Mikor először vettünk részt step aerobikon sportórával, nem hittük el az óra végén, amit láttunk…Végre egy olyan csoportos óra, ahol nem egy fél kefirnyi energiát égetünk el, hanem akár három óriás túrórudi utáni vezeklést is megközelít. Azt persze hozzá kell tenni, hogy rendesen meg is szenvedtünk érte.

A step padokat óra elején két magasságra lehet beállítani, annak megfelelően, hogy milyen edzettségi szinten vagytok. Aki nagyon haladó, az még bokasúlyokkal tovább nehezítheti az edzést. Az óra pedig abból áll, hogy erre a lépcsőre lépkedtek különböző tempóban és lépéskombinációkban.

A step aeobiknak általában két fajtája található meg az órarendekben:

 

Dance step

Ennél az óratípusnál érdemes komolyan venni a jelzést, hogy kezdőknek vagy haladóknak ajánlott, mert kezdőként hamar elmehet az ember kedve egy olyan óra miatt, ami összetett lépésekből, koreográfiából áll. Mint a táncfajtáknak, a step aerobiknak is megvannak az alap lépései, amiket a végtelenségig lehet variálni és ennek megfelelően számtalan koreográfiát lehet összeállítani. Ha kezdőként belecsöppentek egy bonyolult koreográfiából felépülő edzésbe, akkor azon kívül, hogy kellemetlenül érzitek magatokat, könnyen sérülés is lehet a vége a mozdulatok helytelen kivitelezése miatt. Általános szabály, hogy mindig teli talppal lépjetek a padra és figyeljetek a térdetekre, hogy ne feszüljön meg!

 

Kondi step

A kezdők számára ajánlott óra, mivel itt nincsenek bonyolult koreográfiák, könnyen követhető. Általában súlyzóval, gumi szalaggal, vagy egyéb eszközökkel egészítik ki az edzést és erősítő gyakorlatokból áll, amiket magas ismétlésszámban végezhettek, ugyanakkor az alap lépések elsajátítására is megfelelő.

 

A step aerobik pozitív hatásai:

  • zsírégető hatású, így fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott
  • dinamikus, állóképességet fokozó mozgásforma
  • főként a lábikrát, a combot, a csípőt és a feneket mozgatja, formálja
  • a karmozdulatok és a lépések jól fejlesztik a koordinációt
  • segít elűzni a stresszt
  • erősíti a szívet, javítja a véráramlást és a tüdőkapacitást

 

3 hely, ahol te is kipróbálhatod:

Sport Placc, Budapest XIII. kerület

A Sport Placc egy igazán hangulatos, csoportos órákra specializálódott létesítmény, ahol 0-99 éves korig mindenki megtalálja a számára kedves típust. Az edzéseken kívül rendszeresen szerveznek egészséges életmóddal kapcsolatos tanfolyamokat, workshopokat.

step_sportplacc

Sport11, Budapest XI. kerület

A Sport11 festői környezetben található, a város szélén. Itt aztán mindent meg lehet találni, amit egy sportoló kívánhat, így többek között a step aerobikot is. A közel 43.000 m2-en elterülő multifunkcionális sport és rendezvényközpontban uszoda és wellness részleg, fitnessterem, 2000 m2-es sportcsarnok, műfüves labdarúgópályák, squashpályák, teniszcentrum, szabadtéri kosárlabda és strandröplabda pálya várja az amatőr és profi sportolókat.

 

 step

ABS Sportcentrum, Budaörs

A budaörsi centrum szintén szép környezetben található, négy szinten várják a sportolni vágyókat. Az aerobikon kívül felkészült személyi edzőkkel edzhettek együtt a jól felszerelt fitness teremben, este pedig akár baráti társasággal is visszatérhettek a bowling pályán aktívan tölteni az időt.

 

aycmujjj

 

(Fotók: www.allyoucanmove.hu)