Mit tesz veled a telefonod?
99%Összpontszám
Olvasói értékelés: (2 Szavazások)
99%

Nem telik el úgy év, hogy ne publikálnának egy újabb kutatási eredményt a mobiltelefonok használatának káros következményeiről. Még csak február van, de ismét szembetaláljuk magunkat azzal, hogy mennyit ártunk magunknak és a környezetünknek a használatukkal. Ha a civilizált világ elől nem szeretnénk elbújni az erdőben, mégis mit tehetünk?

 

 

 

A világon mindenhol, amióta csak széles körben elterjedt a mobiltelefon használata, különböző kutatások folynak mára már az életünk szerves részét képező kütyük használatának következményeiről. Bár hosszú távú hatástanulmányokról még mindig nem beszélhetünk, hiszen alig több mint harminc éve került kereskedelmi forgalomba az első készülék, az Apple is csak 2007-ben dobta piacra az első iPhone-ját, vagyis az elmúlt tíz évben változott meg igazán a digitális kultúránk. Emlékszem, nyolcadikos koromban (szerk. 2001-ben) csak azért kaptam pár napra telefont, hogy a szüleimmel rögtön el tudjuk mondani egymásnak a hírt, hogy felvettek-e a kiszemelt gimnáziumba. Néha visszasírom a legendás kígyós játékot, de mivel nagyjából csak azt tudták az akkori mobilok ( nem hordtunk egy mini számítógépet a zsebünkben), miért is lett volna mindig a kezünkben? Arról nem is beszélve, hogy ezen tárgy mellett az elmúlt évtizedekben beépültek még az életünkbe olyan – hatását tekintve szintén megosztó – technológiai fejlesztések is (pl.: televízió, mikrohullámos sütő), amelyek nehezítik a vizsgálatokat. Mindezek fényében tehát egységes álláspont nincsen, viszont különböző eredmények vannak.

 

Segítség rövid, veszély hosszú távon?

Biztosan senkinek sem kell felsorolni, hogy a technikai újítások milyen módokon könnyítik meg az életünket, ugyanakkor a legtöbb eredmény is inkább azt bizonyítja, hogy ezzel együtt veszélybe is sodorjuk saját magunk és környezetünk egészségét. A svéd Lund Egyetem vizsgálata szerint a mobiltelefon-sugárzásban érintett patkányok agyában károsodtak az idegsejtek. Sőt, kutatások már azt is megállapították, hogy a mikrohullámok a magzatokra a fejlődés alatti fokozott érzékenység és a gyerekekre a vékonyabb koponyacsont miatt ártalmasabbak, mint a felnőttekre. A Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban publikáltak szerint a túlzott mobilhasználat a terhesség, illetve az anyaság korai időszakában magatartási zavarokat okozhat a gyerekeknél, és különösen az idegrendszerükre ártalmas a sugárzásuk.

Egy Boston-i kórházban végzett kis létszámú felmérés alapján arra is vannak már eredmények, hogy ha bármilyen számítástechnikai eszközt nézünk elalvás előtt, az káros a szervezetünkre, mert sokkal nehezebben fogunk elaludni, és fáradtabbak leszünk másnap a zaklatottabb, éberebb éjszakánk miatt, mint azok, akik nem a képernyőt bámulták mielőtt lehunyták a szemüket.

A legújabb, nem túl megnyugtató adatokat az izraeli Carmel Egészségügyi Központ és a haifai Műszaki Egyetem kutatói hozták nyilvánosságra. Ezek alapján a másik fokozottan veszélyeztetett csoport a férfiak, ugyanis a sugárzás negatív hatást gyakorol a termékenységükre. Kimutatták, hogy a spermiumok minősége szempontjából kockázati tényező a nadrágzsebben hordott mobil, a napi több mint egy óra telefonbeszélgetés, amin még jobban ronthat, ha eközben töltődik a masinánkat.

A legtöbbször mégis azt halljuk, hogy a sok telefonálás rákot okoz, azonban nem szabad megfeledkezünk az eddig megállapított, a fentiektől hamarabb jelentkező apróbb tünetekről sem: fejfájás, fáradékonyság, fülzúgás, koncentrációs és tanulási nehézségek stb.

bedroom-1006526_960_720 (1)

 

Éljük meg a XXI. századot!

Nyilván nem arra kell gondolni, hogy térjünk vissza a „kőkorszakba”, és egy, a civilizációtól elzárt tanyán határolódjunk el a digitális világtól, hanem meg kell tanulnunk elővigyázatosan együtt élni velük. A teljesség igénye nélkül csupán néhány tanács, amit próbáljunk meg betartani:

  • ha lehet, használj fejhallgatót (a bluetooth-os headsetek ugyanúgy sugároznak, nem kevésbé károsak, mint ha a füledhez tartanád a készüléket, csupán kényelmesebb és praktikusabb)
  • a férfiak minél kevesebbet hordják a nadrágzsebükben a mobiljukat, sőt a laptopot sem célszerű az ölükben tartva használniuk;
  • a babafigyelőt ne az ágyba tedd, hanem még hallótávolságba, de minél messzebb a gyerek fejétől;
  • ne telefonálj, tabletezz szoptatás közben;
  • a wifi router lehetőleg ne a gyerekszobában legyen, mert az is folyamatosan sugároz;
  • szerezz be egy ébresztőórát, és ne a telefonra ébredj, az legyen tőled minél messzebb;
  • igyekezz csak akkor használni a különböző eszközeidet, ha valóban szükséges.

 

 

(szöveg: Prischetzky Réka, fotók: pixabay.com)