk figyelmedbe:

 

BME Sporttelep – Futópálya

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem sporttelepe a XI. kerületben 8 sávos 400 méteres rekortán pályával várja a futás szerelmeseit. Itt lehetőséged van az öltözőkben kultúrált körülmények között átöltözni, ha esetleg munkából vagy iskolából érkeznél. További nagy előnye a tág nyitvatartási idő, hétköznap 06:00-tól 24:00-ig, hétvégén 07:00- 22:00 óráig várják a sportolni vágyókat. Azoknak is jó alternatíva ezt a helyszínt választani, akiket elrettentettek a futók ellen elkövetett támadások, hiszen a pályára csakis a portán keresztül lehet bejutni.

BME- Bogdánfy

 

Margitszigeti Atlétikai Centrum

Budapest egyik legismertebb és legnépszerűbb futópályája a margitszigeti. Az 5350 m hosszúságú futókör a szép környezettel, felújított pályájával, ivókutakkal és szabadtéri edzőgépeivel európai hírű helyszínné lett az elmúlt években. A Margit-hídtól 150 m-re elhelyezkedő Atlétikai Centrum egyrészt öltözővel segíti az ide érkező sportolókat, másrészt hatalmas területen kínál további lehetőségeket: a központon belül található 6 sávos rekortán futópályán kívül a labdarúgás, kézilabda, kettlebell, streetball szerelmesei is megtalálják számításaikat. A nyári időszakban minden nap 06:00-tól 22:00-ig van nyitva.

margit1

 

BTN Office Gym

Ha inkább a 13. kerületből indulnál neki munka előtt vagy után a Margitszigetnek, akkor érdemes bázisnak választani a BTN Office Gym-et. Itt ugyanis a fitness központokban megszokott szolgáltatásokon (fitness, wellness, személyi edzés) kívül, lehetőséged van kizárólag a zuhanyzó és öltöző igénybe vételére, sőt ez a jegyár is tartalmazza az infra- és finn szauna használatát. (X)

womanitybanner2 (002)

(szöveg: Józsa Dorottya, nyitókép: pixabay.com)