Megható nyílt levél két igazán figyelemreméltó anyukától
78%Összpontszám
Olvasói értékelés: (9 Szavazások)
78%

Minden egy szüléssel és babavárással kapcsolatos tévéműsorral kezdődött. Egy olyan műsorral, melynek a forgatókönyvét nem íróasztal mellett dolgozzák ki, hanem az élet írja. Pontosan úgy, mint a gyermekáldás időszakát, a szülés megpróbáltatásokkal teli óráit, később az új jövevény életét és körülményeit a családban.

Szomolányi Timi és Almádi Zsuzsanna az Uzsoki Utcai Kórházban szültek. Ez volt a kapcsolódási pont és persze a műsor. A kórház közösségi oldalán aktív életet éltek azokban az időkben és élnek most is a többi anyukával. Megihlették őket a nehéz sorsok és már akkor megfogalmazódott bennük, hogy valahogyan segíteni akarnak.

 

Igazi Hősnők, mert a legnagyobb elszántsággal, szeretettel segítik a nehéz sorsú édesanyákat és családokat

 

“A műsor vezetője a második évadban kereste meg Timit azzal, hogy lenne egy kismama, akinek segítségre volna szüksége. Hiszen ki lenne jobb segítőtárs, mint aki saját maga is tudja, milyen nehéz egy ilyen élethelyzetben. Ez a hölgy a tizennégy éves nagylányával és a pocaklakóval maradt egyedül, miután elvesztette a párját. Aztán újabb családnak segítettünk, ott ikerbabákkal adódtak nehézségek. Utána jött a következő kismama, aki huszonnyolc hetes terhesen veszítette el gyermeke édesapját egy műtét során. Mindez csupán egyszeri segítségnek indult, mégsem volt megállás, sorra jöttek olyan esetek, ahol mi voltunk az egyetlen fogózkodó egy harmonikus élethez, amelyben már egy kisbaba is helyet kap.

anyak1

Ma már heti szinten keresnek meg minket nehéz sorsú anyukák vagy segítőik: védőnők, családgondozók. Szépen lassan egy egész bázis kezdett kialakulni körülöttünk; lelkes segítőkész édesanyákkal, nagymamákkal, jó lelkű (de nem feltétlenül jómódú) emberekkel.

Mára magunk mögött tudhatunk egy sikeres rendezvényt is, melyet Anyák az Anyákért elnevezéssel hívtunk életre. Itt mindent úgy alakítottunk ki, hogy testreszabott legyen az édesanyák és a gyermekeik számára is. Gondosan válogattuk össze a kiállítókat és az előadókat is, minden pillanatban szem előtt tartva, hogy hasznos, informatív és támogató legyen. Ez a rendezvény adta a meg az alapot – amit ez úton is köszönünk az anyukáknak és a kismamáknak – hogy bátran, bizalommal forduljanak hozzánk bármilyen gonddal is kell megküzdeniük. Senki nincs egyedül.

Hogy könnyen tudjanak hozzánk kapcsolódni, elindítottunk egy közösségi oldalt, Anyák az Anyákért Alapítvány néven, valamint egy Facebook csoportot, Anyák az Anyákért Adományozás címmel. (Jelenleg az alapítványunk bejegyzés alatt van.) Szinte hihetetlen, de ennek már hat hónapja és minden nappal egyre többen, és többen leszünk.

Ez idő alatt körülbelül negyven családot, négy kórházat (Uzsoki Utcai Kórház szülészeti osztály, Péterfy Sándor Utcai Kórház koraszülött osztály, Szent János Kórház szülészeti osztály, Heim Pál Gyermekkórház Madarász Utcai osztályai) és gyermekotthonokat támogattunk. Munkánk az egész országra kiterjed, segítséget kapunk védőnőktől, családi- és szociális segítőktől is, amit ezúton is hálásan köszönünk nekik! Felemelő érzés úgy koordinálni egy alapítvány munkáját, hogy tudjuk, bárhová is forduljunk támogatásért, mindenhol találunk olyan embereket, akik a tőlük telhető legtöbbet teszik meg nehéz sorsú társaikért.”

12246622_771874362924932_7609863621080027915_n

Jelenleg sajnos olyan helyzetbe kerültünk, hogy szüneteltetnünk kell az adományok gyűjtését és a rászorulók segítését, mert nincs raktárunk. Timi és én mindent saját erőből próbálunk megoldani; ha kell, személyesen járunk végig minden lehetőséget, és nem szégyellünk kérni sem, hogy mindent előteremtsünk.

Számunkra most a legfontosabb, hogy raktárunk legyen. Nagy segítség lenne, hogy a raktár Zuglóban legyen, mert kisgyermekes anyukák révén próbálunk olyan helyet találni, ahová a lehető legkevesebbet kell utazni. Mivel én Pomázon élek, ott is szeretnénk egy kis raktárat kialakítani, hogy a közvetlen környezetemben élőkön is tudjunk segíteni. Az adományok válogatásában, csomagolásában is kismamák, édesanyák vannak a segítségünkre, akik az esetek nagy részében babákkal együtt érkeznek. Ezért fontos, hogy tárolóhely fűthető és mellékhelyiséggel ellátott legyen.

Átmeneti megoldásként a pomázi Almafa Gyerekház Óvodája és Bölcsődéje van a segítségünkre, de ott csak néhány napig tudják tárolni az adományokat. A szállításban eddig magánszemélyek segítettek, de nagy szükség lenne egy futárcég támogatására is, hogy gördülékenyebben mehessenek a dolgok. 

Köszönjük, hogy elolvasta a levelünket!

Szomolányi Tímea (06 70/ 633 7302)  és Almádi Zsuzsanna (06 30/ 555 7635) az Anyák az Anyákért Alapítvány létrehozói “

 

(szöveg: Hangai Lilla, fotók: Anyák az anyákért Facebook)