Vérplazma - a pótolhatatlan életelixír
88%Összpontszám
Olvasói értékelés: (3 Szavazások)
88%

Keveseknek adatik meg az a nemes feladat, hogy orvosként vagy nővérként tegyenek embertársaik egészségéért. Mi sem tartozunk közéjük, de mindig is központi téma volt nálunk, hogy kiaknázzunk minden lehetőséget, amivel segítséget nyújthatunk. Évek óta rendszeresen járunk vért adni és még ma is büszkeséggel tölt el bennünket, hogy legyőztük a félelmeinket egy önzetlen cél érdekében. A plazmaadás még csak néhány hónapja került a látóterünkbe, és míg bele nem ástuk magunkat a témába, biztosak voltunk benne, hogy bonyolultabb eljárás lehet, mint egy űrhajó olajcseréje.

De a legfontosabb, amit tisztáznunk kell, még az elején, hogy miért életbevágó dolog plazmát adni!

Olyan létfontosságú gyógyszerek előállításához van szükség az értékes vérplazmára, amelyek mesterséges úton nem állíthatók elő. Ezek a gyógyszerek életmentő orvosságok, melyek segítenek a vérzékeny betegeknek, az immunvédekezési zavarral születetteknek, vérmérgezés (szepszis) és csontvelő átültetésen átesett pácienseknek, de elhanyagolhatatlan az égési sérülések kezelésénél, valamint az életveszélyes cytomegalovírus és bárányhimlő fertőzés esetén is. A helyzet komolyságát alátámasztja még, hogy a magyar betegek gyógyszereinek előállításához, évente több tízezerben mérhetjük a szükséges donorok számát.

Ehhez képest igazán elhanyagolható mértékű az erőfeszítésünk, ha a plazmaadás mellett döntünk.

plazma3

Professzionális bánásmód

A plazmaadást egy mindenre kiterjedő, részletes orvosi vizsgálat előzi meg, melyet a Plazmaszolgálatnál végeznek el, térítésmentesen. Ekkor még nem történik plazmaadás, időpont egyeztetés sem szükséges. A nyitvatartási idő alatt bármikor fogadnak téged.

„Az alkalmassági vizsgálat a következő modulokból épül föl: vénakontroll, vérnyomás-, pulzus-, testhőmérséklet-, testsúly-, hemoglobin szint mérés, majd fizikális orvosi vizsgálat következik (többek között: szív-, tüdő hallgatózás, általános hasi vizsgálat). Az orvos megbeszéli a jelentkezővel, hogy milyen korábbi betegségei, esetleg műtétei, balesetei voltak. Ezután vérmintákat veszünk laboratóriumi vizsgálatok céljából. Amikor a megfelelő vizsgálati eredmények megérkeznek (kb. 1 hét múlva), lehet menni plazmát adni.” – mondja dr. Dániel Zsuzsanna, a Plazmaszolgálat Kft., Studium Centrum vezető főorvosa.

Azt viszont a nagy lelkesedésben is tartsuk szem előtt, hogy csak akkor induljunk neki ennek a nemes feladatnak, ha teljesen egészségesnek érezzük magunkat! Itt fontos szempont az életkor is, 18 és 60 év között van lehetőség a plazmaferezisre. „Kizáró okok a szív- érrendszeri betegségek, tüdőbetegségek, véralvadási vagy vérképző betegségek, idegrendszeri vagy psychiatriai kórképek, vérrel vagy vérkészítménnyel átvihető vírusfertőzések, például fertőző májgyulladást okozó vírusok, HIV vírus.”– idézzük újra dr. Dániel Zsuzsannát.

Alapvető, hogy a görbe, alkoholmámoros éjszakák után egy napot várni kell, és a zsíros, nehéz ételeket is kerüljük már a megelőző nap. Központi jelentőségű, hogy szervezetünk megfelelően hidratált és jól táplált legyen a művelet előtt, így elkerülhető az ájulás vagy a rosszullét.

plazma

Megérkezéstől a távozásig…

…a Plazmaszolgálatnál jó kezekben vagyunk! Az eljárást kizárólag egészségügyi végzettséggel és megfelelő képzettséggel rendelkező személyek végzik, orvosi felügyelet mellett.

Amint bejelentkeztünk a barátságos, vidám színekkel dekorált recepción, még melegében megmérik a vérnyomásunkat, a pulzusunkat, a testhőmérsékletünket, valamint a hemoglobin szintünket. A szakavatott kezek gyorsan, de kedvesen ténykedtek körülöttünk, így az esetleges izgalom tovaszáll már a megérkezéskor. Ezután ki kell töltenünk egy donorkérdőívet, akárcsak a hagyományos váradás folyamatában. Következik a testsúlymérés és a kérdőív megvitatása az orvossal.

Most jön a lényeg! A donorteremben helyet foglalunk egy kényelmes, dönthető ágyon, majd a speciálisan erre a célra tervezett, rendkívül korszerű gép szakaszosan leveszi az előre meghatározott mennyiségű vérplazmát, és a sejtes elemeket (vörösvértesteket, fehérvérsejteket, vérlemezkéket) visszajuttatja a szervezetbe. Ezután folyadékpótlás céljából minden donor kap 250 ml élettani sóoldatos infúziót. Az eljárás alatt egyetlen apró fájdalmat érzünk, amikor a könyökhajlatban megszúrják a vénát.

Az egész metódus összesen egy órát vesz igénybe, ami után a távozásnál újabb időpontot foglalhatunk magunknak. Bizony, hiszen vérplazmát egy évben akár 33-szor is adhatunk, mindenféle negatív hatás, komplikáció nélkül!

plazma2

Hab a tortán

A Plazmaszolgálatnál nem restek kimutatni milyen nagyra értékelik a vérplazmánkat, így minden plazmaadás után a donor 3000 Ft költségtérítést kap kézhez a távozás előtt.

Dr. Dániel Zsuzsanna vezető főorvos azt is elmondta nekünk, hogy a plazmaadás a saját szervezetünkre is jótékony hatással van. „Számos pozitív élettani hatás figyelhető meg, amely a levett fehérjék újratermelődéséhez köthető. A leginkább jellemző az általános felfrissülés érzése.”

Hobbi és versenysportolók is gond nélkül élhetnek a lehetőséggel. „A plazmaadás napján nem javasolt az edzés. Amennyiben a sportolók ezt betartják, nem tapasztalható teljesítményromlás, a pozitív élettani hatások azonban az aktív sportolók mindennapjaiban is jelentős szerepet játszanak.”

Egy hétköznapi ember hétköznapi életet élő testében is rengeteg olyan lehetőség és adomány rejlik, melyeket felhasználva mi is jobbá és többé válhatunk mentálisan és fizikálisan is. Csak bátran! (x)

(Szöveg: Hangai Lilla, fotók: Plazmaszolgálat Facebook)

Kapcsolódó bejegyzések