Világ konyhái sorozatunkat mivel is indíthatnánk, mint a legismertebb és legnagyobb népszerűségnek örvendő olasz konyhával. Pizza, pasta, tiramisu…no de lássuk egy kicsit részletesebben, mit is érdemes tudni a mediterrán alapanyagokat használó nemzet ételeiről.

A hatalmas földrajzi távolságok és éghajlatbeli eltérések miatt nem beszélhetünk egységes olasz konyháról. Területileg három nagyobb részre oszthatjuk fel a leggyakrabban használt alapanyagok szerint, de az ételek ezen belül is számtalan változatban készülhetnek el.

Észak-Olaszországban a hegyek és az esősebb időjárás miatt a vadhús, pácolt sonkák, sajtok,  gomba, édesvízi halak a népszerű fogások alapjai. A tehéntartás miatt itt olívaolaj helyett vajjal teszik krémesebbé a fogásokat és nem spórolnak a mennyiségével. A helyi specialitások közé tartozik a rizottó, gnocchi, polenta, valamint a friss tésztából készült ételek.

 

Rizottó alaprecept:

1 fej vöröshagyma

25 dkg rizottó rizs (pl. arborio)

1,5 dl száraz fehérbor

1 l alaplé

3 dkg vaj

parmezán ízlés szerint

só, bors

 

A hagymát apróra vágjuk, majd kevés vajon üvegesre pároljuk. Ezután a rizst hozzáadjuk, majd elkezdjük keverni. Amikor már kicsit átlátszóvá vált, ráöntjük a bort és addig keverjük, amíg fel nem veszi a teljes folyadékot. Ezután merőkanalanként adagoljuk hozzá az alaplevet, mindaddig, amíg magába nem szívja mindet és kellemesen krémes lesz az állaga, mindezt folyamatos keveréssel tesszük. Sózzuk, borsozzuk, majd jöhet bele ízlés szerint a “feltét” (pl. csirkehús, spárga, tenger gyümölcsei, kacsamell, cukkini). A végén egy jó nagy darab (2-3 dkg) vajat és ízlés szerinti mennyiségű parmezánt keverünk hozzá.

A középolasz régiókban a hús és a zöldségek szolgálnak az ételek alapjául. Előszeretettel használják a csípős fűszeket, például a paprikát, illetve állati eredetű, főként disznózsírral főznek. Az egyik leghíresebb fogás a minestrone leves, aminek jelentése “a nagy leves”. Elég csak a hozzávaló listára nézni, hogy megértsük, miért kapta ezt a nevet.

 

Minestrone leves recept:

15 dkg húsosabb szalonna

2 db közepes sárgarépa

1 nagy szárzeller

8 gerezd fokhagyma

1 csésze fagyasztott vagy friss zöldbab

1 db vörösbab konzerv

1 db közepes hagyma

1 db paradicsom konzerv

1 db konzerv fehér bab

1 db közepes cukkini

oregánó, petrezselyem, bazsalikom

2 evőkanál paradicsompüré

2 l húsleves alaplé

1/2 csésze kagylótészta

só, bors

3 evőkanál olívaolaj

1,5 dl vörösbor

kepatmeretezes_hu_minestrone3

Forrás: chewoutloud.com

Egy nagy tálban felhevítjük az olívaolajat, majd üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, megsütjük a szalonnát. Ha ezzel készen vagyunk, hozzáadjuk az alaplevet, a bort, a sárgarépát, a zellert, a paradicsomlevet és a paradicsompürét. Forrástól számított 15 percig főzzük. Ezután tesszük bele a babokat, a felkockázott cukkinit, a fűszereket, és a tésztát. 10 percig, vagy addig főzzük, ameddig a tészta el nem érte a kívánt állagot. Tálaláskor adhatunk még hozzá egy kevés parmezánt.

 

Dél- Olaszország a szegényebb régiók térsége, itt a könyebben elérhető, olcsón termelhető alapanyagok találkoztak a kreativitással, így születtek meg a világhírű, hatalmas népszerűségnek örvendő ételek, mint a nápolyi pizza, carbonara spagetti, vagy a Szicíliából származó olasz fagyi. Hús kevéssé jellemzi a fogásokat, ellenben rengeteg halat, tenger gyümölcseit fogyasztanak, valamint paradicsomot, olívaolajat, fűszereket.

 

Az eredeti Carbonara recept:

500g spagetti tészta

2 db egész tojás

3 db tojássárgája

150 g fehér cheddar sajt

150 g sárga cheddar sajt (vagy összesen 250 g parmezán sajt a cheddarok helyett)

250 g pancetta (vagy bacon vagy házi sonka)

só, frissen őrölt bors

 

Az egész étel készen van annyi idő alatt, ameddig a tészta megfő, ezért első lépésként a tésztának tegyük fel a vizet forrni, majd főzzük al dentére, ezt kóstolgatással tudjuk megállapítani. Ameddig készül a tészta, a pancettát felkockázzuk és serpenyőben megpirítjuk. Maximum akkor kell alá valamilyen zsiradék, ha eredetileg nem elég zsíros. A sajtokat lereszeljük és összekeverjük a felvert tojásokkal. Amikor a tészta elkészül, akkor még véletlenül sem öblítjük le hideg vízzel, mert a hő fogja egységesíteni az ételt. Tehát a leszűrt meleg tésztát a még forró, de már nem melegített serpenyőbe öntjük, rátesszük a sajtos-tojásos keveréket és alaposan összekeverjük, ameddig egységesen krémes nem lesz. Azért fontos, hogy ekkor már ne égjen alatta a tűz, mert a tojásból könnyen rántotta lenne. A végén sózzuk, borsozzuk és tálalás után mehet rá egy kevés parmezán is.

kepatmeretezes_hu_pastacarbonarahoriza1200

Forrás: simplyrecipes.com

A Carbonara elkészítésénél a spagetti helyett használhatunk tagliatellét is, de bármilyen más tésztaételnél elrugaszkodhatunk a hagyományos formától, mert ha nem is szó szerint ezer féle, de több száz különböző alakú lisztes csoda közül válogathatunk és akkor még az alapanyagok és színek (pl. cékla, spenót, paradicsom) változatosságáról nem is beszéltünk.

kepatmeretezes_hu_enhanced611014211695101.png

Forrás: buzzfeed.com

Ha már olyan dolgokról van szó, amiből ezerféle van Olaszországban, akkor ne hagyjuk ki a fűszereket sem. Oregánó, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű levendula és a többi zöldfűszer, főleg frissen az ételre szórva fel tudja dobni még a legegyszerűbb fogást is. Legtöbbjüket egyszerű körülmények között is könnyű termeszteni és az ízesítésen kívül gyógyító erejük is van.

A rozmaring ideg- és gyomorerősítő, jól hat cukorbetegség esetén, a bazsalikomot étvágytalanságra és gyomorrontásra, garatgyulladásra ajánlják, a petrezselymnek pedig erős fertőtlenítő, görcsoldó és köptető hatása is van.

kepatmeretezes_hu_Herbs10

Forrás: buzzfeed.com

Az olasz édességek leginkább azoknak lehetnek a kedvencei, akik a krémesebb, lágyabb deszerteket szeretik. Kevésbé szerényen fogalmazva a legtöbb ember kedvencei az olasz édességek.

Sokan ismerik a tipikus desszerteket, de azt tudjátok, hogy mit jelentenek az elnevezések? A tiramisu jelentése “dobj fel”, ami a koffein tartalmú összetevőre utal, a panna cotta főzött tejszínt, a profiterol “kis figyelmesség, apró ajándék”, a híres karcsonyi süteményük, a panforte pedig “erős kenyér”.

kepatmeretezes_hu_dessert375324_960_720

Forrás: pixabay.com

Mindegyikről rengeteg receptet lehet találni a neten, és talán sokatoknak megvan már a bevált elkészítési módja, ezért most nem ezek közül választottunk, hanem egy egyszerű, de nagyszerű olaszos desszertet kínálunk.

 

Mascarponés málnás finomság

250 g mascarpone

fagyasztott málna ízlés szerint

méz

 

Lehet használni friss málnát vagy akár epret is, a fagyasztott gyümölcs előnye, hogy majdnem fagylaltos állagot kapunk. Nincs is más dolgunk, mint az összetevőket turmixgépbe rakni és összekeverni. Nem kell sokáig, hogy ne legyen folyós, az állaga inkább a joghurtéhoz közelítsen.

Ha a sok étel élvezete közben megszomjaznánk, akkor az olaszok bizonyára nemzeti italaikkal kínálnának minket, például egy jó erős kávéval. A tésztafélék mellé valamilyen toszkánai vagy velencei borral, mondjuk Cabernet, Pinot Grigio, Pinot Bianco vagy egy jó Chianti valamelyikével. Egy kíváló vacsora előtt Limoncellóval, Amarettóval vagy Grappával koccintanánk, esti lazításhoz pedig egy pohár vermut kísérné a beszélgetést vagy a Dolce far niente-t, azaz az édes semmittevést.

 

(szöveg: Józsa Dorottya, nyitókép: pixabay.com)

Kapcsolódó bejegyzések