Kissé ijesztő belegondolni, hogy a most oly féltve őrzött fotók százai, melyek a merevlemezeinken foglalják a helyet, évek múltán senkinek sem fognak eszébe jutni. Megsemmisülnek vagy egyszerűen a feledés homályába merülnek. De van egy hobbi, egy szenvedély, mellyel személyessé és kis túlzással élve örök életűvé tehetjük ezeket az emlékeket. Izgatottan mutatjuk be neked a scrapbook-ot!

A megszokott határozottság helyett, most óvatos léptekkel közelítettünk a műhely felé. Kicsit mindannyian féltünk, mert a kézügyességünk megrekedt az általános iskolai rajz-, és technika órák szintjén. Felnőtt nőként is megremegett a térdünk, ha arra gondoltunk, hogy a suta kis alkotásainkat majd a nagyközönség szeme elé kell tárnunk. De az aggodalmunk hamar elillant,amikor egy igazi scrapbook szakértő, Edit megosztotta velünk instrukcióit.

„Igazából nem is kézügyességre van szükség, hanem fantáziára, inspirációra és kíváncsiságra, például, hogy hogyan működik egy új festék, paszta vagy díszítőelem. Ezeket felkenni, összerakosgatni nem kézügyesség, hanem ízlés kérdése. Éppen ezért az is bátran belevághat, aki egyáltalán nem tud például rajzolni, mert anélkül is kiválóan el tud boldogulni, gyönyörű albumokat tud alkotni.”

scrap2

A határtalan fantázia egyedi alkotásokat hoz létre

Ha kiválogattad a képeket, amelyeket albumba szeretnél rendezni – legyen az esküvőd, a keresztlányod keresztelője, a tengerparti nyaralás, vagy a szerelmed – nincs is más dolgod, mint hátradőlni és hagyni, hogy dolgozzon a képzelőerőd. Szinte önmagától történik minden, azonnal látni fogod, hogy melyek lesznek a megfelelő színek, festékek, matricák, szalagok, díszek és paszták, amikkel ki tudod emelni a pillanat varázsát.

Azért tudjuk ezt ilyen biztosan, mert nincs olyan eszköz vagy kiegészítő, amit ne érnél el a NőiCsizma webshopban. Ha bátortalan vagy, vagy esetleg jobban szeretsz csapatban alkotni, jelentkezhetsz tanfolyamra, workshopra, de szerencsére a weboldalhoz tartozó nemzetközi trendeket követő áruházból már mindent beszerezhetsz, amit megálmodtál a tökéletes, szívmelengető gyűjteményedhez.

scrap4

Edit például ötgyermekes anyaként a kislányai fotójának keresett méltó helyet:

„A lányaim fotóinak kerestem blog hátteret a neten, így bukkantam rá a scrapbookra. Azonnal tudtam, hogy ezt én csinálni szeretném. Szerelem volt első látásra. Az elmúlt években több tucat egyedi albumot és több száz fotós oldalt készítettem megrendelésre, mindenféle stílusban és formában, időseknek és fiataloknak, nőknek, férfiaknak és gyerekeknek egyaránt. Ajándékba, alkalomra, hálából, vagy emlékbe. Csak egyvalami volt közös bennük: az öröm, amivel készítettem, és a boldogság, amikor meglátták a kész munkát.”

Hiszen ez a scrapbook lényege, hogy az utókornak vagy a megajándékozottnak olyan személyes és egyedi szuvenírt adjunk emlékül, melyben a mi törődésünk és figyelmünk is benne van az ő egyénisége mellett. Kissé ellentmondásos világban élünk, próbálnak uralkodni rajtunk az anyagi javak, de ezzel együtt úgy érezzük, hogy a személyes kedvességek egyre markánsabban kezdenek utat törni.

scrap3

A scrapbook egy életforma

A NőiCsizma workshopjain rengetegen megfordulnak. Nők, gyerekek, nyugdíjasok, de még férfiak is. Órákat, vagy akár éveket is szöszmötölhetnek azzal, hogy megalkossák a hibátlan platformot a nagy becsben tartott, összegyűjtött fotóknak.

Akad olyan is, aki belevágott a fotográfia művészetébe, hogy újabb és újabb alapanyagot biztosítson szenvedélyének. Nagyon hálás dolog ilyen kreatív tevékenységgel foglalkozni, egy hosszú irodai vagy fizikai munkával eltöltött nap után felszabadító érzés leülni az asztal mellé, és pont úgy megcsinálni valamit, ahogy mi azt elképzeltük. Senki nem mondja meg, hogy mit kellene máshová tenni, vagy hogyan lehetne másképp csinálni, csak a saját elképzeléseinket kell követnünk.

De mi látunk téged is, aki még mindig karba font kézzel ülsz a számítógép vakító monitora előtt és azt gondolod „nekem ez úgysem menne, és időm sincs rá, pedig nagyon tetszik”. Edit megrendelésre is készít albumokat. Az alkotási folyamatban figyelembe veszi a képek stílusát, a te igényeidet, a képek szereplőinek egyéniségét és ebből gyúrja össze a kézzel fogható kis csodát, a scrapbookot. (x)

scrap1

(szöveg: Hangai Lilla, fotók: NőiCsizma Scrapbook Design)