A finom pékáru tésztája néha okozhat fejtörést a kezdő, de még a gyakorlott háziasszonyoknak is. Alapvetően nincs hozzá másra szükség, csak lisztre, élesztőre, vajra és egy kis tejre. Ha a recept úgy kívánja, akkor esetleg a tojássárgája is fontos eleme a finom tésztának.

Néhány hasznos tipp a hibátlan kelt kalácstésztához:

– használj finomlisztet – egy kevés búzasikért, hogy jó legyen az állaga (fél kg liszthez általában 2 dkg) – édesítésre cukor, méz, vagy agave szirup is használható – az élesztőt cukros tejben futtasd fel – a vaj soha se hűtő hideg legyen, és ne is olvaszd fel hirtelen. Vedd ki felhasználás előtt min. 10 perccel a hűtőből!

kalacs

Narancsos kardamomos fonott kalács recept

Hozzávalók:

500 g liszt 21 g szárított élesztő, csipet só 125ml tej 2 tojás 50 g porcukor 3 finomra reszelt narancs héja (később adhatsz hozzá facsart narancs levét is) 2 ½ teáskanál őrölt kardamom por 75 g lágy vaj

Az izgalmas ízekkel felturbózott kalács receptjét az RCNews oldaláról ajánljuk!

 

  (Fotó: Pinterest)