„Az önző ember csak magával törődik, az irigy mással is.” Ez a Feleki László idézet ihlette az Ëgoist Cafe pimasz névválasztását és a névválasztás mögött meghúzódó filozófiát. Bűntett volna kihagyni a látogatást ebbe a csábító, szecessziós kincsesládába.

 

A név komoly üzenetet rejt, melyet érdemes magadévá tenni. Felgyorsult világunkban jobban oda kell figyelned magadra. Az emberi lélek érzékeny szerkezet, így ha elhanyagolják, elkopik, berozsdásodik, később használhatatlanná válik. Az énidőt pedig semmi mással nem pótolhatod, és nem várhatod el senki mástól, hogy megélje vagy előkészítse helyetted. Ideje odafigyelnünk a szellemi táplálékunkra, arra, hogy mit eszünk, mit iszunk, és hogy milyen környezetben töltjük el a szabad perceinket. Jobban kell bánnunk önmagunkkal, hogy mások is jobban bánjanak velünk.

Galeria_(15)

 

A végzet rendelte így

„Amikor a kávézó ügyében először jártam a Honvéd utcának ezen a részén, rögtön feltűnt a Bedő ház. Tökéletes elhelyezkedése a belváros szívében igényes kivitelezéssel párosul és Budapest sok más lakóépületétől eltérően csodásan fel van újítva eredeti állapotának megfelelően, vagy még szebben. Adott volt egy jó elhelyezkedésű, szépen felújított és karbantartott épület, amely ráadásul a legtöbb útikönyvben is szerepel, hiszen a város egyik legszebb, párját ritkító szecessziós lakóépülete. Megdobbant a szívem, éreztem, itt van mit keresnem. Meg is találtam: amint beléptem a jelenleg is szecessziós múzeumként üzemelő, közvetlenül a kávézó mellett levő helyiségbe, láttam, hogy belül ugyanolyan igényességgel kialakított tér fogad, válogatott, korabeli bútorokkal berendezve, ami a kávézót jelenleg is jellemzi.” – mesélte nekünk Dér Tamás, az Ëgoist Cafe megálmodója.

Galeria_(8)

A kávézó egyaránt teret ad az élet kérdésein egy csésze kávé felett elmerengő vendégeknek, a gasztronómia szerelmeseit a Gastro Art rendezvénysorozatuk gorumet kalandokra invitálja, a kultúrára éhezők étvágyát pedig az Ëgoist Belvárosi Kulturális Szalon lehetőségei csillapítják.

 

Ínyenc liezon a marhabélszín carpaccioval

„Reggeliket, frissen sütött bagettet és helyben készült gourmet hidegtálakat kínálunk a nap minden szakaszában. Természetesen kizárólag a legigényesebb választék jöhet szóba, ami persze akkor lesz tökéletes, ha a beszerzési forrásaink is ezt az elvet követik. Ez persze mindenre kell, hogy vonatkozzon, a kávétól a spiritig, a macarontól a saját tortánkig, a bivaly mozzarellás capresetől a bélszín carpaccioig.” – folytatta Tamás, amikor a menüről kérdeztük.

Galeria_(11)

Az egyik legnépszerűbb étel mégis a desszertek sorából emelkedik ki magasztos hozzávalóival. Az Ëgoist torta három féle csokit rejt magában tonkababbal, naranccsal, fehércsokis krémmel a tetején; a harmónia kézzelfogható és ehető megtestesülése.  A torta mellett a kézműves hozzávalókból készült friss hidegtálak is buja vágyódást keltenek azokban, akik megpillantják az étlapot. Természetesen az eszményi befejezésről sem feledkeztek meg, nyolcféle kávékülönlegességgel zárhatod az énidődet. (x)

Egoist szelet

 

 

(képek: Ëgoist Cafe)