Nem csak a gerincesek, de néhány különleges rovarféle, mint például az ecetmuslica pihenőállapota is az alvás. A modern kor átka, hogy igyekszünk mindenféle eszközzel pótolni ezen igényünket, de a tudomány mai álláspontja szerint ez nem lehetséges. Aludni nem időpocséklás, az alvás létszükséglet. A szó legszorosabb értelmében.

Minden emlősnek egyedi a napi ritmusa, ezt a ritmust pedig az agyalapon elhelyezkedő mag vezérli. Ennek a magnak a működését a melatonin nevű hormon befolyásolja. A gerincesek szervezetében eltérő mennyiségű melatonin van, így a napi ritmusunk ennek függvényében tér el.

A neurológia tudományát laikusként kezelhetnénk akár csontszáraz, porral lepett ismeretanyagként is, de futólépésekben közeledik a II. Womanity Fesztivál és ezzel együtt a tizennégy-tizenhat órás munkanapok is. Ahogy határozottan menetelünk a várva várt dátum felé, az alvásra szánt órák egyre csak rövidülnek, így nagyon kíváncsiak voltunk arra, milyen hatással van ez a szervezetünkre azon kívül, hogy hektoliterben mérjük a kávét és az earl grey teát, lassacskán pedig a szem alatti táskáink bőröndökké lényegülnek. Szó sincs róla, nem panaszra nyílik a szánk, imádjuk ezt az időszakot minden nehézségével együtt, de szeretünk tudatosak lenni, és tisztelettel bánni a testünkkel, amely szakadatlanul igyekszik kiszolgálni bennünket.

 

Frekvencia, amellyel nem rádióadókat foghatunk

Az előbb említett mag csökkenteni kezdi a tobozmirigy melatonin termelését, amikor a napfény a csukott szemen keresztül eléri az agyat. Ezzel készteti a testet és a szellemet az éberségre; értelemszerűen a sötétség ellentétes hatással van a tobozmirigy működésére. Így teljesen érthető, ha sokan mondják, hogy csak sötétben, teljes csendben képesek aludni.

Ahogyan az alvás állapota felé haladunk, nem csak a testhőmérsékletünk változik meg. Alvás közben ugyanis a hőmérsékletünk fokozatosan csökken, míg hajnali öt óra körül eléri a mélypontját. A nyári melegben való alvás sokaknak azért is esik nehezére, mert ha a testünk nem képes megteremteni a test alvás alatti ideális hőmérsékletét, máris alvászavarok lépnek fel. Gondosan összehangolt műszer a szervezetünk, de néha a legkisebb eltérések is eltorzítják a működését. Ha stimmel a hőmérséklet és még sötét is van, az alvás állapota felé haladva négy különböző agyhullámot különítünk el. Az ébrenlét alatt, az aktív állapotban a béta hullámok 20 Hz-n állnak, ezt követik az ébrenlét alatti nyugodt, pihenő állapotban lévő 10 Hz-s alfa hullámok. A könnyű alvás hullámait 3,5-7 Hz-ig terjedő théta hullámok képviselik, míg a mély alvás hullámai a 3,5 Hz alatti tartományban elhelyezkedő delta hullámok.

A Jóbarátok című sorozat egyik részében Joey arról beszél a többieknek, hogy az aktuális barátnője furcsán viselkedik éjszaka, álmában. A többiek egyből azt kérdezték Joey-tól, hogy honnan tudja, hogy közben a lány alszik. Ő erre imitálta is az ominózus esetet, felakadt szemekkel remegtette a szempilláit, majd csak annyit tett hozzá, hogy azért, mert „így” csinált. Talán kissé bizarrul hangzik, de a REM fázist pontosan ezen jelenség miatt hívják gyors szemmozgásos fázisnak. Ebben a periódusban a végtagjaink átmenetileg mozdulatlanok és itt éljük át az álmaink túlnyomó többségét is. Ebben a fázisban az agynak a tanulással, gondolkodással és szervezéssel kapcsolatos területei aktívak.

Az „alszom rá egyet” kifejezést ismerve ebben a kontextus teljes mértékben értelmet nyer; de jó, ha tudjuk azt is, hogy a napközben megszerzett tudásanyagot, legyen az direkt, mint mondjuk egy bebiflázott agyag egy dolgozathoz, vagy indirekt, ebben az időszakban mélyíti el az agy, itt lesz belőle valós tudás.

A REM fázis mellett az NREM (gyors-szemmozgás-nélküli) fázis alkotja még az alvásunk ciklusát. Ebben az időszakban a szívritmus és a légzésszám már csökken, de az izmok állapota még az aktív állapothoz hasonló. Nem ritkák ilyenkor a hirtelen rándulások sem. Nagyon fontos része az alvásnak, ugyanis itt szabadulnak fel a növekedési hormonok és a szervezet itt állítja helyre az energiatartalékait. Egy alvásciklus körülbelül kilencven-százhúsz percig tart, ez alatt pedig négy NREM és egy REM fázis különíthető el. Egy éjszaka alatt, ha megfelelő mennyiségűt aludtunk, négy-hat ciklus ismétlődik.

pillows-820149_960_720 (1)

Mennyi az annyi: alvásigény

A National Sleep Foundation (ilyen tényleg van, nem mi találtuk ki) szerint a tizenévesek alvásigénye kilenc vagy több óra, a felnőtteké hét, de akár kilenc óra is lehet egyéni igényektől függően, bár ez a szám a kor előrehaladtával csökken. Azonban az sem elhanyagolható tény, hogy a kutatások szerint, ha egy átlagos felnőtt hét óránál kevesebbet vagy kilenc óránál többet alszik, lényegesen rosszabbul teljesít szellemi feladatok megoldásában.

Hogy mi történik akkor, ha nem alszol? Az első időkben csökkenti a koncentrációsképességet, ezáltal növelve a balesetek kockázatát és gyengíti az immunrendszert, a tartós alvásmegvonás pedig halálhoz vezet. Ezekben az esetekben nem csak a mennyiségi, hanem a minőségi megvonás is ugyan olyan következménnyel jár. Egy kísérlet során patkányokat rendszeresen felébresztettek a REM fázis kezdetén, így bár a mennyiség megvolt, egy fázis kimaradt. Előbb enyhe tüneteket produkáltak, később azonban, mint a teljes megvonásnál, az állatok elpusztultak.

Az alvás nem pótolható semmilyen aktivitással. Sőt, a koffein sem megoldás. Ugyan csökkenti az álmosságérzetet, de az alvásigény mértékét nem befolyásolja. Ha emlékszünk az alkoholmámoros éjszakákra a nagyon-nagyon-nagyon távoli múltból, tudhatjuk, hogy ugyan az alkohol segíthet álomba szenderülni, de az alvás minősége nagyjából olyan, mint amikor valaki egy hostelben próbál szundítani négy horkoló szobatárs koncertjére, három túrahátizsákkal a dereka alatt a jetlag-től kimerülten. A stressz méreg és ideje komolyan venni. Kortizolt szabadít fel az agyban, mely elősegíti az ébren maradást akkor is, ha a szervezet már kimerült. A délutáni szunyókálás pedig létjogosultságot nyert, bebizonyították, hogy kevés hatékonyabb módszer létezik az agy tanulási képességeinek fejlesztésére.

Divatos manapság azt állítani, hogy az élet túl rövid, hogy alvásra pazaroljuk. Jócskán akadnak olyan felelőtlen kijelentések is, melyek szerint az igazán fontos embereknek elég a napi öt óra is, mert ők annyira fontos emberek, hogy nem engedhetik meg maguknak a henyélést. A megfelelő mennyiségű alvás széppé, okossá, kiegyensúlyozottá és terhelhetővé tesz. Divatos vagy sem, mi az alvás mellett tesszük le a voksunkat.

(szöveg: Hangai Lilla, képek: pixabay.com)

Alvással a fokozódó sejtosztódásért
100%Összpontszám
Olvasói értékelés: (1 Szavazás)
100%

Kapcsolódó bejegyzések