Tomán Szabina tizenöt éve dolgozik a divatszakmában nemzetközi és hazai kifutókon, magabiztos jelensége a szakma csúcsáig reptette. Kislánya születése után azonban nem kevesebb, mint harminc kilogramm pluszt mutatott a mérleg. Ekkor tudta, hogy változtatnia kell. Saját, keserves tapasztalatok útján találta meg a megoldást, amely nem azonnali és illékony változással jár, hanem valóban fenntartható és egészséges: ez a fehérjediéta. A márka szeptemberben, a IV. Womanity Fesztiválon élőben is bemutatkozik. 

 

Valóság a látszat mögött

A legkülönfélébb elképzelések élnek az emberek fejében a karcsú és gyönyörű modellekkel kapcsolatban. „Nekik könnyű, hiszen ilyen az alkatuk, a genetikájuk.” „Vannak, akik vékony testalkatúak és vannak, akik hízásra hajlamosak, ezen nem tudunk változtatni.” Vagy épp ellenkezőleg: „A modellek a tökéletes külső eléréséhez folyamatosan sanyargatják magukat, salátaleveleket csipegetnek és állandóan éhesek.”

Ahogy azonban látni fogjuk, ezek egytől egyig hamis illúziókból származó elképzelések. Tomán Szabina példája egy ízig-vérig valós, női életút, amely megmutatja nekünk, hogy milyen nem várt nehézségekkel szembesülhetünk a súlyunk változása kapcsán – és főként, hogy miként küzdhetjük le ezeket.

 

Minden nő szervezetében rendkívül bonyolult hormonális változások mennek végbe, amikor megfogan és kihord egy magzatot. A súlygyarapodás ilyenkor bizonyos mértékben szükségszerű és kivédhetetlen, a korábban tömegek által vágyott, tökéletes alakkal rendelkező Szabinában pedig természetes módon felmerült az igény, hogy kislánya születése után leadja a várandósságból megmaradt pluszkilókat. Számára a diéták világa nem volt ismeretlen, modellként csaknem végtelen számú csoda fogyókúrával találkozott valamilyen formában, „hiszen ott a méret számít ahhoz, hogy sikeres légy” – jegyzi meg némi ironikus felhanggal.

 

Csodafogyás helyett fenntarthatóan és egészségesen

Anyaként azonban más szempontok is előkerültek a ruhaméretek számmisztikáján túl: immár a legfontosabbá az vált, hogy egészséges, energiával teli és kicsattanó maradjon. Szabina ezt így foglalja össze:

 

Az önsanyargatós diéták helyett életmódváltást kerestem, amely egészséges és hosszú távon tartható, ekkor találtam rá a fehérjediétára.

 

 

Ez lett tehát az igazi „csodaszer”. Az idézőjel jogos, hiszen az eredmény valóban csodás, az oda vezető út azonban kitartással és az eddigi életmódunk kritikus felülbírálásával van kikövezve. A fehérjediéta egy módszer, amely nem ígér könnyű, instant csodát.

Ez nem egy kapszula, amelyet bedobunk a kávé-croissant és az esti csoki mellé.

Ugyanakkor nem is egyetlen kiemelt szerepet kapó ételféleség unásig ismétlése egy ízetlen és egyhangú étrendben. A fehérjegazdag diétában a húsok kapják a főszerepet, mellettük zöldségekből és némi teljes értékű gabonából álló köretek szekundálnak, ezzel csupa tápláló, egészséges étellel lakunk jól, a feldolgozott, gyors szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek helyett. Szabina szerint ez a módszer meglepően hamar hoz látványos eredményt, hiszen segítségével csupán a kellemetlen feleslegként halmozódó zsírraktárainkból veszítünk, míg a fehérjéből felépülő, testünk kontúrjait kirajzoló izomtömegünkből nem, a diéta pedig hosszútávon tartható, hiszen elsősorban finom, s ráadásként tökéletesen elűzi az éhséget is. Mindez pedig nemcsak remekül hangzik, hanem bármelyikünk számára megvalósítható megszokott, hétköznapi életvitelünk során is.

 

Mi persze türelmetlenek voltunk és mindenáron tudni akartuk, hogy ha a súlyfeleslegünkből szeretnénk faragni, a Toman Diet követésével milyen gyorsan számíthatunk látható változásra. „A diéta személyre szabottan működik, sok dolog befolyásolja azt, hogy ki milyen gyorsan fogy – szögezi le szigorúan Szabina –, de átlagosan 2 kg adható le hetente. Egy hónap alatt már látható változást biztosít a diétánk.” S ha nem tudjuk, hol vágjunk bele az életmódváltás lenyűgöző és ínycsiklandó világába, kaptunk egy tippet, hogy mi a vásárlók két legnagyobb kedvence: egyértelműen a tejeskávé és a csokoládé ízű gabonareggeli a sláger. Ennél nem is indíthatunk jobban!