A borfogyasztás és a borértés művészete egy hatalmas, önálló univerzum, ennyit biztosan tudunk róla még akkor is, ha korábban sosem mélyültünk el a témában. Ismerjük továbbá azt is, hogy a bor élvezete évezredek óta hódít az emberiség körében, tudhat hát valami különlegeset e szőlőből nyert nedű. Laikusként azonban időnként elbizonytalanító lehet a rengetegféle bor, a kóstolás külön tudománya és a dobálózás a szakszavakkal, no meg bonyolult szakértői leírásokkal.

Hogy cáfoljuk a sztereotípiákat, bemutatunk egy pincészetet, amely sallangmentesen, fellengzős kifejezések nélkül, közérthetően és olyan lelkesedéssel közelít a bor világához, amely ránk is észrevétlenül átragad. Tapasztalatból tudjuk, mert ott voltak a tavaszi Womanity Tour-on, Harkányban. Az Espák Pincészet képviselőjével, Espák Pállal beszélgettünk.

 

Womanity: Hogyan, milyen jellemzőkkel írná le röviden az Espák Pincészetet?

Espák Pál: Az Espák Pincészet tradíció, trend, lendület, chill.

 

W:Milyen szemléletet képviselnek a borkészítésben, mi a hitvallásuk?

EP: Generációkra visszavezethető családunkban a szőlőtermesztés és a borkészítés! Arra törekszünk, hogy modern felfogással és a minőségi borfogyasztói társadalom igényeit szem előtt tartva készítsük el borainkat. Hitvallásunk, hogy csak kiváló minőségű alapanyagból lehet minőségi bort készíteni. Ezért fontos számunkra a szőlő, mint növény, mert innen indul el minden.

 

W: Milyen jellegzetességeket emelne ki, amelyek a Tokaj-Hegyalja borvidéket igazán különlegessé, messzeföldön híressé teszik?

EP: A tokaji borvidéket egyértelműen az Aszú bor és annak készítési eljárása teszi különlegessé a többi magyar és nemzetközi borvidékkel szemben. Érdemes ugyanakkor egy kicsit elvonatkoztatni a „nehéz” borként kezelt aszútól. Próbálja ki egy libamájjal, egy creme bruele-vel vagy akár csak pezsgő helyett egy esküvőn, az ifjú pár köszöntésekor. Meglátja, új értelmet nyer! Vendégeink jelentős része ugyanakkor a lendületesebb, könnyedebb borokat részesíti előnyben, a jelenlegi trend szerint.

 

W:A hagyományos vagy a modern technológiát részesítik előnyben?

EP: Családi pincészetünkben a tokaji hagyományok és évszázados értékek találkoznak fiatalos, újító megoldásokkal.

 

W: Melyik bor illik a legtöbb ételhez, mit válasszon egy laikus, ha a vacsorához szeretne leemelni valamit a polcról?

EP: Azt gondolom, hogy a legtöbb ételhez a Furmintot és a Hárslevelűt tudnám párosítani, mivel ezek a borok nagyon jól illenek bármely fogáshoz. Jellemzően a modern étkezés több salátát, fehér húsokat és halakat tartalmaz, ezek tökéletes kiegészítője lehet bármelyik a fenti fajták közül.

 

W: Hogyan fogjon hozzá egy kezdő a borkóstoláshoz? Hogyan érdemes megközelíteni ezt a rejtélyes világot, mi az ideális “belépő”, hogy könnyen megszeressük a műfajt?

EP: Semmiképp se kezdjen pálinkával! Bármennyire is szokás, a laikus kóstoló ízlelő bimbóit eltompítja. Borkóstolást mindenképpen egy könnyedebb, fiatalos, gyümölcsös borral kezdeném, hogy egy kezdő borfogyasztó is kedvet kapjon a bor szeretetéhez. Érdemes a tételek között egy-egy korty vizet fogyasztani, vagy kávét illatolni, ezzel frissítve az ízlelő érzetet. 

W: Mi a legjobb dolog a borban, illetve a borfogyasztásban? Mi teszi különlegessé, mitől érdemli meg a kiemelt figyelmet?

EP: A bor az európai civilizáció egyik legkorábbi alkoholos itala, már az őseink is fogyasztottak bort. Számunkra a bor egy életérzés, ami a gasztronómiai élmény, valamint a baráti esték szerves része. Nem utolsó szempont, hogy kis mennyiségben fiatalít és megóvja az egészségünk. Gondoljon bele, mennyi munka, öröm és aggódás, tavaszi esőzés és tűző napsütés kell egy-egy korty bor tökélyre fejlesztéséhez. Ezt imádjuk készíteni, átadni.

 

W: Mi a véleménye a rozéfröccs-lázról, ami az utóbbi években tarolt a fiatalok körében?

EP: Remek dolog, hogy a fiatalok körében a rozé kapcsán kialakul egy borfogyasztási kultúra, kíváncsiság a jó és minőségi borok iránt. Idővel talán a testesebb borokhoz is kedvet éreznek majd. Mi is kedveljük a rozét, ugyanakkor biztosíthatom, hogy aki a Furmintunkat kóstolta, baráti estékhez, bulihoz is inkább az Espák Furmintot választja a jövőben.

 

W: Melyik a pincészetük legnépszerűbb bora? Vajon miért éppen az?

EP: Borvacsorák és megrendelések alapján a 2015. évjáratú Furmint Supreme borunk a legnépszerűbb, de vendégeink nagyon szeretik a Sárgamuskotályt és az Aszú borainkat is.

Ebben nagyon fontos szerepe van annak, hogy az idei évet a nemzetközi Furmint évének nyilvánította a kormány, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét erre az őshonos magyar fajtára. Az ehhez kapcsolódó médiakampány befolyásolta a fogyasztói igényeket, szokásokat. Mára trendi lett Furmintot inni, ezt választani és ajándékozni is, figyelje csak meg a modern stílust és a tradíciót elegyítő címkéinket!

 

 

X