“A Bach-virágeszenciák oldják a felgyülemlett feszültséget, így hozzásegítenek a belső béke és harmónia megtalálásához. Mindez azért fontos, mert az olyan negatív érzelmek, mint a kétségbeesés, csalódottság, szomorúság, félelem, fokozott stressz vagy depresszió nemcsak a lelkiállapotunkat határozzák meg, hanem egészségünket is befolyásolják. Az eszenciák hatása nem a negatív hozzáállás elnyomásában, hanem annak pozitívra fordításában nyilvánul meg. Elindítja a szervezet öngyógyító folyamatait és felszabadítja a testet, hogy képes legyen megőrizni vagy visszaállítani harmonikus és egészséges állapotát.”

Rabi Krisztinával, Bach-virág tanácsadóval és az Originál Bach-virágok magyarországi forgalmazójával beszélgettünk, akit a Bach virág-eszenciákkal kapcsolatban interjúvoltunk meg. Még a legelején tisztáztuk az egyik legkardinálisabb kérdést, amely meghatározza az eszenciák mibenlétét.

„Először is a helyesírásra térnék ki, mert ez sok galibát okoz.

„eszencia”: kivonat, ízesítő oldat
Például: Rumeszenciával finomabb lesz a sütemény.

„esszencia”: lényeg
Például: A gondolat esszenciája, hogy mindenki jónak születik.

Magam részéről érzem mind a két szónak a jelentését a Bach-virágokkal kapcsolatban, ugyanis ezek a gyógyírek a virágok kivonatát tartalmazzák. Egy részét a virágnak. Igaz, nem a fizikai részét – a szárát vagy a virágát, mert az nem kerül bele -, hanem a rezgését. Ez is egy alkotó eleme, tehát kivonata. Maga a Bach-virágcsepp, mint termék, az a virág kivonata, eszenciája a virágnak, egy része, még, ha kézzel nem is tapintható és a szem számára láthatatlan. A lélek lényegét, azaz az esszenciáját kezeli a Bach-virágterápia. Tehát, amikor a Bach-virágcseppekre gondolunk, akkor a virág eszenciáját (kivonatát) értjük alatta. Így a helyes írásmód: Bach-virágeszencia.”

A harmincnyolc eszenciából harminchét egyszerű vadvirágokból és fák virágzatából készül. Az egyedüli kivétel a Rock Water eszencia, amihez az angol származású Bach doktor egy természetes gyógyforrás vizét használta fel. Ezek az eszenciák segítenek felismerni a régi, rossz viselkedésmintákat, majd ahhoz is hozzájárul, hogy más szemszögből láthassuk ezeket, ezáltal pedig meghozhassuk a jó döntéseket.

Chicory_1

A betegség lényegében a lélek és az emberi személyiség közötti konfliktus következménye, és emiatt másképpen nem is írtható ki, csakis gondolati és spirituális erőfeszítések árán.” – dr. Edward Bach

Az ép testben ép lélek kifejezés pontosan ugyan ennyire igaz fordítva is. Ezek a virágcseppek nem a fizikai problémákat kezelik, hanem a lélek diszharmóniáját. Ahogy a lélek megnyugszik, úgy gyógyul a test. A Bach-eszenciák elve szerint úgy haladunk, mint ahogyan a hagyma héjai egymásra épülnek. Kívülről befelé: mindig azt kezeljük, ami a felszínen van. Bármilyen problémával is küzdesz, legyen szó munkahelyi, párkapcsolati, baráti konfliktusokról, bátran használhatod a cseppeket. Sőt, még állatoknál is működik. Bármilyen megterhelő helyzetben megoldást nyújthat a problémádra. Válás, vizsgaidőszak, haláleset, munkahely elvesztése, esküvő megszervezése, várandósság vagy szülés, mind megterheli az emberi lelket, ám a cseppek biztonsággal alkalmazhatóak. Sőt, még arra is gyógyír lehet, amire nem gondolnád: önbizalomhiány, hangulatzavar, pánikbetegségek, túlterheltség, türelmetlenség, túlzott aggódás.

„Ha nem tudjuk magunkban kezelni ezeket a helyzeteket, akkor előbb utóbb itt fáj, ott fáj formában jelez a testünk, hogy változtatni kellene. A magyar nyelv nagyon beszédes. Mondatainkban pontosan kimondjuk, hogy mi is a bajunk.

Túlvállaltam magam. Mikor fáj a vállam? Amikor túl sok terhet cipelek, túl nagy a felelősség rajtam.

Torkára forrt a szó, gombóc van a torkában. Leblokkol, nem tud megszólalni, nem tudja kimondani, amit szeretne, begyullad a torka. Kérdezzük is: Mitől gyulladtál be?

Emésztem magam egy problémán. Ilyenkor általában a gyomruk (emésztő szerv) szokott fájni.” – folytatta Krisztina.

Arosacanina

Egyszerű és szelíd módszer, nincsenek vizsgálatok

Krisztina kiemelte nekünk, hogy a megfelelő eszenciák kiválasztása egy körülbelül egy órás tanácsadás után születik meg. Az eredeti tanácsadás nem húzat kártyát, nem töltet ki tesztet és nem izomteszttel választ ki. A termékek eredetiségét pedig a Bach logo garantálja. Mind a mai napig az angliai The Bach Centre-ben készülnek az anyatinktúrák – ami az első lépés az eszenciák elkészítésében –, dr. Edward Bach utasításai alapján. A legtöbb virág és növény az eredeti gyűjtőhelyéről, a The Bach Centre kertjéből származik, ahol azokat dr. Bach az 1930-as években megtalálta.

Az alkalmazásuk is nagyon egyszerű. Vagy egyesével használjuk őket, vagy összeállíthatunk egy olyan virágkeveréket, ami megfelel az adott lelkiállapotunknak. Többféle termék közül is választhatunk és többféle módon magunkhoz vehetjük ezeket az eszenciákat. Bármilyen gyakran lehet őket használni és nem lehet hozzászokni.

Névtelen-1

Névtelen-2

Krisztina annyira lelkesen és hozzáértően beszélt az eszenciákról, hogy kíváncsiak lettünk a személyes történetére is.

„2006-ban ismerkedtem meg az eszenciákkal és azóta, ha szükségem van rájuk, használom is őket. Nem csak magam, hanem családi és baráti körömben is. Sokan találnak meg ajánlás útján is, így abban a megtisztelő helyzetben vagyok, hogy sok embert kísérhetek életük egy-egy szakaszán a Bach-virágeszenciák segítségével.

Rendszeresen a RESCUE keveréket használom, ami azonnali segítséget nyújthat az élet mindennapi kihívásaiban és feszült szituációiban. Sokat segített, amikor kislányomat műtötték, vagy ha vizsgázom, vagy, ha valami felbosszant, vagy ha olyan helyzetbe kerülök, amivel nehezen boldogulok. Ez egy amolyan elsősegély szer, Jolly Joker.

Keveréküveget is szoktam készíteni magamnak, ha egy-egy időszak jobban megvisel.

Nagyon sokat segített abban, hogy megzabolázzam a türelmetlenségemet, vagy, hogy könnyebben teremtsek kapcsolatot. Ez lehet, hogy furcsán hangzik, mert mindenki azt gondolja rólam, hogy milyen könnyen elegyedek szóba másokkal, jó velem beszélgetni. De én nagyon jól elvagyok egyedül is, és ez mások szemében úgy tűnhet, hogy fennhordom az orrom, hogy szóba sem állok velük. Idegen közegben most már beszélgetéseket kezdeményezek, nem érzem zavarban magam vagy kívülállónak.

Ha állandón jár az agyam egy problémán, akkor rendszeresen használom a White Chestnut eszenciát. Segít megszabadulnom a kattogástól, és ilyenkor még a megoldás is hamarabb megszületik.” – mesélt Krisztina.

 

(X)

 

 

(szöveg: Hangai Lilla)