Avantgárd stílus a XXI. századi hétköznapokban egy ötvös mestertől
66%Összpontszám
Olvasói értékelés: (2 Szavazások)
66%

A ruha és kiegészítő választáskor természetesen arra törekszünk, hogy amit viselünk, kifejezzen bennünket. De néha még valami ennél is többre vágyunk. Egy olyan kellékre, amelynek saját története, saját egyénisége van. Ekkor a legjobb, amit tehetünk, ha egy ötvös mesterhez fordulunk.

Bennünk az ötvös mesterség mindig is mesebeli foglalkozásként élt. Milyen különleges és előkelő dolog, amikor valaki nemesfémekkel, kristályokkal és drágakövekkel hoz létre valami maradandót. A műhelyében apró lépésenként álmodja meg az ékeket, majd számunkra szinte elképzelhetetlen precizitással és ügyességgel formálja tárggyá ezeket a fantáziákat.

Amikor megismerkedtünk Bodnár Attila ötvössel, már az első kézfogásból éreztük, hogy ez a magabiztosság és határozottság sugárzik az ékszereken keresztül is. Amikor az elkészült mű nem futószalagon gördül le, hanem minden egyes négyzetmilliméterében ott van az alkotó filozófiája és gondoskodása.

 

A kifejező anyag: az ezüst

Attila hosszú évekkel ezelőtt ismerkedett meg az ezüstékszerkészítéssel egy ismerősén keresztül, először csak árusítás formájában. Ám azonnal érezte a vonzalmat a mesterség iránt, így nagyon hamar kevés lett, hogy csak az eladáson át kerülhetett kapcsolatba az ékszerekkel; alkotni akart.

Tanulni vágyott, így szintén barátok és ismerősök segítségével elsajátította ezt a gyönyörű hivatást. De a tudás még nem volt elég egy ilyen karakteres férfi számára. Többet akart mutatni, mint hozzáértést; ezért elkezdte kidolgozni a saját stílusát, koncepció köré rendezni a technikákat, hogy a Bodnár Attila által készített ékszerek azonnal felismerhetővé váljanak, de ne csak a minőségükről. Hiszen minőségi terméket produkálni, a lehető legalapvetőbb.

„Az ékszerek minden esetben ezüstből készülnek, ásványok, drágakövek felhasználásával, különféle felületkezeléssel. Különböző technikákat használok, mindig a legmegfelelőbbet az aktuális ékszer tekintetében: öntés, galvanizálás, „rogyasztás”, domborítás és forrasztás. Az ásványok általában tokos foglalásban helyezkednek el.

Az előbb felsorolt technikák kombinációjával is készülhet egy termék. A minden esetben kizárólag kézi eljárással létrehozott darabok sok esetben antikolással nyerik el végső felületüket. Ezzel rusztikus hatást érve el, ami az ékszereimre alapvetően jellemző.” – mondta el Attila.

HPIM8303

Imádjuk a kontrasztokat

Hihetetlenül izgalmas, amikor szőrmebundát (természetesen műszőrme) pántos szandállal kombinálnak, vagy egy minőségi olasz bőrtáskát filléres pamutpólóval a H&M-ből, vagy azt a merészséget, amikor valaki flitteres szoknyát vesz föl hétköznapra, vakítóan fehér férfiinggel.

Pontosan ilyen rendkívüli hatást érhetünk el Attila ékszereivel, ha a hétköznapokban a kedvenc farmerünkkel és zakónkkal kombináljuk ezeket a művészi kincseket. A legjobb, ha hagyjuk érvényesülni őket egy letisztult környezetben; emeljük ki a nyakláncokat vállra ejtett felsővel, a fülbevalókat szoros copfba kötött hajjal, a gyűrűket kifogástalan manikűrrel.

Attila szerint is bátorság kell az ékszerei viseléséhez, de amikor mi hordjuk a saját darabjainkat, mindig megkérdezi valaki, hogy: ez honnan van? Attilának rengeteg megrendelése van, így az egyedi igényekre szánt idő limitált. A keve.kende@gmail.com e-mail címen tudod fölvenni vele a kapcsolatot, itt tudsz feliratkozni a hírlevélre is. (x)

(szöveg: Hangai Lilla)