Amikor egy dizájnmárkáról írunk, gondosan felderítjük annak hátterét és alaposan górcső alá vesszük az egyes darabokat esztétikai és formatervezési szempontból, felfejtsük az adott márka egyediségének és erősségeinek mibenlétét. Az MZF Fashion munkái azonban tálcán kínálják magukat: nem kell megértenünk őket, legszívesebben csak azonnal beléjük bújnánk, szeptember 16-án a IV. WOMANITY FESZTIVÁLON meg is fogjuk tenni.

 

Bakanccsal is, magassarkúval is

Trendek jönnek-mennek, a tervezőasztalon a papír és a ceruza pedig a világon mindent elbír. A kifutón, ahol a tervekből valóság lesz, a ruhadarabok még műalkotásokként jelennek meg, amelyek mindig hordoznak magukban valamit abból, amit az alkotók a divatról gondolnak. Az már egy egészen más kérdés, hogy később, a kifutókról levonulva ezek a darabok hogyan találják meg az értő közönségüket a piacon és miként állják meg a helyüket a valós, hétköznapi életben. 

 

 

Mezőfi Andrea alkotói gondolkodásmódjában folyamatosan ott motoszkál az aktuális trendeken túli egyszerűség és funkcionalitás, amely a formákat és a színeket mint láthatatlan kéz alakítja már az új tervek megszületésének pillanatától fogva. Üdítő változatosságot jelent, hogy az MFZ Fashion darabjait böngészve nem veszünk el a részletekben az első pillantás során, nem emészt fel energiát és megértésre fordított időt minden egyes ruhadarab, hanem a maga teljességével, könnyű befogadhatóságával célozza meg a legelemibb birtoklási vágyunkat.

Andrea is magabiztosan állítja, hogy a márka mögött álló koncepció az egyszerűségével és a mindennapokba illeszthetőségével hat igazán, tekintve, hogy legfontosabb szempontjai a hordhatóság és a kényelem.

„Szeretem, ha egy darabot fel lehet venni dolgozni bakanccsal, de egy vacsorára is magassarkúval.” Az MZF Fashion darabok egyszerűen működnek az otthoni gardróbunkkal.

 

 

A különlegesség érzésével

Andrea a munkájával kapcsolatos kérdésekre arról mesél, hogy kifejezetten a mindennapokban élő, dolgozó nőknek és férfiaknak tervez, s ismeri is az igényeiket: egy ruhának meg kell felelnie adott esetben esőben, szélben, tömegközlekedve is. A vegytiszta műalkotásokat nem aggathatjuk magunkra a villamoson. Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy Andrea munkái vagy a tervezéshez való hozzáállása földhözragadt volna és kizárólag a praktikumra szűkülne. Éppen ellenkezőleg, kimondottan imponáló, hogy a tervező számára az inspiráció egészen elvont problémákból is érkezik, hiszen ő is tisztában van vele, hogy a kreatív folyamatok során mindazok az élmények, tapasztalatok és problémák dolgoznak benne, amelyek egyébként is foglalkoztatják. „Általában az inspirációm valamilyen hozzám közel álló, ám mindenkit érintő kérdés. Például háború, vízkészlet, döntéshozás” – sorolja a súlyos témákat.

Egy másik fontos gondolathoz is eljutottunk az MZF Fashion kapcsán, méghozzá ahhoz, hogy nem kell egy tervezői darabnak méregdrágának lennie ahhoz, hogy – Andrea szavaival élve – “különlegesebbnek érezzük magunkat tőle”.

 

Szöveg: Dombai Dóra, fotók: MZF Fashion Facebook