Már több mint kétezer éve megmondta Hippokratész, amikor összefüggésbe hozta a táplálkozás és az egészség szerepét: „gyógyszered legyen ételed, s ételed legyen gyógyszered”.

Egy olyan családi vállalkozás jelmondata ez, amely korábban ugyan nem volt jelen az élelmiszer kereskedelemben, de az alapítók – saját elmondásuk szerint – szerették volna kipróbálni magukat és személetüket egy új világban.

Ugyan az étel lassabban fejti ki hatását, mint a gyógynövények, vagy a tabletták formájában beszedett vitaminok, mégis erősebben befolyásolja testünk rendszereit. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk. Mivel a rengeteg vegyszer használata miatt folyamatosan romlik a zöldségek és a gyümölcsök minősége, egyre nagyobb szerepet kapnak azok a termékek, amelyek organikus, más néven biogazdálkodásokból kerülnek ki. A superfood-ok szuperfaktorairól Bagdán Antal társtulajdonossal beszélgettünk, aki közben végigkalauzolt minket a széles választékú webáruházukban is.  

„A cégünk alapkoncepciója az volt, hogy olyan különleges, mindenmentes, snackeket, energia-és gyümölcsszeleteket forgalmazzunk, amelyek a piacon lévő egészségtelen kekszeket, szeleteket, csokikat, kiválthatják”- fogalmazza meg Antal a Purenature webáruház létrehozásának kezdeti célját. „Célunk, hogy a bio és az egészséges összetételű termékeket minél több emberrel ismertessük meg, és hogy az egészséges táplálkozáshoz és környezettudatos élethez szükséges magas színvonalú, de elérhető árú termékek széles választékát biztosítsuk. ”

 

Kezdjük azért az elején: mi az a superfood?

Azokat az ételeket illeti meg a superfood kifejezés, amelyek rendkívül magas, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagtartalommal rendelkeznek, ezáltal jótékony hatással lehetnek a betegségek elleni küzdelemben, az egészségünkre és a vitalitásunkra. Fogyasztásukkal olyan mértékben juttathatunk antioxidánsokat, ásványi anyagokat, enzimeket, vitaminokat és élelmi rostokat a szervezetünkbe, melyeket a feldolgozott, adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása során nem kap meg a szervezetünk. A superfood növények akkor őrzik meg teljes mértékben a tápanyagtartalmukat, ha feldolgozásuk kíméletes módon történik. A feldolgozás egyik legkíméletesebb módja a nyers eljárás (a raw jelzés a termékeken erre utal), amely során az alapanyagokat a feldolgozás egyik fázisában sem tesznek ki 42°C-nál magasabb hőmérsékletnek.

A kíméletes feldolgozásnak köszönhetően a késztermékben megmaradnak az alapanyagokra jellemző illat-,íz-és színanyagok is. A superfood növényeknél fontos kritérium, hogy szennyeződésektől és vegyszerektől mentes környezetben nevelkedjenek, hiszen így biztosíthatnak tiszta, természetes tápanyagforrást számunkra. A Purenature webáruház superfood termékei, a Dragon Superfoods termékcsalád nyers eljárással, organikus alapanyagokból készül.

  

Antal szerint Magyarország sajnos még gyerekcipőben jár ezen a területen:

 „Ezt az is nehezíti, hogy olyan termékeket is elkezdtek superfood kategóriába sorolni, amelyek nem rendelkeznek olyan hatásfokkal vagy tápanyagtartalommal, mint a superfoodok, ezáltal az embereknek nincs pontos információja ezekről a termékekről. Valós információk nélkül pedig nem tudják megkülönböztetni a superfood és nem superfood termékeket, csak azt látják, hogy ezek a termékek a polcokon jóval drágábbak.Mivel külföldön már régóta jelen vannak ezek a termékek a hétköznapokban, azok, akik a fiatalabb generációból kijutnak külföldre, rövidebb-hosszabb időre, találkoznak ezekkel a termékekkel, megismerik ezek előnyeit, és elkezdik tudatosan használni szervezetük vitaminfeltöltésre vagy étrend-kiegészítésre, és hazatérve itthon is keresni fogják ezeket.”

 

Minden mindenmentes

A Purenature webáruház nyers, vegán termék és igazi superfood kánaán. A teljesség igénye nélkül, különböző bio csokoládék, gyümölcsszeletek, sós és édes snack termékek, természetes fehérjekészítmények, sőt, kozmetikumok és öko tisztítószerek is elérhetők. „Beszállítóink kiválasztásánál fontos szempont, hogy olyan termékeket gyártsanak, melyek adalékanyag-mentesek, nem tartalmaznak allergéneket (mint pl.: a glutén, laktóz, szója) és hozzáadott cukrot, legyenek vegánok és lehetőség szerint paleok is, valamint organikus alapanyagokból készüljenek. Mielőtt elindítottuk a cégünket, az volt a tervünk, hogy olyan különleges snackeket, energia/gyümölcsszeleteket kutassunk fel, amelyek alternatívát nyújthatnak a piacon lévő, egészségtelen, általános snackeknek, kekszeknek, csokiknak. Ezért figyeltünk fel a Roo’barbio nyers gyümölcsszelet családra, amely különlegességét az alapanyagokba kevert, tápanyagokban gazdag superfoodok adják.

A Roo’bar család alternatívát nyújt minden kategóriában, mivel az ízek között megtalálható csokis, gyümölcsös, kókuszos, édesebb, fanyarabb ízű, fehérjét tartalmazó és csípős szelet is.

 

X