Lézer vs. IPL – Mi a különbség?
100%Összpontszám
Olvasói értékelés: (2 Szavazások)
100%

„A lézeres technológia kb. 20, az IPL pedig kb. 10 éve ’’irtja’’ a szőröket világszerte. Mindkét módszer azon alapszik, hogy a szőrtüszőben a szőrszál sötét pigmentje (melanin) elnyeli a kibocsájtott lézer vagy IPL fényt. Ez a fény hővé alakul, és a sötét színű szőrszálakat gyakorlatilag kiégeti, majd a szőrnövekedést inaktívvá teszi. Így teszi lehetővé a tartós, évekig tartó szőrtelenséget a kezelt testrészen” – mondta Dr. Gulyás Tamás, az otthoni IPL szőrtelenítés orvos-szakértője.

Apropó, sötét szőrszálak:a lézer és az IPL is akkor működik a legjobban, ha a szőr minél sötétebb és a bőr minél világosabb. Tehát fekete, barna és világosbarna szőr esetében a legeredményesebb a lézer és az IPL is, ha mindehhez minél világosabb bőrszín társul. Sajnos szőkéknek, őszeknek nem alkalmas se az IPL, se a lézer, mert az ő szőrzetükben nincs elegendő melanin.

ipl (1)

Jóllehet, a lézer és az IPL is évekig megoldja a szőrtelenítés problémáját a szőrszálak újraképződésének meggátolásával, de az IPL jóval kíméletesebb (nem károsítja a bőr felületét, csak a szőrszálakat semmisíti meg), gyorsabb, valamint fájdalommentesebb, mint a lézer; nem beszélve arról, hogy pénztárcabarátibb is. Jó tudni: ha még télen elkezdjük az IPL kezeléssorozatot, nyárra már élvezhetjük a tartós szőrtelenséget.

Mit kell tudni a szőrök biológiájáról?

Minden szőrszálunk egy fejlődési folyamaton megy keresztül: a folyamat kezdetén a szőrszál növekszik, majd a végén kihull. E közben a szőrhagyma megújul, így új szőr tud növekedni a régi helyen, tehát ez egy ciklikus folyamat. 

A szőrnövekedési ciklus 3 részre osztható:

1.      A növekedési (anagén) fázisban lévő szőrszálak roncsolhatók a leghatékonyabban az IPL-lel és a lézerrel, hiszen a szőrhagyma ilyenkor még szorosan a kötőszöveti alaphoz tapad (ahol a melanin termelődik), így a fény energiája a szőrtüszőt éri el.

2.      Az átmeneti (katagén) fázisban a szőrtüsző és a szőr kapcsolata megszakad, a szőrtüsző elkezd sorvadni, leáll a szőrtermelő sejtek szaporodása, a szőrtüsző felkészül a szőr kihullására.

3.      Nyugalmi (telogén) fázisban teljesen elszarusodik a szőrhagyma, a szőr magasan van a szőrcsatornában, kilökődésre várva.

 

Otthoni IPL készülékek

A lézerrel ellentétben az IPL szerencsére biztonságosan elvégezhető orvosi vagy szakképzett felügyelet nélkül is, ezért ma már annak sem kell lemondania a tartós szőrtelenségről, akinek nincs pénze/ideje kozmetikai kezelésekre – ugyanis léteznek már otthoni IPL készülékek is. Az otthoni variáció azoknak ajánlott, akik egyszeri befektetéssel szeretnék megoldani a szőrtelenítés évek/évtizedek óta húzódó problémáját, de nem akarnak kozmetikushoz járni.

Egy otthoni gépnek hála a hatékony és tartós IPL kezeléseket saját otthonunkban, magunknak végezhetjük el, ami praktikus és egyben diszkrétmegoldás, hiszen nem kell kimozdulnunk otthonról és nem kell levetkőznünk idegen előtt. Akár késő este is végezhetjük a kezelést, amikor a kozmetikus már rég nem fogadna.

Mostanra már rengeteg otthoni IPL készülék kapható hazánkban is, de nem könnyű választani közülük, hiszen nem mindig világos, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni vásárlás előtt.

ipl2 (1)

Látványos eredmény a DEESS IPL szőrtelenítő géppel

Mivel a villanófényes szőrtelenítés csak a növekedési (anagén) fázisban lévő szőrszálakra hat, a tartós szőrtelenség eléréséhez több IPL kezelést kell végezni, megfelelő időközönként. (Ugyanúgy, mint a szalonban végzett IPL vagy lézeres szőrtelenítés esetén.) A DEESS IPL szőrtelenítő készülékkel átlagosan 80%-os szőrzetcsökkenés érhető el, az eredmény pedig negyed-, félévenkénti pótkezeléssel hosszú évekig fenntartható.

DEESS IPL szőrtelenítő gép  oldalán számos praktikus tanácsot találsz a témával kapcsolatban. Mi már elkezdtük az otthoni IPL szőrtelenítő kúrát, a végeredményről mindenképp beszámolunk.

Kapcsolódó bejegyzések