Nem bűncselekmény a szerelem ünnepét élvezni
100%Összpontszám
Olvasói értékelés: (2 Szavazások)
100%

Rózsaszín plasztikból fröccsöntött, vattacukorfelhőbe burkolt Valentin nap. Az elkeseredettségtől sokan nem látnak túl a bonbontól cukorkómába esett párokon és azon az érzésen, hogy ma már a szerelmet is kötelező kellékek segítségével kell demonstrálni, mert egyébként nem létezik.

 

 

 

 

Túltöltődtünk az erőszakos marketinggel; nem csak azzal, melyet a cégek és a limonádé filmek agresszív kampányaiból kapunk, hanem azzal is, melyet embertársaink sugároznak felénk. A szerelemből is versenyt csináltunk. Mérhetőnek, statisztikákkal alátámaszthatónak kell lennie, hogy kit szeretnek jobban. Minden attól függ mekkora a rózsacsokor, hány karátos a gyémánt, mennyire távoli és egzotikus a nyaralás, hány négyzetméteres a ház, a cipő Louboutin vagy csak kínai.

A másik véglet pedig, ha zsigerből gyűlöljük a Valentin napot. Azért, mert giccses, bevétel orientált, mű, vagy azért, mert divatos utálni.

Mindkét modor nyomasztó.

Hogy a velejébe lássunk a témának, muszáj feltárnunk a dolgok valódi lényegét egészen a kezdetektől. Szent Bálint a szerelmesek, a lelki betegek és még az epilepsziások védőszentje is. Hogy honnan az asszociáció, ne kérdez… A 14. században Terni püspöke, Szent Bálint az életével fizetett azért, hogy a szerelmesek védőszentjévé avanzsálhasson. Szinte biztos, hogy nem érdekből csinálta.

Úgy tartják, mielőtt II. Claudius császár idején keresztény hite miatt kivégezték volna, a börtönőre vak leányának a hite erejével visszaadta a látását. Február 14-i kivégzése előtt üzenetet küldött a lánynak, melyet így írt alá: „A te Bálintod”. Ez azt jelenti, hogy egy körülbelül hétszáz éves hagyományt elevenítünk meg akkor, ha az üdvözlőlapokat és ajándékkártyákat ebben a formában szignózzuk.

heart-700141_960_720

Néha nem árt hinni a csodákban és elhagyni a negatív gondolatokat. Addiktív folyamat, amikor minden hétköznapi dologban felfedezed a varázslatot.

Miért ne lehetne idén másképp? Miért ne engedhetnéd meg magadnak azt a luxust, hogy elmerülj valamiben, amire a szíved vágyik? Miért ne engedhetnéd meg magadnak, hogy idén önállóan dönthess arról, vágysz-e a személyre szóló Valentin napodra? Élvezni a szerelem ünnepét nem bűn. Örülni a virágcsokornak, mozizás közben a kanapén majszolni a kedvenc csokoládédat, csillogó szívecskés lufit vásárolni, vacsorázni menni valami flancos helyre… Ettől az évtől mindez ne legyen bűncselekmény, ha azért teszed, mert ez tesz boldoggá téged.

De akkor se szégyelld magad, ha egyedül vagy! Ünnepeld meg azt a szerelmet, amely még rád vár. Minden érzékszerveddel tapasztalni fogod majd, ahogy a levegő megtelik azzal a jóleső, balzsamos elégedettséggel, amely azért összpontosul körülötted, mert mered élvezni azt, ami éppen van.

Legyen az idei Valentin nap a jelen és jövő valódi szerelmeié, olyan formába bújtatva, ahogy igazán élvezed!

 

 

 

(szöveg: Hangai Lilla)

Kapcsolódó bejegyzések