Létezik egy módszer, amely csökkenti a vérnyomást, csillapítja a fájdalmat, enyhíti az izommerevséget és a keringési zavarokat, valamint segít arcvonásaink és bőrünk szépségének megőrzésében, a stresszkezelésben, sőt még a fogyásban is. Mindehhez pedig a kezünkön kívül semmilyen eszköz vagy gyógyszer nem szükséges. Vajon mi ez a csodaszer és hogy lehet hozzájutni?

A TCM (Traditional Chinese Medicine), vagyis a hagyományos kínai orvoslás – ennek szakterületei pl. az akupunktúra és az akupresszúra is – már meglehetősen ismert Európa-szerte, még ha népszerűségben nem is veheti fel a versenyt a nyugati orvostudománnyal. Szintén ezen a több ezer éves hagyományon alapszik egy nagyon fiatal, nyugaton még szinte teljesen ismeretlen gyógyítási metódus: a Sei Fu, amelyet Dr. Xu Jian, egy TCM doktor-sportorvos fejlesztett ki Japánban mintegy 20 évvel ezelőtt.

A szó maga azt jelenti: “bőrt regenerálni”. A Sei Fu esetében is a TCM által ismertté vált meridiánok – más néven energiacsatornák – “kezeléséről” van szó, de míg az akupresszúra a bőr pozitív nyomására, masszírozására épül, addig a Sei Fu a bőr “negatív” nyomásán, vagyis húzásán alapszik. A bőr óvatos húzása, majd újra alapállapotba helyezése által aktiválódik a testben a vér- és az energiaáramlás.

2 évvel ezelőtt – Japán, Kína, Malajzia és Indonézia után – a Sei Fu Európába is megérkezett, mégpedig Hazel Herzog Hoo, egy kínai-maláj természetgyógyász személyében. Hazel közvetlenül a Sei Fu bölcsőjében, a Japánban található Nagoyában tanulta meg ezt a különleges technikát, és feltett szándéka, hogy a lehető legtöbb Sei Fu terapeuta kiképzésével Európában is elterjessze azt.

“Korábban akupresszúrát alkalmaztam a pácienseimnél, de onnantól kezdve, hogy megismertem a Sei Fu-t, már csakis ezt használom. Ez egy sokkal gyengédebb módszer, ami különösen az idősebb páciensek esetében fontos. Bizonyos kor után ugyanis megváltoznak az ember bőrének receptorai, ami által az akupresszúra és a különböző masszázsfajták kifejezetten fájdalmasak is lehetnek. A Sei Fu kezelés testileg és lelkileg egyaránt kellemes mind a páciens, mind a terapeuta számára; őszinte törődés és tiszta szeretet áramlik a két ember között. ”

feisu_2

Hazelt annyira meggyőzte ez az új keleti gyógymód, hogy a szükséges kurzusok elvégzése után szinte rögtön megnyitotta Berlinben saját Sei Fu stúdióját, Európa mindmáig egyetlen ilyen intézményét. Egyéni, teljes testes kezeléseken kívül rövid tanfolyamon is részt vehet itt az érdeklődő, amelynek keretében megtanulhatja, hogyan tudja a Sei Fu-t saját testén alkalmazni. “Mivel a Sei Fu egyáltalán nem egy bonyolult módszer, saját magunk kezeléséhez elegendő egyetlen kb. 4 órás tanfolyam. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy azután rögtön teljes tökéletességgel tudjuk alkalmazni ezt a technikát. Mások kezelése ezután a gyorstalpaló után egyenesen tilos. Ez a pár óra inkább csak megalapozza a kapcsolatot saját testünkkel, és segít abban, hogy elkezdjünk jobban hallgatni annak jelzéseire; elindít minket az önszeretet útján.”– meséli Hazel, és szeme közben folyamatosan csillog a lelkesedéstől.

“Természetesen a hosszútávú célom további terapeuták kitanítása, mert csakis így terjedhet el Európában is ez a csodálatos gyógytechnika. Japánban ma már 5000 képzett Sei FU terapeuta dolgozik. Külföldi jelentkezőknek intenzív kurzusokat is tartok, amelyek keretében 1-2 hét alatt elsajátíthatják az alapokat minél több különböző korú és nemű emberen gyakorolva a tanultakat. A szükséges tudás megszerzéséhez ugyanis rendkívül fontos, hogy a képzés során sok különböző bőrtípust tapasztaljon meg a jövőbeli terapeuta.”

seifu_3

Kérdésemre, hogy kiknek ajánlja a Sei Fu kezeléseket, Hazel elmondta, hogy tulajdonképpen mindenki számára hasznos, aki fiatalos és egészséges akar maradni, illetve fel akarja gyorsítani a gyógyulási folyamatokat egy-egy betegség vagy operáció után. Ő maga nap mint nap gyakorolja a Sei Fu-t saját testén, aminek eredményeképpen rendkívül erősnek és energikusnak érzi magát.  Ezt magam is tanúsíthatom, ugyanis e cikk kapcsán egy hosszú nap után este 7-kor találkoztam vele, és velem ellentétben, aki az érdekes téma ellenére néha alig bírta elnyomni az ásítást, Hazel végig friss és koncentrált maradt.

“Egészséges emberek számára a Sei Fu terápia testi-lelki felfrissülést biztosít: a sejtek aktívan tudnak lélegezni, a vérkeringés intenzívebbé válik, a test ellazul, az életenergiák mobilizálódnak” – meséli a szakember. “Ezzel szemben egy beteg ember először fáradtnak és meggyötörtnek érzi magát egy egész testes kezelés után. Ez viszont egy minőségi fáradtság, olyan, mint amilyet az ember egy megterhelő edzés után érez. A kezelést követően rengeteg pihenést kell biztosítani a szervezetnek, hogy feltöltődhessen, s csak azután jön a felfrissülés érzése. ”

Egészségünk megőrzése mellett – sok nőtársam örömére – a Sei Fu rendkívül hatékony segítség szépségünk ápolásában és a bőr regenerálódásában is: célirányos kezeléssel jelentősen kisebbíteni lehet vagy akár el is tudjuk tüntetni a tokát, csökkenteni tudjuk a ráncokat, tartásunk javítását is elősegíti, valamint súlyproblémák kezelésére is alkalmas.

Aki ezt az új módszert ki szeretné próbálni, annak jelen pillanatban ha nem is Japánig, de Berlinig biztosan el kell utaznia. Ha viszont Hazel álma valóra válik, akkor az általa kiképzett Sei Fu terapeuták néhány éven belül egész Európában jelen lesznek, és segítenek minket egészségünk és szépségünk megőrzésében. Elszántságát és lelkesedését látva biztos vagyok benne, hogy valóban így is lesz.

Szöveg: Nagy Nóra