Ha nyár, akkor esküvőszezon. És persze utazás. Miért ne lehetne a kettőt összekapcsolni, és úti célunk országába nem csak turistaként érkezni – egyik “kötelező” látványosságtól  a másikig rohanva – hanem valóban életre szóló élményt szerezni azzal, hogy részt veszünk egy helyi pár hagyományos esküvőjén?  Ami eddig csak kevesek kiváltsága volt, egy friss magyar startup révén ma már sokkal könnyebben elérhető: a cég online felületen köti össze a házasulandó párokat az országukba látogatókkal, belépőjegyeket kínálva utóbbiaknak a ceremóniára.

 

Talán nincs is olyan, aki egy indiai esküvő gyönyörű képeit látva, ne vágyna maga is részese lenni a hagyományosan három-négynapos ünnepségnek. Nem sokan rendelkezünk azonban indiai baráttal, aki meginvitálna élete egyik legkülönlegesebb napjaira. Ezt fájlalta a 11 éve Ausztráliában élő Párkányi Orsi is, aki egy másik magyar lánnyal, Matécsa Mártival és mumbai üzlettársukkal , Pallavi Savanttal együtt hozták létre az “esküvőkereső” startupot, a JoinMyWedding.com-ot.

 

Mesés esküvő Indiában – és Középföldén

A kezdeményezés tehát India-fókuszú – hiszen nincs sok párja egy ottani esküvőnek -, és zömében ilyen “ajánlatokat” is találunk, de a világ bármely pontján tartandó lagzi után kutakodhatunk az oldalon. Érdekesnek ígérkezik például egy orosz pár, Julia és Anton nagy napja, amely a Tolkien-rajongók számára jelenthet nem mindennapi kalandot: az esküvő helyszíne ugyanis Középföldévé alakul, a vendégek pedig A Gyűrűk Ura hőseivé változnak át az ünnepség erejéig. Ahogyan egy más kultúrájú országból érkezőnek a mi magyar lagzink lehet hatalmas élmény.

A felhasználók célország és időpont szerint böngészhetnek a házasulandók “adatbázisában”, és a számukra legkedvesebb párt kiválasztva, néhány száz dollárért vásárolhatják meg az általuk  elérhetővé tett 10, 20 vagy – az igazán bátraknál – akár 50-100 belépőjegy egyikét. Ezért cserébe saját vezető jár – az egyik családtag vagy barát személyében -, aki végigkalauzol az eseményen, bevezetve a helyi rituálékba, de az esküvőn való teljes jogú részvétel, és a ceremónia idejére szóló szállás, étkezés és a helyi közlekedés is az árban foglaltatik.

esk

 

Kultúrák keveredése, amivel mindenki nyer

Hogy miért jó ez a jövendőbeli házaspárnak? Nem érzik vajon feszélyezetten magukat idegenekkel a saját esküvőjükön? Nos, egy 600 fős lagzin nem valószínű, hogy a meghívott 10-20 külföldi bármit is elrontana, de egy szerényebb vendégszámú esküvő esetében is inkább hozzátesz a más kultúrából jövők jelenléte, mintsem elvenne belőle. Persze kell hozzá a nyitottság – mindkét fél részéről. A párok örülnek, ha új ismeretségekre tehetnek szert, és adott esetben meglátogathatják mostani vendégeiket, ahogyan annak is, ha általuk az esküvőjük még színesebb, izgalmasabb lesz. És persze  az sem utolsó szempont, hogy külföldi meghívottaik anyagi hozzájárulás által még inkább olyanná tehetik a nagy napjukat, amilyenné valóban szeretnék.

 

(Fotók: joinmywedding.com)

Kapcsolódó bejegyzések