bannerfesztival

nyil1

nyil2ticketexpress2nyil3

Sokszor kell azzal szembesülnünk, hogy a bionak kikiáltott élelmiszerek is tartalmaznak adalékanyagokat, vagy „E” jelzéssel ellátott összetevőket. Nehéz eligazodni a kínálatban és a jelentésekben, így aki a clean eating elvet szeretné követni az étkezésben, annak résen kell lennie.

Két alapvető élelmiszer van, amely szinte kivétel nélkül, minden háztartás alapkelléke: a kenyér és a tej. A sors fintora, hogy pont ezek mennek át a legnagyobb átalakuláson, mire az asztalunkra érnek. Az állati eredetű tejtermékeknek már gyakran semmi köze a valódi tejhez, a kenyérben pedig több a térfogatnövelő és egyéb adalék, mint a liszt. Mit tehetünk ilyenkor? Az otthonunk melegében megsütjük magunknak a kenyeret abból a gabonából, amelyet magunk őröltük és elkészítjük magunknak a növényi tejet, melybe tudjuk, hogy mi kerül. Nem csak az egészségmegőrzés céljából remek alternatívák, de könnyen hobbi is válhat belőle.

 shutterstock_223762540 (1)

Egy projekt, ami a legtöbbet hozza ki a kenyérből

Lehet, hogy elsőre elrugaszkodott gondolatnak tűnhet, hogy saját magad őröld a gabonát és süsd a kenyeret, de valószínűleg még a nagyszüleid is így készítették a kenyeret az ő szüleikkel. Ha szerencsésebbek voltak, elvihették a malomba a gabonát, néhány nap múlva pedig a molnár liszt formában szolgáltatta vissza nekik. Zeliska Csabával a Salzburgi Malmok szakértőjével és forgalmazójával beszélgettünk. Kíváncsiak voltunk rá, hogy a tapasztalataik szerint miért vágnak bele az emberek az otthoni kenyérkészítésbe.

MT_5_f_k_p_1447501729

„Az ételek házi készítésének régi hagyománya van, melyek közül – azt gondoljuk – az egyik legszebb az otthoni kenyér és kenyérféleségek készítése. Az elmúlt években az igény a természetes, adalékanyagoktól mentes élelmiszerek iránt ugrásszerűen megnőtt; egyre többen szeretnének magunknak és családjuknak egészséges, tápláló és természetesen finom ételeket biztosítani. Ezen pozitív trendek közül, talán az otthoni kenyérkészítés érte el a legjobb eredményeket. Nagyon sok ember süt otthon kenyeret, kiflit, cipót, tapasztalataikat megosztják másokkal, így a kenyér komoly közösségformáló erővel bíró régi-új elfoglaltsággá, hobbivá, életstílussá lett. Sokan sokféleképpen közelítik meg ezt a kérdést, ami azonban közös: a szenvedély illetve a természetes, ellenőrzött alapanyagok használata.

A házimalmot használók, az otthoni kenyérsütőknek egy tudatos, nagyon elkötelezett, ha úgy tetszik, profi rétege. Ők tudják, hogy kenyerük akkor válik igazán különlegessé és még egészségesebbé, ha frissen készített teljeskiőrlésű lisztet használnak. A teljes kiőrlésű kenyér rosttartalma a fehér lisztből készülthez képest körülbelül nyolcszoros, kevert magokból akár tizenötszörös is lehet! Tápértéke szintén jóval magasabb, kettő-négyszerese a finomított verziókhoz képest. Az otthoni őrlés egyik előnye a változatosság, hiszen rengeteg féle gabonából tudunk lisztet őrölni, akár gluténmenteset is. A másik – talán legnagyobb – előny a frissesség.”

Ami nőként azonnal felmerült bennünk, hogy vajon milyen fizikai erőnlét és technikai szaktudás szükséges a malmok és kenyérsütő gépek használatához. Csaba mosolyogva válaszolt, számított a kérdésre. Mivel az ő háztartásuknak is központi eleme a malom, személyes tapasztalatok alapján tudott beszélni.
shutterstock_92794852 kenyér (1)

A Naturprojekt Salzburgi malmait évtizedek óta mérnökök fejlesztik és akár huszonnégy éves garanciát is vállalnak értük. Az egész folyamat minimális erőfeszítésünkbe kerül. Elindítjuk a bekapcsoló gombbal a malmot, kiválasztjuk az őrölni kívánt gabonát, majd bekészítjük a gépbe. A malom pedig elvégzi a dolgát. Az egykezes fokozatmentes finomságállítás, a karbantartásmentes kialakítás, a természetes anyagok használata mind azt a célt szolgálják, hogy egy könnyen kezelhető, bármilyen konyhai enteriőrbe illeszkedő, évtizedekig működő, csodás gépünk legyen.

Az egyszerű kezelhetőség, a természetes alapanyagok, a letisztult dizájn mind azért vannak, hogy az otthoni kenyérsütés ne csak szükséges, hanem élvezetes dolog legyen. A sütés folyamata, a tiszta alapanyagok, a házi illatok egyszerre táplálják a testet, lelket és teremtenek értéket.

 

Laktózérzékenyek, tejfehérje allergiások, tudatos étkezők, vegetáriánusok mentsvára

Amikor szemben találjuk magunkat azzal a ténnyel, hogy nem szeretnénk, vagy nem tudunk állati eredetű tejterméket fogyasztani, elkezdjük felkutatni az egyéb opciókat. A növényi tejek sok szempontból fantasztikusak: amellett, hogy tejcukor és tejfehérje intoleranciával is fogyaszthatók, egyedi az ízük és könnyen variálhatóak, tele vannak hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Ha a boltok polcain keresgélünk sok gyártó, sokféle növényi tejével találkozhatunk, ám még a bio termékek esetében is sokszor találhatunk ezekben az italokban egyéb adalékanyagokat, arról nem is beszélve, hogy gyakran horrorisztikus áron vásárolhatjuk csak meg őket. Az otthoni növényi tej készítéséhez viszont nem kell semmi más, csak egy növényi tej készítő gép, tiszta víz és a mag, amelyből el szeretnénk készíteni. A folyamat pedig egyszerű és gyors, néhány perc múlva kortyolhatjuk is a saját készítésű tejünket. Ráadásul a Vegan Star gép egyszeri befektetés, és ha kiszámoljuk, nagyságrendekkel olcsóban tölthetjük meg a hasunkat minden nap azzal a müzlivel, itallal, étellel, melyek növényi tejjel készültek.

banános rizstej mandulával és zabpehellyel (1)

 

A növényi tej készítő gépbe bekészítjük a hozzávalókat (növényi tej készülhet a teljesség igénye nélkül: rizsből, szójából, kókuszból, mandulából, búzából), beállítjuk a kívánt programot, majd hét-tizenöt perc múlva élvezhetjük a végeredményt. A készülék rozsdamenetes acélból készül, az ital nem érintkezik műanyag alkatrésszel, kevés helyet foglal, a BIO programnak köszönhetően pedig alacsony hőfokon, rövid idő alatt készíti el az italt, amely így a lehető legtöbb vitamint tudja megtartani.

A Vegan Star honlapján rengeteg érdekes receptet és felhasználási módot találsz, érdemes egy pillantást vetni rá, hiszen a készülékkel nem csak növényi tejet, de különböző leveseket, bébi ételeket és egyéb különlegességeket is készíthetsz.

Csabáék tudatosan gondolkodnak, így a malmok mellett a Vegan Star gépek is elérhetőek a kínálatukban. 

Vegan_Star_f_k_p_crop_1447502923

„Küldetésünknek tekintjük, hogy minél többen fogyasszanak tiszta, egészséges ételeket és italokat, melyet mindenki maga készíthet el, a lehető legkényelmesebben. Így ez a fantasztikus készülék is tökéletesen illeszkedik választékunkba, hiszen a növényi tej egészséges, tápláló és finom alternatívája az állati tejeknek. A növényi tejek világa, tehát egy izgalmas kategória, amiből a legtöbbet, a leggazdaságosabb módon akkor nyerjük, ha italainkat magunk készítjük.”(X)

 

 

 

 

 (szöveg: Hangai Lilla, nyitókép: pixabay.com, képek: naturprojekt.hu)

KÉSZÍTS SAJÁT KENYERET ÉS NÖVÉNYI TEJET OTTHON!
97%Összpontszám
Olvasói értékelés: (5 Szavazások)
97%