Nap mint nap számos dologban kell helyt állnunk: döntéshelyzetekkel találkozunk, ahol jól vagy rosszul választunk, embereket ismerünk meg, vagy épp engedünk el, küzdünk vágyakért, célokért, s azért a megfoghatatlan érzésért, amit úgy hívunk, boldogság. Komoly feladat, melynek nem könnyű mindig megfelelni. Merj hát tanácsért fordulni valakihez!

Nem csak a testünket, a lelkünket is folyamatosan karban kell tartani, ebben pedig jól jön olykor egy külső segítség. Akár válaszút elé érkezel, akár csak egy kis buzdításra van szükséged, sokat segíthet egy pártatlan, javadat akaró vélemény. Ez lehet egy barát, családtag, komolyabb problémák esetén pszichológus, s lehet akár egy coach is.

 

Személyi edző a léleknek

A coaching egy személyes segítő, fejlesztő tevékenység, sokban hasonlít a sportedző munkájához – innen is származik maga az elnevezés. Alapvetően a személyes képességeket, meglévő erősségeket azonosítja és fejleszti, mint ahogy ezt az edző is teszi, támogatva ezzel a továbblendülést, az elakadások, problémák megoldását. Segít, hogy megtaláld a saját utad és ez által harmonikus, kiegyensúlyozott, teljes életet élj.

Bár a coach és a pszichológus által alkalmazott tudásban sok a közös vonás, a kettő mégsem ugyanaz, és egy coaching sem egyenlő egy terápiával. Ez a fajta „feltérképezés” nem kutatja az adott probléma részletes és összetett gyökereit, csak a cél megértéséhez szükséges legfontosabb eredményeket vizsgálja. S míg a pszichológus sok esetben a múlt eseményeiből következtet az aktuális problémákra, a coaching a jelen megoldandó feladataira és a jövőben megvalósuló megoldásokra koncentrál.

Elsősorban olyan helyzetekben érdemes coach-ot keresned, ahol nem tartós, pszichológiai jellegű gondok állnak problémád hátterében, hanem mondjuk elakadtál egy fontos kérdésben és nem tudod, hogyan találd meg a megoldást. Kérheted a segítségét például döntéshozásban, meglévő lehetőségek jobb kihasználásában, karriertervezésben, kreativitásfejlesztésben, motivációvesztés kezelésében, vagy önértékelés és társas kapcsolatok javításában.

 

color

 

Miben és hogyan segít?

Egy coaching ülés nem egy terápia-jellegű, nyomasztó negyvenöt perc, hanem mély beszélgetéssel egybekötött szórakoztató, játékos lélekbúvárkodás, ahol a coach-od rengeteg izgalmas módszer segítségével összpontosít a problémád feltérképezésére és megoldására, mint például vizualizációs-, és önismeret-fejlesztő módszerek, szituációs feladatok, kreatív drámajátékok.

Ott Kitti coach-ot, a Colorfullife fiatal alapítóját kérdeztük, hogyan zajlik náluk a coaching:

„Egy alkalom 45 perc és másfél óra közé tehető, amelyre heti vagy kétheti rendszerességgel kerül sor. A coaching ülések kellemes légkörben, négyszemközt zajlanak. Általában 3-10 alkalomra tehető a folyamat, ez attól függ, mennyire összetett a problémád. Az első találkozó egy ismerkedő, helyzetelemző, problémafeltáró találkozás. Ekkor ismerem meg a helyzetet, az erősségeid, s a fejlesztendő területeidet. Ezen találkozó alkalmával kitűzzük a központi célt, amit el szeretnél érni, illetve meghatározzuk az ehhez szükséges első gyakorlati feladatot is, melyet a következő coaching találkozásig megvalósítasz. A második találkozó alkalmával kielemezzük a „házi feladatot”, megbeszéljük tapasztalataid, sikereid, esetlegesen felmerült nehézségeid, amelyet közösen körüljárunk, s megoldási alternatívákat keresünk rá. Számos esetben a harmadik, negyedik coaching találkozó végére megoldás születik a kijelölt központi cél elérésére.

Ha keresed a kiutat egy nehéz élethelyzetből, vagy egy megterhelő szituációból, vagy csak egész egyszerűen szeretnél új utat találni, ahol több pozitív energiát, több örömöt fedezhetsz fel, vagy akár önmagadat, szívesen segítek meglátni, jelenleg merre tartasz, s megtalálni azt az utat, amelyik a célod felé vezet!” (x)

 

(szöveg: Lőrincz Adrienn, fotók: Pinterest, Colorfullife)