1999-től az UNESCO február 21-ét az anyanyelvek nemzetközi világnapjává nyilvánította. A nyelvészet és az anyanyelvünk gondozása a mindennapokban többé ne számítson elvont fogalomnak. Egy nyelv által elmerülhetünk a saját és más népek kultúrájában is.

 

A Földön hozzávetőlegesen hatezer nyelvet beszélnek, ezeknek a felét a kihalás fenyegeti. Ez a szám óriási. Nagyon sokat beszélünk arról, hogy mely állatokat és növényeket kell megvédenünk, de a nyelvek jelentősége háttérbe szorul, pedig legalább olyan fontos elemei világunknak. A megsemmisülések folyamata egyre hangsúlyosabb, így az UNESCO már azon alkalmakkor is veszélyeztetettséget állapít meg, mely nyelvek esetében az aktív használók száma százezer alá csökken.

A statisztikák szerint ma már ott tartunk, hogy havonta két, őslakosok által beszélt nyelv tűnik a feledés homályába örökre. A formálódás és változás folyamata ugyan elkerülhetetlen jelenség, de gondolj bele, velük együtt a szokások, a kultúra, és a látásmód is megsemmisül. Olyan értékek, melyek pótolhatatlanok; legtöbbjükről írásos emlék sem marad.

 

Édes anyanyelvünk

Első blikkre talán nem tűnik nagy érvágásnak, ha azt mondja neked valaki, hogy többé nem szólalhatsz meg a saját anyanyelveden. Egy pillanatra talán még el is kacérkodsz a gondolattal, hogy milyen sok új lehetőség nyílik meg előtted, választhatsz egy új önkifejezési formát. De gondolj csak azokra a magyar nőkre, férfiakra és gyerekekre, akik a megtorlás biztos tudatában használhatják csak a születésük óta dédelgetett szavaikat. Messzire sem kell menned, Romániában vagy Szlovákiában is találkozhatsz ilyen esetekkel. Ilyenkor az emberi méltóságtól, az alapvető jogoktól és a döntésszabadságtól fosztanak meg valakit. Ezek az emberek a hétköznapokban is sokkal tisztábban látják ennek a jelenségnek a horderejét.

Elfogultság nélkül állíthatom, hogy a magyar a világ egyik leggyönyörűbb, legváltozatosabb és legérdekesebb nyelve. Olyan szabadságot ad a használójának, melyet nagyon kevés esetben tapasztalhatsz meg más lehetőségekben. Kifejezések, jelzős szerkezetek, és mondatszerkezetek tömkelege áll rendelkezésedre, hogy megtaláld azt a formát, amellyel leginkább illusztrálhatod a fejedben tornyosuló gondolatokat.

Nagyjából egy éves korunktól aktív használói vagyunk, így a hétköznapokban annyira természetesnek tűnik, hogy már rá sem csodálkozunk a szépségeire, esetleg szennyezzük is a hanyagságunkkal. Pedig nagyon sok esetben furfangos, tekervényes és tréfás is, nem csak komoly oldala van. Mi sem illusztrálja ezt jobban, mint fantasztikus színművészünk, Sinkovits Imre szavalata. Van, ami még rajta is kifogott…

 

Minden elsajátított idegen nyelvvel több leszel

Amikor kemény munkával egy új nyelv birtokosává válasz, nem csak beszélni, írni és olvasni tanulsz meg. Elkerülhetetlenül egy új gondolkodás, egy új ritmus gazdája leszel, mely szélesíti a látókörödet és arra ösztönöz, hogy kevesebbet ítélkezz.

Az idegen nyelvek elsajátítása által a saját országodat is egy új perspektívából szemlélheted, amely arra motivál majd, hogy ezentúl ne csak egy megközelítést, a saját megközelítésedet gondold helyesnek.

A száraz mondatelemzésen túl – alany-állítmány-tárgy –, a nyelvészet lehet hobbi és szenvedély is, mely olyan, mint a családfakutatás; csak itt nem egy rokonság, hanem egy egész nemzet alakulását követheted végig. Ápolni, használni és tisztelni bolygónk nyelveit mindannyiunk felelőssége!

 

 

(szöveg: Hangai Lilla, képek: pixabay.com)

Anyanyelvünk és beszélt nyelveink: identitásunk építőkövei
98%Összpontszám
Olvasói értékelés: (3 Szavazások)
98%