Az alábbiakban öt magyar ékszertervezőt mutatunk be nektek, akik egytől egyig jól felismerhető, egyedi stílust képviselnek a kiegészítők között is uralkodó fast fashion trendek uniformizáltságával szemben. Mindegyikük valamilyen szempontból különc és éppen ettől nagyon szerethető, a kreatív szellemi energiák és tudatos formatervezés apró, csodálatos eredményei pedig minden hétköznapi szettet és álmosító hétfő reggelt mágikus erővel ruháznak fel.

AME Création, a bohém tűzzománc

Pálfalvi Emese tűzzománc ékszerei vibráló színeinél és merész geometriai formáinál fogva kettős életet élnek: ha így nézek rá, vidáman bohémek, ha úgy nézek rá, az ultratrendi nagyvárosi chic pompás példányai. Fiatal, öntudatos nők ékszerei ezek, aki ugyanis ezeket a kiegészítőket felölti magára, úgy kommunikál erőt, magabiztosságot, s ugyanakkor egy csipetnyi vidámságot is, hogy egyetlen szót sem kell szólnia.

Panyizsuzsi, az üveg tiszta csillogása

Panyi Zsuzsi saját nevével fémjelzett márkája a kézműves ékszerkészítés hazai “nagyöregjének” számít, brandje mára egybeforrt a divathasználattal és választásaiban tudatos nők képével. Aki az ő ékszereit választja, nem csupán megismételhetetlen és egyedi kiegészítőkkel dobja fel a megjelenését, hanem az üveglencsék színgazdagságának és végtelen variálhatóságának köszönhetően egy hol letisztult, hol csupa játék vibrálást is közvetít. Az üvegékszerek figyelmes és hűséges társként idomulnak folyamatosan a legkülönfélébb hangulatunkhoz.

Eve by Eva Remenyi, az örök elegancia

Az egyik kedvenc ötvösünk munkái egytől egyig a nemesfémek földöntúli tündöklésének élményét garantálják, amely az idő és a különféle kérészéletű divatirányzatok felett álló, örök eleganciát sugározza. Ez azonban csupán az alapanyagban rejtőző saját, belső erő, amelyet az ékszerkészítés folyamatában a szakértő kezeknek kell előcsalogatniuk. Reményi Éva pedig jól ismeri az alapanyag minden titkát – ezért tud minden elképzelhető műfajban maradandót alkotni. Szögletes és gömbölyű formák, gazdag teltség és filigrán vonalak, modern geometrikusság és rusztikus hatású, vintage-ra hajazó felületek – egyikben sem tud hibázni.

Panni Véssey, a könnyed komolyság

A fiatal tervezőnő a MOME-n végzett, sajátos technikával készülő ékszereit maga jellemzi a „könnyed komolyság” és a „természetes elegancia” izgalmas ellentétpárjaival. Ha azonban szemügyre vesszük a puszta fonalakból születő, mégis egészen különleges hatású kézműves munkákat, magunk is megbizonyosodhatunk afelől, hogy az ellentétes dinamikák itt egy új, meglepő egységben fonódnak össze.

Ruszkai Jewellery, a természet rusztikussága

A Ruszkai Jewellery gyűrűit a természet inspirálja: egyfelől a minket körülvevő környezet ékességei, az önmagukban is lenyűgöző ásványok, kőzetek, másfelől az organikus létezés maga, annak sajátos, kacskaringós-tekergős-göcsörtös, szabálytalanságában szabályos vonalvezetésével. Ezek igazán nem hagyományos gyűrűk, amelyek éppen csak meg-megcsillannak egy pillanatra, miközben gesztikulálunk – Ruszkai Orsi munkái egytől egyig főhősnők: nem puszta kiegészítők, hanem a szettünk középpontjai, mely minden tekintetet azonmód magához vonz, hogy utána többé el ne eressze.

Szöveg: Dombai Dóra, kiemelt kép: Panyizsuzsi Facebook