Kivel ültessünk fát és kit kérjünk meg, hogy tervezze meg a kertünket? Rakovics Éva, a HR Specialista Akadémia alapítója ezzel a találó metaforával illusztrálja, mennyire különböző dolgokban vagyunk jók.  Ezeket érdemes kiaknázni! Szerinte legkésőbb 7 éves korunkra elveszítjük igazi önmagunkat, a hagymánk szívét”. Az életet ugyanis a környezetünkhöz való folyamatos alkalmazkodás miatt csak átvészelni akarjuk – úgy, hogy közben céljainkat, vágyainkat szem elől tévesztjük.

 

Az Éva által kidolgozott HR Specialista Emberismereti Módszer ehhez, a természetes, komfortos működésünkhöz segít visszatalálni, továbbá abban is támogat, hogy másokat is jobban értsünk. Ez a képesség pedig nem csupán magánéleti boldogságunk és munkahelyi sikerünk, de egészségünk záloga is lehet.

„Hiszem, hogy egy fecske is képes nyarat csinálni, dacára a körülményeinek, és bízom abban is, hogy egyre többen vagyunk, akik felelősséget vállalunk saját életünkért, tetteinkért, és nem elégszünk meg az »éppen nincs túl nagy bajom« állapotával, hanem a boldogságunkért cselekszünk is!” – fogalja össze Rakovics Éva, a HR Specialista Akadémia alapítója hitvallását. Éva mindig is arra törekedett, hogy  emberekkel foglalkozzon és tudásával, szakmai tapasztalatával segítségére legyen másoknak. Sikereket ért el például a kereskedelemben – már egészen korán: első értékesítésére még kisiskolás korában került sor, mikor színes drótokból hajtogatott fülbevalót, és ezeket el is adta.

Az élete aztán 33 éves korában, édesanyja elvesztése után vett komoly fordulatot: „Édesanyám halála mutatta meg számomra, hogy az életben nem csak az van, amit megfoghatok, megehetek, megérthetek, hanem létezik valami egészen más is, amit akkor még nem tudtam beazonosítani. Ez volt az első igazi találkozásom a lélekkel, vagyis azzal, hogy létezik valami eddig számomra ismeretlen dolog is” – mondja. Éva ennek hatására új tanulmányokba kezdett: az emberrel, az elmével, a lélekkel, és annak fejlődésével kapcsolatos tudását mélyítette el.

Olyan képzéseket végzett el többek között, mint a Kineziológia, a Lélek- és Családállítás, a Szervezetállítás, a Rendszerállítás, a Tarot kártya, az Életforgatókönyv, az Ingás Spirituális Választerápia, a Rajzelemzés, a Kronobiológia, a Pszichogenetika, a Szabad Tudat vagy az Elengedés Módszere. (Ezekről hamarosan a www.spirit4you.hu oldalon lehet majd olvasni, magánembereket érintő témákban.)

 

Sportoljak vagy inkább aludjak helyette?

Éva pár éve érezte azt, hogy minden tapasztalat és eszköz a kezében van ahhoz, hogy ezt egy nagyobb területen is érvényesítse, az egyéni üléseken kívül. A szervezetállítás elindította számára az üzleti világgal való kapcsolatot: „mivel sokan nem merik első alkalommal, ismeretlenül felvállalni a valódi problémájukat (szívügyeiket), többen is a munkahelyi nehézségeiken keresztül nyíltak meg” -meséli. Ekkor megértette, hogy ott kell elkezdeni a jobbítást, ahol az emberek az életük túlnyomó részét töltik: vagyis a munkahelyeken. Ha ez rendben van, akkor Éva szerint több figyelem marad a valóban fontos, magánéleti megéléseknek.

Ez a tapasztalás jelentette a csíráját a 2016 januárjában elindult a HR Specialista Akadémiának, ahol Éva HR-eseket és vezetőket tanít arra, hogyan ismerjék meg az embereik valódi tulajdonságait, képességeit, és hogy hogyan terheljék munkatársaiknak, adjanak feladatokat nekik eszerint. „Ennek köszönhetően, nem túlzás kijelenteni, hogy mindenki azt csinálhatja, amit szeret, úgy, ahogyan komfortos a számára – és bár egy kicsit »világbéke szagú« a dolog, de így valóban hobbiból lehet dolgozni, és nem csak a pénzért, mert muszáj” – fogalmaz.

A módszer az ember köré épül – hiszen mint Éva hangsúlyozza, elsősorban emberek vagyunk, csak aztán lánya, anyja, felesége, beosztottja, vagy főnöke valakinek – és másodlagosan veszi figyelembe, hogy kinek milyen munkakör való. Kitől kérjünk azonnali megoldást, és ki képes az 5 éves tervet összeállítani? Kivel ültessünk fát, és kit kérjünk meg, hogy tervezze meg a kertünket? Mi a jó nekem: a diétás saláta vagy a csülkös pacal?  Sportoljak? Vagy inkább aludjak helyette? Ezekre és még sok más kérdésre is választ ad az Éva által kidolgozott metódus.

 

 ré3

 

Ismerjük meg a hagyma szívét: igaz önmagunkat!

„Saját elvem: »tiszta udvar, rendes ház« – vagyis első körben rajtam múlik, hogy milyen viszonyban vagyok önmagammal, és ehhez mérten viszonyulok a világhoz. Ha én tisztában vagyok az erősségeimmel, és a gyenge pontjaimmal, akkor gördülékenyen, és akadálymentesen zajlik az életem” – magyarázza Éva emberismereti módszere lényegét, amellyel nem csak önmagunkat, hanem a többi embert is jobban fogjuk érteni.

A HR Specialista Emberismereti Módszer ugyanis megmutatja a „gyári beállításunkat”, képességünket: vagyis komfortos működésünket, amely a legtisztább, legérintetlenebb születési adottságunk.

 

„Nincs még eltorzulva, nincs tele sérüléssekkel, felvett túlélőmódszerekkel, szülői mintákkal, társadalmi elvárásokkal, fájdalmas tapasztalatokkal. Ez a »hagyma szíve«, az igaz-igaz ön-magam. Ha ezt megváltoztatjuk, akkor konfliktusba kerülhetünk környezetünkkel, és a legrosszabb esetben ebbe bele is lehet halni!”

 

Az élet átvészelése során elfelejtjük a céljainkat

Hogyan is kell elképzelnünk ezt a működést a gyakorlatban? Éva szerint már gyermekként, legkésőbb 7 éves korunkra stressz hatására megváltoztatjuk személyiségünket, viselkedésünket. Azt tapasztaljuk ugyanis kisgyerekként, hogy nem mindig elfogadott, kifizetődő, önmagunknak lenni – sőt, ez akár veszélyes is lehet! Így idővel egy olyan alkalmazkodásra kényszerítő túlélőmódszert fejlesztünk ki és csiszolgatunk, aktualizálunk, amelyek segítségével igyekszünk átvészelni az életet! „Közben lemondunk vágyainkról, elfelejtjük saját céljainkat, álmainkat, csinálunk magunknak pár betegséget, majd akár egy végzeteset is.”

Ahogyan Éva magyarázza, ezt a folyamatot, karakterisztikát, vagyis a hagyma külső levelét tudja a többi személyiségteszt felismerni. „Ismereteim szerint minden más elemző módszer ezt a stressz-működést vizsgálja. Feltesz egy kérdést, vagy megfigyel egy reakciót, amit az éppen aktuális túlélőmódszer alapján vizsgál. Majd erre építenek fel egy munkaszerződést, és ezt a reakciót követelik meg éveken keresztül az egyéntől.”

A HR Specialista módszere ehhez képest a természetes, igazi komfortos viselkedésünket mutatja meg, továbbá azt is, hogy miért és hogyan működünk kellemesen vagy éppen károsan, ha ilyen hatások érnek. Ez egyébként egy rendkívül könnyen érthető táblázatos rendszer, amely százalékos számértékeket mutat egy-egy tulajdonságról: a számok egyenként is választ adnak kérdéseinkre, és egybeolvasva is! „Olyan, mint egy génlabor, hétköznapi fogyasztásra” – fogalmaz Éva.

 

Viszálykodó kollégákból szolidáris lakótársak

Annak illusztrálására, hogy mit lehet elérni Éva módszerével, álljon itt két megtörtént eset. Az egyik esetben egy súlyos nőgyógyászati probléma oldódott meg az Éva által alkalmazott rendszert követve. „Van egy tulajdonságunk, ami hatással van a nemi szerveinkre, és ha nem az adottságunknak megfelelően élünk, terméketlenné, meddővé válhatunk, vagy gyulladást okozhatunk, esetleg éppen rákos sejteket termelhetünk.” Az adott hölgy esetében egyedül a saját adottságának újbóli megélése segített elkerülni egy teljes szerveket eltávolító műtétet, állandó hasfájást, emésztési problémákat hoztak együtt így helyre.

A másik eset pedig egy komoly munkahelyi konfliktus feloldása volt két kolléga között, aki eleinte ki nem állhatta egymást, állandó harcukkal pedig őrületbe kergették munkatársaikat. Ekkor fordult Évához a főnökük. Éva mindkettőjükkel leült beszélni, egy-egy órás konzultációra. Önismerettel kezdtek:  mindkettejüknek bemutatta először a saját viselkedésük kulcsát. Mindketten takargatták saját gyengeségüket: keménynek mutatták magukat, fitogtatták az erejüket. „Pont ugyanazt a stressz hatására bekapcsolódó, túlélő módszert alkalmazta mindkettőjük. Egyetlen találkozó, az önismeret, és a másik ember működésének megismerése elegendő volt ahhoz, hogy két héttel később egy albérletbe költöztek” – meséli Éva.

 

A boldogság Neked is alanyi jogon jár!

Éva mindemellett továbbra is egyéni ülésekkel, konzultációkkal várja azokat, akik szeretnének fejlődni, és változtatni az életükön, vagy úgy érzik elakadtak egy problémával, valamint képzéseket is tart folyamatosan. Ha további részleteket olvasnál az Akadémia szolgáltatásairól, kattints ide!

Ha pedig egy teljesen egyedi, kifejezetten Nektek, a Womanity Magazin olvasóinak készített lehetőséget szeretnél kipróbálni, ezen a linken vár a meglepetés.

Érdemes elgondolkodni azon is, amit búcsúzáskor kaptunk Évától: „Az én hitrendszerem szerint, a boldogság alanyi jogon jár mindenkinek, csak sajnos a körülmények elfelejtetik ezt velünk. Az a küldetésem, hogy a hozzám fordulóknak segítsek visszatalálni ehhez a boldog, szeretetteljes állapothoz.”

 

A III. Womanity Fesztivál EXTRA Előrendezvényén a HR Specialista Akadémia is ott lesz: 

plakat tömöritett

 

(X)