Az, hogy a szemetet szelektíven gyűjtjük, a sütéshez használt olajat nem öntjük a lefolyóba, a cigarettacsikket nem dobjuk el az utcán, vagy, a felmosó vizet nem öntjük ki az ablakon, mind-mind olyan dolgok, amelyeket tudunk és igyekszünk be is tartani. De mi a helyzet az intimhulladékkal? Most ezt is tisztázzuk.

Egy magára valamit is adó nőnek a külsőségekben nem csak az a fontos, hogy szép legyen a sminkje, finom illat lengje körbe és makulátlan legyen a manikűrje, az is fontos számára, hogy a nőiségének minden aspektusával tisztában legyen. Például azzal, hogy az intimhulladékot megfelelően kezelje, mert sokkal nagyobb károkat okoz a környezetben, mint az elsőre gondolnánk.

A nem megfelelő helyre, vagyis a wc-be dobott tampon vagy betét esetében az a legkevesebb, ha dugulást okoz a vezetékben. Nagyjából hat hónap alatt bomlanak le a tengerben. Abban a tengerben, ahová a nyaralásainkat szervezzük. A műanyag borítás pedig, ha átkerül a víztisztító rendszeren, – aminek elég nagy az esélye – végtelen ideig szennyezi a közvetlen környezetünket.

glfhslé

Visszafordíthatatlan hatások

Talán eddig bele sem gondoltunk, milyen hosszú távú károkkal járhat az ilyen jellegű felelőtlenség. A teljesség igénye nélkül a nem megfelelően szelektált intimhulladék helyi áradásokat okozhat a víz- és szennyvízelvezető csövek dugulása miatt, károsíthatja a szűrőket a vízkezelő üzemekben, a vizeket, folyópartokat és strandokat vizuálisan szennyezi, növeli a közegészségi kockázatot és károsítja az érzékeny ökorendszert.

Ha félretesszük azt, hogy mennyire elkeserítő és dühítő látvány, ha egy partszakaszt szemét borít, akkor vegyük hozzá azt a tényt is, hogy a becslések szerint, több, mint százezer emlős és teknős pusztul el évente azért, mert a mi szemetünkbe gabalyodik bele vagy nyeli le a természetes életvitele során.

A Sanodor például ezt a problémát szem előtt tartva próbálja felvenni a harcot azzal a rossz szokással szemben, hogy a toalettet a nők megfelelő helynek véljék ezen hulladékok számára; hogy a plázákban, áruházakban és irodaépületekben a mosdóhigiénia szerves részét képezzék az intimhulladék gyűjtő tartályok, ezáltal is felhívva már az otthoni szelektálásra is figyelmet.

„Szerencsére ma már léteznek olyan megoldások, amelyek nem csak, hogy az intimhulladék megfelelő elhelyezését teszik lehetővé, de például a BIOTAL kristály segítségével a HIV és a Hepatitis B vírus teljes elpusztítását is biztosítja épp úgy, mint a többi kórokozó baktérium megsemmisítését közvetlen érintkezés és párologtatás útján. Mindezek mellett megszünteti a bakteriológiai bomlás során kialakuló kellemetlen szagokat már a keletkezés pillanatában.” – mondta el nekünk Varga Ágnes a Sanodor Kft. marketing és PR vezetője.

Nőként igyekszünk magunknak, a szeretteinknek, a gyermekeinknek is élhető környezetet biztosítani. Az intimhulladék kezelés egy komoly, minden nőt érintő kérdés, melyre már a kezdetekkor oda kell figyelnünk és jó példát mutatnunk.

 

 

 

(szöveg: Hangai Lilla, nyitókép: pixabay.com)

Ami eddig tabu volt: az intimhulladékok hatása a környezetre
100%Összpontszám
Olvasói értékelés: (3 Szavazások)
100%