Sokszor hallhatjuk, hogy majd ha ott lesz a gyerek, bizony nem hogy ereje, ideje sem lesz az ember lányának semmire. „Örülj, ha majd össze tudod hangolni a gyerek ellátását és a házimunkát!” Néha szinte fenyegetve érezzük magunkat, hogy ezek után minden programtól el kell búcsúznunk. Szerencsére ez nincs így, és nagyon sok édesanya bizonyítja, hogy remekül lehet lavírozni a gyermeknevelés és a közösségi programok között is.

A II. Womanity Fesztiválon is kiálltunk a fenti véleményünk mellett és meghívtunk négy dolgozó anyukát, Marton Adriennt, Lipcsei Bettát, Heitner Orsit és Dobó Ágit. Ők is elmondták, hogy valóban nem egyszerű a gyermeknevelés mellett még a közösségi életünkre is időt szánni, de hosszú távon csak így éri meg. Hiszen ha közös élményekkel gazdagodunk és mindenkinek jut a kikapcsolódásra ideje, úgy a család minden tagja kiegyensúlyozott és boldog lehet.

Az, hogy közösségbe megyünk, nem jelenti azt, hogy a gyermeket otthon kell hagynunk és fejvesztve kell elmenekülnünk néhány órára. Rengeteg olyan program van már a segítségünkre a babavárástól a szülői létig, amely nem csak kikapcsol, hanem hasznos is. Ismerkedhetünk velünk hasonlóakkal és lehetőség van a tapasztalatcserére is.

A legjobb igazából az lenne, ha lenne egy kiadvány, ahol a családoknak, édesanyáknak és a babavárás izgalmai között lévőknek össze lennének gyűjtve a testhez álló programok és lehetőségek. Szerencsére van már ilyen magazin.

 

Édesanyáktól édesanyáknak

zsebi1„A Zsebi Magazin 2005 óta jelenik meg folyamatosan Pécsett és környékén. A várandósságtól a kamaszkorig foglalja össze a programokat, szolgáltatásokat, információkat. Különlegessége, hogy anyáktól szól anyáknak. Ebben az évben szeretnénk azt a tudást és tapasztalatot szélesebb körben is elterjeszteni, amit már a pécsiek ismernek – azaz, az internet segítségével országossá szeretnénk válni, és ehhez keresünk partnereket is.” – mesélt Maróy Ditta a Zsebi Magazin alapítója.

A megalapításnál az volt az elsődleges cél, hogy megmutassák, mennyi minden van anyákért, anyáknak. Hogy nincsenek elhanyagolva az édesanyák sem, csak lehet, hogy rossz helyen keresgélnek. A Zsebi Magazin szeretett volna egy olyan független és objektív információforrás lenni, ami segít megtalálni a családoknak azt, ami nekik valójában fontos. Választási lehetőséget szerettek volna adni és a visszajelzések alapján úgy tűnik ezt sikeresen teljesítették is.

A magazinban olvashatunk cikkeket, interjúkat, programajánlókat, hirdetéseket és tájékozódhatunk szolgáltatásokról is úgy, hogy közben mind kötődik a szülőséghez, a gyermekneveléshez.
A Zsebi Magazin print formában egyelőre csak Pécsett érhető el, az új cél azonban az, hogy országosan is elérhetővé váljon. Ennek az első lépése az, hogy a zsebinet.hu oldal működtetéséhez és a Zsebi Magazin kiadásához országosan partnereket keresnek.

zsebi4Ditta többször is kiemelte nekünk, hogy a Zsebi Magazin nem csak egy hagyományos szórakoztató magazin vagy programfüzet. Komoly társadalmi felelősségvállalása van. Nagyon fontosnak tartják, hogy a megváltozott családi igényekhez illeszkedve objektív és rendszeres tájékoztatást, segítséget tudjanak nyújtani a családoknak, szülőknek, nagyszülőknek, egészen a babavárástól a kamaszkorig a megnövekedett információáradatban.

 

(X)

 

(szöveg: Hangai Lilla, nyitókép: pixabay.com)

Kapcsolódó bejegyzések