Tervezői különlegességek a fast fashion helyett
96%Összpontszám
Olvasói értékelés: (7 Szavazások)
96%

Ha ismeretlen még az élmény, amikor olyan ruhadarabot vagy kiegészítőt viselsz, ami nem futószalagról gördült le, akkor sürgős pótolnivalód van. A magyar divattervezők világszerte elismertek, kis hazánkban pedig a legtöbbjük még csak most kezd beépülni a köztudatba. A magyar tervezők darabjai hordhatók és mindig van az alkotásaik mögött egy felfedezésre váró impresszió, szemlélet vagy technika.

Amikor elindult a magazin új felülete és mérlegeltük a lehetőségeket, számba vettünk a változtatások számát és kitértünk azokra a témákra is, amelyeket eddig nem érintettünk; biztosak voltunk benne, hogy a magyar divattervezők kiemelt szerepet kapnak majd.

Nem tagadjuk, mi is vásárolunk ruhát a plázákban a jól megszokott üzletekben. Mi is elcsábulunk néha a csillogó kirakatoktól és mi is veszünk néha olyat, amit aztán tovább kell ajándékoznunk, mert sosem vettük fel. A designerek világába a mi fogyasztói kultúránkon keresztül kissé rögös út vezet.

11148622_1101947086503131_4131261498500129594_n (1)

Ahogy megnézünk egy ilyen webshopot, vagy egy ilyen üzlet berendezését, gyorsan ítélünk, és arra gondolunk: mi keresnivalóm nekem itt? A megközelítés rendkívül rossz. Először talán csak bemész, ismerkedsz és szétnézel. Nagyon sok esetben maga a tervező segít neked eligazodni a kínálatban, válogatni és megmutatni, hogy mi áll jól. Még csak vásárolnod sem kell, elég, ha feltérképezed magadnak ezt az új világot. Biztosíthatunk, azonnal szemet fog szúrni, miért olyan különleges élmény ilyen ruhákba vagy ékszerekbe fektetni a pénzed.

Mi mindig azon az elven vagyunk, hogy inkább legyen egy színvonalas darabunk, mint két gardróbra való silány minőségű, ami két használat után elkopik. Az egyediség mellett emiatt a minőségért érdemes valamire néhány ezer forinttal többet áldoznunk. Hiszen, így akár egy életre is választhatunk magunknak hű társakat, melyeket a szekrényből kikapva magabiztossággal töltenek fel.

11873522_1043318562365984_3353115247770427803_n

Természet ihlette ékszerek

Csermák Dóra munkásságát például szinte a kezdetektől fogva követjük és minden egyes új kollekciója meglepetés, mert mindig képes megújulni, de egyben megnyugvás is, mert a stílus minden esetben hamisítatlanul Csermakdesign.

„Először nem is ékszereket készítettem. Kisplasztikákat alkottam, érdekes, elvont formákat, illetve elkezdtem ezeket a kiégethető agyag- és gyurmadarabokat befesteni. Általában szeretem a praktikusdolgokat, ráadásul jellemző rám, ha kötődöm egy tárgyhoz, akkor fontosnak tartom, hogy mindig velem legyen. Mivel úgy tűnt, hogy ezek a kis alkotások jól mutatnának ékszerként, ezért elkezdtem kisebb, hordható darabokat készíteni.

Kezdetben polymerclay-jel dolgoztam, mivel egy rendkívül jól formázható anyagról van szó. Később kísérleteztem fával, textilekkel, manapság pedig leginkább fémekkel dolgozom és ezeket festem be, illetve variálom más anyagokkal, például balsa fával. A technikám hasonló, mint a tűzzománcozás, de sokkal szilárdabb és tartósabb a festése. A lakkrétegtől lesz fényes és ellenálló.

Az inspirációt szinte minden esetben a természetből merítem. Nagyon szeretek utazni és elszökni a város zajából. Talán ezek a legfontosabbak, de a zenék és számos művész munkája tud inspirálóan hatni rám. Az ötlet eredetét sokszor nehéz visszavezetni egy konkrét ihletforrásra, mivel nem non-figuratív tárgyakról beszélünk. Mégis legtöbbször a természet elemei jelennek meg az ékszereimen, akár a színekben, akár a formákban.” – mondta el nekünk Dóra.

12308454_1102366669794506_9024761526574553306_n

Jól érzem magam benne, kifejez engem!

Dóra nagyon fontosnak tartja, hogy az ékszereket soha ne a divathoz alakítsuk, mindig a saját személyiségünk legyen a mérvadó. Irányzatok jönnek-mennek, de ha megtaláltuk azt a vonalat, amely százszázalékban mi vagyunk, ragaszkodjuk hozzá. Ezek az ékszerek mindig az életvidám, játékos eleganciát képviselik, amelyek akár egy irodai öltözéket is ugyan olyan jól kiegészítenek, mint a péntek esti bulira készült összeállítást.

Megkérdeztük Dórától azt is, mennyi időt vesz igénybe egy ékszer elkészítése. Ebből is látszik, hogy ha egy ilyen kreációt viselsz, valódi törődéssel és exkluzivitással ékesíted magad, nem pusztán egy szép ékszerrel.

„Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni, mivel több különböző munkafolyamatból áll össze, így nagyon ritkán szoktam egy darabot csinálni az első lépéstől az utolsóig. A tervezés ideje megfoghatatlan, hiszen az ötlet általában csak úgy jön. Lerajzolomami eszembe jut, aztán van, hogy hetek vagy akár hónapok is eltelnek, mire előveszem az illusztrációt. Ha úgy döntök, hogy kivitelezem a rajzot, akkor először készítek egy sablont a formánakkartonból, majd ezután kivágom a fémlemezből és lecsiszolom. A fém alapot festem, égetem, lakkozom; itt a száradási idő is elég hosszú, tizenkét óra. A festés a legkedvesebb számomra, de mivel elég aprólékos mintával dolgozom, ez is legalább két-három órát vesz igénybe egy kisebb méretű fülbevalónál.”

Ez a könnyed stílus és megközelítés talán neked is egy ideális kezdet lehet a magyar tervezők világában való barangoláshoz. A Csermakdesign ékszereket megvásárolhatod a honlapon, de Budapesten több üzletben is: La Store – VII. Klauzál tér 1., La Masni – VI. Hajós u. 26/a, Insitu – V. Múzeum krt. 7., V. EssentialBeauty – Kecskeméti u. 5. (x)

 

(szöveg: Hangai Lilla, fotók: Csermakdesign jewellery Facebook)