A reneszánsz bölcsője. Élő történelem. Középkori villák, modern pompa. A gasztronómia és a borkultúra gyöngyszemei. Simogató napsütés, lágy tengerhullámzás… és az igazán semmihez sem fogható táj látványa. Indulhatunk?

 

Toszkána Észak-Közép-Olaszország közel 4 millió lakosú közigazgatási régiója, amely az Appenninnek völgyeiben terül el, így a hegyvonulat védi az északi szelek elől. Ám klímája korántsem mondható homogénnek: a magasabb hegyek, a völgyek és a domborzat fokozatos emelkedése számos eltérő mikroklímát hoz létre. Nyugaton pedig a Tirrén-tenger határolja, a maga 330 kilométer hosszan elterülő, homokos tengerpartjával, (szinte) egész évben kellemes időjárásával.

A közel 23 ezer négyzetkilométer nagyságú Toszkána egyébként nem kevesebb mint hat világörökségi helyszín otthona: ilyen többek között képzeletbeli túránk kiindulópontja, egyben a régió központját is betöltő Firenze történelmi belvárosa, de az utunk során felkeresni érdemes Pisa kultikus Dóm tere is. Az örökségvédett helyszínek hátulütője viszont a forgalom elől való elzártságuk. Ha a ‘ZTL ‘táblával találkozunk a régió nagyvárosaiban, az ezt jelenti, vagyis azt, hogy tilos behajtani a belvárosba (kivéve a külön engedéllyel rendelkező helyieknek). Firenzében és Pisában videokamerák is ügyelnek a rendre, így aki mégis rossz helyen parkolna le, számíthat rá, (a rendszám-leolvasásnak “köszönhetően”) otthonában várja majd a büntetés.

 

Csillagtúra Firenzéből – a kiindulópont

Toszkána bejárására egy csillagtúrát javasolunk az Arno-folyó két partján elterülő, századokon át a Medici-család uralta Firenzéből, amelyet a reneszánsz bölcsőjeként is emlegetnek. Bázisunk így – stílusosan – legyen is egy középkori villa, a Villa D’ Arte Firenze Agriresort. A hagyományos helyi fogásokat kínáló étteremmel, parkkal és egy kis farmmal is rendelkező létesítményben biztosan otthon érezzük majd magunkat: mesés lesz itt indítani a napot, mielőtt belevetnénk magunkat régió csodáinak felfedezésébe, és jó lesz ide majd hazatérni a kellemesen fárasztó nap után. Az egyszerű elhelyezéstől egészen a luxus kategóriáig terjed egyébként a szálláskínálat: hét nap, hat éjszaka 600 euróba kerül egy kétszemélyes szobában, míg 1650 euróba egy négyszemélyes lakosztályban.

villa2

A közelben: kastélyok – borospincével

A Firenzétől 25 kilométerre északra, a Barberino di Mugello-ben található, a szarvasgombát (szinte) minden elképzelhető módon felhasználó Mugello Tartufi-ról már írtunk, termékei pedig Magazin Showroomunkban kipróbálhatóak. Ám a környék nemcsak triflalelőhely, hanem jellegzetes borairól és extra szűz olívaolajáról is ismert. A város közelében található  dombokon például kis kastélyok borospincéibe nyerhetünk bebocsáttatást. Trebbioiban 25 euróért egy kétórás vezetett túrán vehetünk részt, bor-kenyér- és olívaolaj kóstolással. Amennyiben mindezt egy, a helyi étteremben elköltendő ebéddel vagy vacsorával egészítenénk ki, válasszuk a 75 eurós csomagot, ha pedig egy főző órához is kedvet kapnánk, megtehetjük, 87 euróért.

A Val di Sieve elnevezésű kastély, valamint borospincéjének bebarangolása is “megér egy misét”, mint ahogyan a nipozzanoi kastély által kínált különböző csomagok kipróbálása is. Itt egy (büfé)ebéddel vagy (VIP) vacsorával, borfogyasztással egybekötött látogatás ára 137-160 euró (de ha a főfogást egy könnyedebb snack-re cserélnénk, érdemes a 68 eurós ajánlatot választani). Toszkána egy másik borkülönlegessége, a Brunello megkóstolásáig viszont már egy kicsit messzebb kell utaznunk, a Firenzétől 75 kilométerre található Siena melletti kis hegyi faluba, Montalcinoba. Itt a  borászat meglátogatását és borkóstolót magában foglaló két csomag ára – a megízlelhető borok számától függően – 37 euró, illetve 105 euró.

 

Terítéken az olívaolaj

Firenze belvárosától csupán 12 kilométerre, Chianti lejtőin bújik meg a Borgo I Vicelli nevezetű falucska, egy 19. századi villával és farmházzal, amely egy 17 hektáros olívaültetvényen terül el. A faluval azonos nevű hangulatos szálló szobáiban vagy apartmanjaiban is érdemes lehet megszállni, ha van még egy hetünk Toszkánában időzni. Gyönyörű angol kert, medence, sőt egy egész wellness center is színesítheti az ittlétünket, nem beszélve a helyiek vendégszeretetéről. Egy kétszemélyes apartman ára 1075-1430, egy négyszemélyesé 1850-2500, míg egy nyolcszemélyesé 2055-3300 euró hét nap, hat éjszakára.

Chianti környékén egyébként számos vezetett túra közül választhatunk, ezúttal a “folyékony arannyal”, vagyis  az extra szűz olívaolajjal a középpontban. A csomagok ráadásul nem csak olajkóstolást kínálnak. 15 euróért részletesen bevezetnek például az egész termelési és gyártási procedúrába (tudjuk például mi a különbség a “szűz” és az “extra szűz” olívaolajok között?), míg a 30 eurós ajánlatban már a malomlátogatás, és a különböző mediterrán fogásokhoz való olajválasztás is  benne foglaltatik. Ha pedig egy kevésbé “szofisztikált” élményre vágynánk, látogassunk el a Firenzétől 20 kilométerre, északra lévő Rufinába, ahol érdemes megkeresni a Hamburdiccio-t, és megkóstolni “autentikus” hamburgerjeit. Még ha paradoxul is hangzik.

vár

Esküvő Toszkánában?

Külföldi esküvőkön való részvétel egy nem mindennapi módjáról már írtunk, de az is előfordulhat, hogy mi magunk fontolgatjuk az idegenben való házasodást. Erre pedig az egyik legtalálóbb helyszín minden bizonnyal Toszkána, ahol minden adott a nagy nap emlékezetessé tételéhez. Mit szólnánk egy Firenze-közeli, 17. századi villához és ezerötszáz freskóval díszített kápolnájához a ceremónia helyszíneként? Amely egyébként alkalmas természetesen nem csupán esküvők, de egyéb ünnepségek megtartására is, mint a házassági fogadalom megújítása, keresztelő, megemlékezés vagy bármilyen összejövetel. A szolgáltatás ára 750 euró, 30 főig pedig szállás foglalására is van lehetőség. Profi fotóst (illetve akár drónt is, 625 euróért), valamint fodrászt és sminkest is kérhetünk (összesen 950 euróért) a csomaghoz.

 

 

(szöveg: Streit Nóra)