Az olívaolaj letaszíthatatlannak tűnik a trónjáról a modern konyhaművészetben, a tudatosan étkezők körében pedig a kókuszolaj az alfája és omegája a konyhai alapélelmiszereknek. Mindkettő fantasztikus alapanyag, de közben megfeledkezel a gourmet élvezeteket és a fitt szervezetet egyaránt támogató magolajokról.
Mindenképpen a hidegen sajtolt változatokat válaszd, mert a finomítás során miden értékes tápanyag elvész az olajokból. A mechanikus technikával, vagy a hidegen sajtolt olajok esetében nem csak a jó tulajdonságok maradnak meg, hanem a jellegzetes, zamatos ízek is. Minden sajátosságát megőrzi a magnak, amelyből sajtolták.
A magolajok rendszeres fogyasztásával észrevétlenül teszel szervezeted . Megelőzheted a betegségek kialakulását, tehetsz a jobb közérzet eléréséért. Minden magolaj csordultig tele van egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakkal, aminosavakkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ezeknek a tápanyagoknak köszönhetően általánosan jótékony hatással vannak a szív- és érrendszer működésére, az idegrendszerre, az emésztésre, öregedésgátló hatásúak és még sorolhatnánk.
Hogy csak néhányat konkrét példát említsünk, a mákolaj magas foszfor és kalcium tartalma miatt hatékony segítség lehet a csontritkulással való küzdelemben; a tökmagolajat pedig nemes egyszerűséggel zöld viagraként is emlegetik, mert a népi hagyomány szerint segít a prosztatát karbantartani.
Párosan szép az élet
„A magolajokat rengetegféleképpen felhasználhatjuk. Például salátákhoz, öntetekhez, krémlevesek tetejére, zöldségek párolásához, müzlihez, turmixokhoz, süteményekbe, vagy fűszerolajként.
Nagy klasszikus a sütőtök krémleves – tökmagolaj páros, a zellerkrémleves vagy a blansírozott, karamellizált zeller dióolajjal, salátaöntetnek a tökmagolaj – almaecet, vagy dióolaj – málnaecet párosítással. Sárgabarackmag olaj sült körtével vagy meggyes lepény mákolajjal meglocsolva igazán izgalmas, de egyben nosztalgikus ízvilágot jelenít meg. Én mindig azt szoktam mondani, hogy a konyhaművészetben rejlő lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határt.”– mondja Danyi Éva a Donum Terrae manufakturálisan előállított magkészítményekkel foglalkozó vállalkozás megálmodója.
Ínyenc recept a mákolaj erejével
Éva aktuális kedvenc receptje a didergős hónapokban különleges felüdülés, a tikkasztő hőségben hűsítő kényeztetés.
Mandarinos túrókrém mákolajjal
Hozzávalók:
250 g túró
100 ml mandarinlé
50 g durvára őrölt mák
60 g nyírfacukor
1 evőkanál mákolaj
6 lap zselatin (beáztatva)
2 dl kókusz tejszín
Elkészítés:
Lazítsuk fel a túrót 70 ml mandarinlével, adjuk hozzá a porcukrot, a mákot, a mákolajat és keverjük simára.
A maradék mandarinlevet melegítsük fel és a beáztatott zselatint oldjuk fel benne, majd adjuk ezt is a túróhoz.
A tejszínt verjük habbá, és óvatosan keverjük a túróhoz. Porciózzuk ki, vagy egyben hűtsük le.
Díszítésként használhatunk néhány gerezd mandarint és csorgassuk meg mákolajjal. (x)
(szöveg: Hangai Lilla, képek: Donum Terrae Facebook, pixabay.com)