Drága jó apáinktól-anyáinktól hallottuk gyakran az örö kérvényű mondást: jó pap holtig tanul. Ezt persze akkor is nekünk szánták, ha nem a szeminárium padjait koptattuk és eszünkben sem volt a klérus tagjává válni. A holtig tartó tanulás egy – szakmától és érdeklődéstől függetlenül – minden ember elé állított eszmény volt, amely sokáig kardként lebegett a fejünk felett.

 

A nagy fordulat

Az iskolapadban gubbasztva még belegondolni is rémes volt ebbe a mondásba – hogy egyesek szerint ez akár örökké is tarthat? Vagy legalábbis ideális esetben életünk végéig részünk lehet a tanulás élményében? Alighanem a legtöbbünk erre a gondolatra csupán megborzongva nyelt egyet. Azután következett egyik iskola után a másik és ki-ki eljutott addig, ameddig ambíciói és körülményei lehetővé tették a számára. S a sors furcsa fintora, hogy amint a törvényileg előírtat elvégeztük, s megszereztük első szakmá(i)nkat, felszabadultunk a „kell” idegőrlő kényszere alól. Váratlanul kiderült, hogy tanulni nem csak egy kötelező penzum, hanem nagyszerű móka is lehet.

Immár nem máról holnapra kell túlélni az iskolában töltött napokat, hanem a tudás megszerzése önmagában is nagy örömöt jelent – éppen csak az nem mindegy, hogy milyen indíttatásból tanulunk. Az önképzés ilyen módon tökéletesen szabadon választott formában és témában önmagunk kiteljesítése és kreatív, örömteli tevékenység is lehet. Új dolgot tanulni, ismét „visszaülni az iskolapadba” akkor is nagyon hasznos lehet, ha a komoly önképzéssel a saját szakmai jövőnkbe fektetünk be, vagy ha a már meglévő vállalkozásunk útját egyengetnénk azzal, hogy felvértezzük magunkat a tanfolyamon tanult hasznos információkkal, s ilyen szempontból üzleti célunk van a tudás megszerzésével.

Ám nem kizárólag ilyen szigorú értelemben véve „hasznos”, rövid távon kifizetődő önképzésről lehet szó. Rengeteget adhat az életünkhöz az is, ha a tartalmas időtöltés végett, hobbiból választunk magunknak valamilyen tanfolyamot – könnyedén lehet, hogy ettől a látszólag apró dologtól vesz majd új irányt az egész életünk.

 

 

Tanulj örömmel, szenvedélyből!

A hobbiként elvégzett tanfolyamok a kreatív énünknek magát a mennyországot jelentik: ahogy önként, saját elszánásunkból fakadóan jelentkezünk egy tanfolyamra, megtörténik a csoda, és alig várjuk a rengeteg új, elsajátítandó tananyagot napról napra, hétről hétre. Itt aztán nem az esetleges rossz iskolai emlékeinkből ismert, unalmas robotmunka a házi feladat kötelező elvégzése, hanem a kreativitásunk jóleső tornáztatása, a feladatok gondolkodásra sarkallnak, szárnyra kap a képzeletünk és hirtelen tele leszünk jobbnál jobb ötletekkel.

S bár sokszor felnőtt fejjel jön meg az ihlet és a vágy a tanuláshoz, a sors iróniája, hogy ebben az életszakaszban már a legritkább esetben áll rendelkezésünkre az egész nap erre a nemes szellemi tevékenységre. A legtöbben dolgozunk, háztartást vezetünk, családban élünk, esetleg egy vagy több gyereket is nevelünk, s mindennapos tapasztalatunk, hogy az idő szinte kifolyik a kezünkből, korántsem érünk már rá naphosszat a padban ülni és úgy szívni magunkba a tudást. Erre a problémára jelentenek nagyszerű megoldást az online tanfolyamok, hiszen ennek az oktatási formának éppen az az előnye, hogy általában rugalmas időbeosztásban, szabadon férhetünk hozzá a tananyagokhoz, segít áthidalni a távolságokat és egy internetkapcsolaton és laptopon vagy táblagépen kívül más nem is nagyon kell az induláshoz.

Molnár György az E-nyelv magazinban megjelent A digitális kommunikáció virtuális lenyomatai című cikkében kiemeli, hogy

ennek a tanulási módszernek a hagyományos, frontális oktatással szemben nagy előnye hogy atipikus oktatási formákat valósít meg, többek között a „horizontális diák-diák viszonyokra” is nagyobb hangsúly kerül, az információs társadalomban megváltozott szerepekhez rugalmasan igazodik és sok esetben kimondottan személyre szabható – ellentétben az intézményes oktatással.

 

Online tanfolyam – kinek jó?

Vida Ági online marketing-szakember, a Gazdagmami.hu tulajdonosa közel tíz éve foglalkozik online tanfolyamok készítésével, mi több, mára ő maga adja át a know-how-t azoknak, akik érdeklődnek a digitális oktatásformák használata iránt. A sok év felhalmozott tapasztalata alapján Ági úgy látja, hogy bár immár egy évtizede megjelentek Magyarországon az online tanfolyamok, még éppen csak elkezdődött a trend, egyelőre nincs akkora hatása, mint az angolszász területeken:

„Még most is inkább személyes képzések indulnak, az oktatók szívesebben maradnak a hagyományos megoldásoknál, sokan azt hiszik, nehézkes egy online oktatás elkészítése és azt hiszik, a közönség sem fogékony rá igazán.” – Noha olyan angol nyelvű, nemzetközi site-ok, mint a Coursera vagy az Udemy hatalmas népszerűségnek örvendenek és a világ minden pontjáról érkeznek ide tanulni vágyók.

Arról is faggattuk a szakembert, hogy hogyan látja az alakuló hazai trendeket az online tanfolyamok területén. “A videók és a hanganyagok a legnépszerűbbek. A videók azért, mert gyakorlati dolgokat ezekről lehet a legkönnyebben elsajátítani, a hanganyagok meg azért, mert bárhova magunkkal vihetjük őket, hallgathatjuk mobiltelefonról, laptopról, pendrive-ról utazás, házimunka vagy akár vezetés közben” – emeli ki ennek az oktatási formának a legnagyobb előnyét.

A tanfolyamok szakmai jellege folytán a Gazdagmami.hu-ra döntő részt olyan érdeklődők érkeznek, akik általában saját vállalkozásuk építése, illetve szakmai karrierjük egyengetése céljából végzik el a képzéseket, ugyanakkor Vida Ági biztatónak látja a pusztán szenvedélyből, a szabadidő eltöltése végett végezhető tanfolyamok helyzetét is. “Az a tapasztalatom, hogy a hobbi tanfolyamokra is nagy a kereslet. Több ügyfelem indított például sütő- vagy főző tanfolyamot, de van, aki a környezetbarát takarításról vagy asztaldíszek készítéséről tart képzéseket” – sorolja a példákat.

A szakember szerint tehát az online tanfolyamoknak nagy jövője van, a magyar nyelven elérhető kínálat is folyamatosan bővül, egyre változatosabb témákban, színes, innovatív és szórakoztató formában valósíthatjuk meg azt a bizonyos holtig tartó tanulást. Az online tanfolyamok a kreatív “izmaink” edzésére is kiválóak, ha pedig komoly szaktudást szeretnénk szerezni, ehhez is nyitva állnak előttünk a kapuk. Veszíteni pedig egészen biztosan semmit sem veszítünk, ezért érdemes beleásni magunkat a kínálatba és bátran kipróbálni azt, ami megtetszik. Éljük át a holtig tartó tanulás minden örömét!