Tunézia az arab világ egyik legnépszerűbb országa turisztikai szempontból, ami nem véletlen, hiszen a tengerparti lazuláson kívül megismerhetjük a helyi kultúrát, gasztronómiát, a sivatag gyönyörű tájain kalandozva pedig néhol már-már egy film szereplőinek érezhetjük magunkat. Nézd meg a Sousse-ban eltöltött néhány napról készült galériánkat!

Nemrégiben lehetőségünk volt eltölteni Sousse városában egy hetet és nagyszerű élményekkel gazdagodva tértünk haza, melyekből nektek is gyűjtöttünk egy csokorra valót.

 

tunisz29

 

Sousse az ország harmadik legnagyobb városa, ipari és turisztikai központ, hatalmas halászkikötővel és itt található az ország legidősebb olajfaligete is. A medina, vagyis az óvárosi rész,noha nem túl nagy, mégis rengeteg műemléket rejt. Például a 30 méter magad erőd, ami régebben vallási és védelmi funkciókat töltött be, ma kilátóként lehet látogatni. Az óvárost körülölelő fal nyolc régi kapuja közül mára kettő maradt meg.  A hűsítő kertek, a mecsetek, a hatalmas mozaikgyűjtemény és a katakombák remek programnak ígérkeznek a városnéző látogatók részére.

Kihagyhatatlan élmény a piac meglátogatása, ahol a megfizethető árak ellenére szinte kötelező elem az alkudozás. Tunéziai utunk másik „must have” programja pedig a tevegelés.

Az Indiana Jones filmek rajongóinak jó hír, hogy itt forgatták a kairoi jeleneteket, tehát érdemes felkészülni a kedvenc jelentekből, hogy az eredeti helyszín segítségével még jobban át lehessen élni a filmkockán látottakat. Ha már a filmeknél tartunk, akkor Tunézia a Star Wars rajongóknak is kínál látnivalót, ugyanis a Tatuin bolygó helyszíneinek a Dél-Tunéziai tájak adtak otthont.

A történelem iránt érdeklődők számára is hatalmas élmény az ország, hiszen 3000 éves múltra tekint vissza, összesen hét helyszín az UNESCO világörökség része: Tunisz medinája, Karthágó romjai, az el-Dzsemi amfiteátrum, Kerkaván pun városa és nekropolisza (temetője), Sousse medinája (óvárosa), El-Kajraván, valamint Dugga/Szugga.

 

 

Mivel az évszázadok során rengeteg nép fordult meg az országban, ezért a gasztronómiát is több kultúra befolyásolta, bár az alapokat mégis az éghajlat és a tenger közelsége határozza meg. A fűszereken, olajos magvakon, olíva bogyón, datolyán kívül a fő alapanyagok a zöldségek, bárány, csirke, hal, tengergyümölcsei, speciális kenyereik és nemzeti ételük, a kuszkusz.

A húsételeket legtöbbször„tagine”-ban készítik el több órás főzési idővel. Jellegzetes előétel a brik, ami egy palacsintaszerű olajos, leveles tésztából készült, tojással, tonhallal, darált hússal, zöldséggel töltött táska. Ezen kívül a mediterrán országokhoz hasonlóan itt is jellemző a vacsora előtti „csipegetős tál”, amin pisztácia, mandula, olajbogyó datolyaszilva, zöldségek találhatóak. Az édességek közül nálunk talán a baklava a legismertebb, általában jellemző alapanyag a desszerteknél a méz, mogyoró, mandula, datolya, szárított gyümölcs. Mivel ezek viszonylag tömény fogások, mi kisebb mennyiséggel is beértük.

Sajnos az elmúlt évben történt tragédia után veszített népszerűségéből az ország, mi mégis kellemes kikapcsolódást és fantasztikus élményeket köszönhetünk az itt eltöltött időnek és jó szívvel ajánljuk mások bakancslistájára is.

Hotel tipp Sousse-ban:

RIADH PALMS ****

A kilencemeletes hotel gyönyörű, pálmafás környezetben fekszik, ahonnan könnyedén megközelíthető a városközpont. Bár áprilisban mi még nem igazán tudtunk fürdőzni a tengerben, a nyári időszakban el sem tudnánk képzelni ideálisabb tengerparti miliőt.

 

(szöveg: Czagány Alexandra, Józsa Dorottya, nyitókép: pixabay.com, Fotók: Kékesi Donát )