2016-ban még mindig tartja magát az a sztereotípia, miszerint a nők hátrányt szenvednek a karrier lépcső megmászása során. Ez nem csak Magyarországon van így, hanem olyan fejlett munkakultúrájú országokban is, mint az Amerikai Egyesült Államok vagy az Európai Unió nyugati tagállamai. Kis hazánkban felismerték ezt a problémát, és létrehoztak egy olyan platformot, amely a nőket támogatja abban, hogy családbarát munkahelyet találjanak, ahol nem gátolják a körülmények az előrejutásukat.

Ennek a kezdeményezésnek is köszönhető, hogy ma már egyre intenzívebb figyelmet fordítanak a nők munkaerő-piaci szerepvállalására, de a helyzet közel sem megoldott. Az állás kereső fiatal és középkorú hölgyek között végzett kutatás eredményét tekintve azonban arra lehet következtetni, hogy az elmúlt években alig tapasztalható előrelépés itthon a munkába állásuk lehetőségeinek tekintetében. Sass-Lehoczky Fannival a Frissdiplomás Kft. marketingvezetőjével beszélgettünk.

kep3

„A Jobline és a Frissdiplomás Kft. ezt a problémát felismerve szervezi meg immáron harmadik alkalommal a Női Karriernapot. 2014-ben azért indítottuk útjára ezt a rendezvénysorozatot, hogy segítsük a munkaerő-piac szereplőinek közeledését. A hölgyeket összehozzuk azokkal a cégekkel, amelyek komoly hangsúlyt fektetnek előrejutásuk támogatására, maguk is nagy számban toboroznak nőket, akik számára családbarát munkahelyeket teremtenek.

A hölgyek más kihívásokkal szembesülnek a karrierépítési folyamataikban, férfiaktól eltérő igényeket fogalmaznak meg az elhelyezkedés, illetve később az előrelépés során. Szakértők bevonásával minden támogatást igyekszünk megadni számukra, hogy sikerrel vegyék ezeket az akadályokat, legyen szó a munkaerőpiacra történő visszatérésről vagy éppen a pályamódosításról, avagy pályakezdésről. Mindezt kötetlen, jó hangulatú környezetben, ahol még gyermekük felügyeletét is meg tudják oldani.” – mesélt Fanni az alapkoncepcióról.

 

Változatos programok egyéni igényekre szabva

A Női Karriernapon nem kell tartanod az unalmas légkörtől vagy a lélekölő előadásoktól. A szervezők figyelembe veszik a női igényeket a programok megalkotásánál is. Egy ilyen komoly témáról is lehet közvetlen, könnyed hangnemben beszélni, ahol a brainstorming elvei is érvényesülnek; hiszen az ide kitelepülő cégeknek nagyon fontos, hogy milyen egyedi visszajelzéseket kapnak az ide ellátogató hölgyektől.

kep1

Fanni elmondta nekünk, hogy a rendezvény összeállításánál készülnek a hallgatóknak, az frissen végzetteknek, a GYES-ről visszatérőknek, valamint a munkájukat elvesztőknek is programmal, hiszen fontos, hogy minden helyzetre találhassanak megoldást a karriernapon résztvevők. A nap folyamán kilenc előadás, hét meetup, több mint háromszáz tanácsadás és közel ötven női munkavállalást segítő cég állásajánlatait tekinthetik meg az ellátogatók.

A tapasztalatok alapján a leginspirálóbb programok azok az előadások szoktak lenni, ahol elismert és sikeres nők beszélnek a saját tapasztalataikról és egyéni útjukról a karrierépítésben, ötvözve tanácsokkal. Hiszen nem csak száraz tudásanyagot kapnak egy ilyen előadástól, rendkívüli motiváló, bíztató szerepe is van az álláskeresők vagy pozícióváltó nők gondolkodásában. Ezeknek az előadásoknak is köszönhetően a Női Karriernap mindig teltházas rendezvény, idén pedig az Előadó Teret is bővítették. Május 21-én a BT ElőadóTerének háziasszonya a Pulitzer-Emlékdíjjal kitüntetett műsorvezető, Krizsó Szilvia lesz.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a nyilvánvaló előnyökön kívül mit szoktak kiemelni a nők, miért szeretik annyira a Jobline Női Karriernapot.

„Sok nő még mindig elnyomja magában a karrierépítéssel kapcsolatos vágyait, kételkedik a céljainak sikeres megvalósításában. Ezen a rendezvényen bátorságot meríthetnek. Azáltal, hogy megismerhetik az általuk elérhető lehetőségeket, reálisabb képet kapnak a munkaerő-piaci trendekről. A programok során hasznos tanácsokat kaphatnak, amelyek előremozdíthatják őket karrierépítési folyamataikban.” – mondta Fanni.

banner_300x250

Egy természetes közegben, érdekek nélküli képviselik a nőket, ezáltal erőt adva neked, hogy te is kiállj magadért és ne félj megfogalmazni a vágyaidat, ne kelljen szégyellned, ha a karrier jelentős szerepet foglal el az életben. 2016. május 21-én, szombaton velünk is találkozhatsz a Millenáris B épületében.(X)

 

 

 

(szöveg: Hangai Lilla)