plakat tömöritett

A pedagógus kategória negyedik döntőse Lados Józsefné, Erzsi néni, aki 30 évet töltött a büntetés-végrehajtásban. Az ország első női nevelőtisztje volt – férfi körletben. Vérbeli pedagógus: azzal is nevel, amikor hallgat, vagy csak néz. Lakóhelyén, Kőbányán pedig már nincs is olyan nyolcadikos, aki ne vett volna részt egy általa szervezett börtönlátogatáson. Nem elrettenteni kíván azonban, hanem elgondolkodtatni: célja ugyanis, hogy ne váljon a fiatalokból sem bűnelkövető, sem pedig áldozat.

 

Erzsi néni gyerekkorában egyik szomszédjuk egyenruhás volt. Mikor megkérdezte az ezredest, neki lehet-e ilyen, akkor a “bácsi” kedvesen rámosolygott és azt mondta: nem, mert a lányoknak más a dolguk… Mikor zászlósként szolgálatba lépett, első útja a volt szomszédhoz vezetett. Díszegyenruhában! Azóta úgy érzi, ez az öltözék kötelez.

A magánéletet lerakta a börtönkapuban, hazafelé pedig a fogvatartottak történeteit hagyta a rács mögött. Soha nem nyomasztotta a bezártság, a büntetést soha nem súlyosbította azzal, hogy megalázza a rábízott foglyokat. Egész életében szigorúan, szabályosan és igazságosan járt el. Számára az igazi szívügy a nagykamaszok sorsa. A lakótelepen, ahol él, keresi a csellengő fiatalok társaságát, akik szívesen beszélgetnek vele. Tágabb környezetében, Kőbányán már nincs olyan nyolcadikos, aki ne vett volna részt börtönlátogatáson, melyet Erzsi néni szervezett a Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriumi tagjaként. Bármit megtenne, hogy a 14 éves nyegle, önmagával is nehezen boldoguló fiataloknak könnyebb legyen és ne áldozatok vagy bűnözők legyenek. 70 évesen is meggyőződése, hogy hivatása kötelezi, egy alezredes nem ülhet tétlenül a fotelben, amíg van olyan fiatal, aki esetleg veszélyben lehet.

ljó

A Richter Aranyanyu Díj 16 döntősére október 30-áig tudtok szavazni, a közönségdíjas Aranyuk sorsa a ti kezetekben van! A négy kategória (pedagógus, orvosnő, egészségügyi, valamint szociális szakdolgozó) győztesei ugyanis azok a döntősök lesznek, akik a legtöbb voksot kapják.

Érdemes követni az Aranyanyu közösségi oldalát is, ahol érdekes hírekkel, kulisszatitkokkal, játékokkal és értékes nyereményekkel várnak titeket. A szavazás végén a www.aranyanyu.hu oldal szavazófelületén keresztül voksolók között egy tabletet sorsolnak ki, öt szerencsés pedig együtt izgulhat a döntősekkel a november 10-i Richter Aranyanyu Díj ünnepélyes díjátadó gáláján, ahol fény derül a négy közönségdíjas, a négy zsűri díjas és a Ridikül különdíjas Aranyanyu személyére.