Imádjuk a munkánkat. Ugyanakkor nem hiszünk abban, hogy ha szeretjük a szakmánkat, akkor az a hobbink is lehet. Bármennyire is rajongunk a hivatásunkért, mindig szükség van olyan időszakokra, amikor valami teljesen mást csinálhatunk. Az alkotás, – legyen az bármilyen típusú – feltölti a testet és a szellemet is és sosem tudhatjuk milyen szunnyadó tehetséget ébresztünk föl.

Ahhoz, hogy valaki szeressen rajzolni, festeni, alkotni a két kezével, nem szükséges a szó szoros értelmében vett tehetség. A kreatív tevékenységek alapjai tanulhatóak, fejleszthetőek. Arról nem is beszélve, hogy az alkotás öröme felbecsülhetetlen. Ha létrehozunk valamit, soha ne a hibákat keressük benne, hiszen a folyamat revitalizálta a lelkünket és ez a végeredményen is látható lesz, még akkor is, ha az nem tökéletes, vagy szabályos.

Hogyan kerül egy éveken keresztül pénzügyi területen dolgozó nő egy kreatív akadémia élére? Arról megkérdeztük őt, saját magát. Tar Csillával beszélgettünk, a Modul Art Academy megálmodójával, létrehozójával.

 

 „Elképzelhetetlennek tartom az életet valódi művészet nélkül…”

„Mindig vágytam arra, hogy közelebb kerüljek a művészetekhez. Megérint, tanít, inspirál. Nem csak a képzőművészetre igaz ez. A zene, a színház, a tánc, a film vagy az irodalom is elindítja ezeket a folyamatokat. Hosszú ideje pénzügyi-üzleti területen dolgozom, ahol gyakran szükség van kreatív gondolkodásra. Azonban a kézzel alkotás, az abban való elmélyülés öröme és produktuma valamilyen formában mindig része volt az életemnek. Eredeti szakmám pedagógus, tanítottam rajzot, népi kézműves technikákat és népi szövést is. A művészetek, kézművesség gyerekkorom óta közel áll hozzám és az élet bármilyen területén is dolgoztam mindig visszasodort ebbe az irányba a sors.

Közel négy éve elhatároztam, hogy olyan vállalkozást szeretnék létrehozni, amelyben a húsz éves üzleti tapasztalatom valamilyen módon összekapcsolódik a művészeti tevékenységgel, így teremtve magam és mások számára is értéket. Persze nem erőlködtem, akkor még nem tudtam mit szeretnék pontosan, határidőt sem tűztem ki, csak hagytam történni az eseményeket. Először beiratkoztam egy festménybecsüs tanfolyamra, elkezdtem tudatosabban élni a hobbimnak, keresgéltem, hol tudnék rajzolni, festeni tanulni.

Több helyet kipróbáltam, minden foglalkozáson tanultam valami értékeset és jól éreztem magam, azonban mindenütt hiányzott valami. Igazából nem találtam azt a helyet, ahol felnőtt fejjel, vállalkozóként és pedagógusként az én maximalista elvárásaimnak ideális feltételeket találtam volna. Mindeközben egyre határozottabb elképzelésem volt, milyen lenne számomra az ideális hely.

Emlékszem, 2014 januárjában a Thököly úton autóztam, közel a mostani székhelyünkhöz, az Ilka utcához, amikor átfutott bennem a gondolat: biztosan van még néhány ilyen őrült felnőtt, akit őszintén érdekel a művészet, a rajz, a festés, a képző- és iparművészet. Akiknek hozzám hasonlóan magasak az elvárásaik a hobbi szintű tanulással kapcsolatban. Lehet, hogy meg kellene csinálni. – gondoltam magamban. Művészeti iskola felnőtteknek. Olyat, amilyen nincs még Budapesten. Végig gondoltam, melyek azok a szempontok, ismérvek, amitől majdnem tökéletes lehet egy felnőttek számára szóló művészeti oktatás: kiváló kortárs művész oktatókkal, kényelmes és inspiráló környezetben.

12928398_1705331036373301_7263897907004267768_n

Aztán 2014 augusztusában eldöntöttem, hogy megcsinálom és belevágtam. Előtte és azóta is beszélgettem sok ismerősömmel, nagyon sokan megmosolyogtak. A művészet és a művészeti tevékenység haszontalan tevékenységnek számít ma. Észre sem vesszük, hogy a művészetek, a zene, az irodalom, a film, a színház, a képző- és iparművészet mennyire fontos részei az életünknek. Értéket közvetíthet és értékrendet teremthet. Meggyőződésem volt és mára a hallgatóink visszaigazolják, hogy szükség van egy olyan helyre, mint a Modul Art Academy, ahol a hozzám hasonló, a művészetek iránt őszintén vonzódó felnőttek egyrészt kikapcsolódhatnak, másrészt színvonalas képzések aktív résztvevői lehetnek.

Egy bázis, ahová időről időre visszatérhetnek és érdeklődésük szerint egyre mélyebb tapasztalatot szerezhetnek egy-egy területen, és valódi támogatást kapnak a számukra örömforrást nyújtó önálló alkotó tevékenységhez.” – mesélt Csilla elmélyülve.

 

Kifejezetten felnőttek igényeire szabva

A Modul Art Academy fő szlogenje: Művészeti kurzusok felnőtteknek. A tanulni vágyók öt-nyolc fős csoportokban, tervezhető, naptárba illeszthető időbeosztással, nagypolgári környezetben, elismert kortárs képző- és iparművészek vezetésével, támogatásával alkothatnak. Egymásra épülő vagy mozaikszerűen egymás mellé rakható, legfeljebb tíz hetes kurzusok közül válogathatják össze a részvevők a saját érdeklődésünkre, igényeikre szabottan a számukra megfelelő tanfolyamot. Csilla elmondta, hogy két–három hónap alatt, munka és család mellett is teljes mértékben kivitelezhető. Ezután természetesen lehetőség van az alaptudás elmélyítésére is, ezeket haladó kurzusok formájában tudják felvenni a tanulók.

13232947_1725821824324222_8616155517033507338_n

A vidékieket sem szerették volna kirekeszteni, a hétvégi kilenc–tizenkét órás kurzusok egy-egy technikába, speciális műhelytitokba nyújtanak betekintést az oktatók kalauzolásával, szórakoztató, örömteli alkotótevékenységgel.

„Nagyon fontos ismérve a tevékenységünknek, hogy nem művész képző vagyunk, azonban művészi színvonalú oktatást kínálunk. Olyan kortárs képző- és iparművészek kurzusai közül választhatnak az érdeklődők, akiknek művészeti és pedagógiai tevékenysége példaértékű, inspiráló és támogató a kurzusaink résztvevői számára. A közel 200 m²-es nagypolgári lakás, ahol jelenleg működünk, egyben galéria is. Oktatóink munkáinak kiállításai folyamatos inspirációt kínálnak.

Mindezek mellett nagyon fontos ismérvünk a gondoskodás, ahogy ezt már több hallgatónk is megfogalmazta. Felnőttként ritkábban tapasztaljuk, hogy rólunk gondoskodnak. A kurzusaink résztvevői nemcsak tanulni, hanem kikapcsolódni, feltöltődni is szeretnének a hétköznapok forgatagában. Ezért is szeretik, hogy mindent biztosítunk a kurzusok során: anyagok, eszközök, kötény, aprósütemény, kávé, tea… Mindent, amire szükség van az alkotó tevékenységhez és a jó érzéshez.” – folytatta Csilla.

Csilla elmondta azt is, hogy a jelentkezők nagy többsége teljesen kezdő, de emiatt a Modul Art Academy-nél senkinek sem kell szégyenkeznie. Az életkorban is hatalmas a szórás, középiskolai tanulóktól kezdve, a hetvenhárom éves nagyszülőig mindenki képviselteti magát, így ha gondolkodsz a jelentkezésen, nincs olyan körülmény, ami eltántoríthatna.

12439504_1683127481926990_5839656686976177054_n

„A több generáció találkozása nagyon izgalmas. A fiatal felnőttek komolyodnak, a hatvan év felettiek “elveszítik” a korukat. Mivel a legtöbb résztvevő személyes adataival találkozom, így bennfentes információim vannak; néha nem hiszem el, azt gondolom biztosan elírta az évszámot… Öröm látni, hogy az az életszemlélet, amivel a hozzánk járó hallgatók rendelkeznek, mennyire friss, pozitív, optimista attitűd az élethez.”

 

(X)

 

(szöveg: Hangai Lilla, képek: Modul Art Academy Facebook)