Kifejezetten nőket, illetve üzletasszonyokat támogató szolgáltatáscsomagot dolgozott ki a Darmó Magdolna által alapított Consilium Humán Erőforrás Kft.. A szakmai és vállalti tréningeket is kínáló cég a legkülönfélébb módszereket alkalmazva igyekszik abban segíteni, hogy minden nő megtalálja a helyét a munkában és a magánéletben egyaránt. Egy férfi méltó társaként, nem pedig felette uralkodva, vagy őt szolgálva.

 

„Véleményem szerint a felelősségtől nagyon sok nő fél, pedig a felelősség nemcsak teher, de lehetőség is a számunkra: felszabadít a függés alól, s megtanít arra, hogy ha én vagyok a felelős, én okoztam azt, amiben vagyok, amiben és ahogyan élek, akkor csak rajtam múlik az is, hogy megváltoztassam” – vallja Darmó Magdolna, az általa 2010-ben Consilium Humán Erőforrás Kft. szakmai vezetője. Magdi 1989 óta tanít, egyéni vállalkozásban pedig már közel másfél évtizede foglalkozott coachingok és tréningek tartásával, ám saját cégének indítása előtt kevesebb idő és energia jutott ezekre, hiszen a főállásában is helyt kellett állnia.

Vállalkozása éppen ezért kiemelt figyelmet fordít a nőkkel végzett közös munkára: „az én célom az, hogy visszaadjam a nőknek a saját felelősségüket önmagukért, életük és boldogulásuk alakulásáért, s segítsek nekik felismerni, hogy mások felelősségét is ők viszik ahelyett, hogy átadnák nekik is az önrendelkezés jogát” – hangsúlyozza Magdi.

 

A tranzakcióanalízistől a gongterápiáig

A Consiliumnál a módszerek széles tárházát alkalmazzák: az, hogy melyik(ek)et, mindig ügyfél- és problémafüggő. A pszichológia mellett így dolgoznak az NLP (neuro-lingvisztikus programozás), a tranzakcióanalízis, a ThetaFloating módszerével, de egy-egy bátrabb ügyfélnél időnként alkalmazzák az Avatart, valamint energetika oldaláról a Pránanadit, a reikit, ritkább esetben a kineziológiát is. Egy-egy stresszoldásnál a Bagdi Emőke-féle Pszichofitness is előtérbe kerül, de volt már, hogy a gongterápia módszerével dolgoztak. Emellett pedig a Hellinger-módszertan, az Agykontroll, a kronobiológia, sőt, a jobb agyféltekés rajzolás egy-egy elemei is felhasználásra kerülnek tréningjeiken.

Munkájukban továbbá segítségükre van egy audiovizuális készülék, amellyel a valódi meditációs szint elérésére tanítják meg a résztvevőket, ezáltal is elősegítve a gyorsabb fejlődést és  az érzelmi munkát, adott estben pedig támogatva a betegségekből való felépülést. Ám nem csupán az ehhez hasonló, hosszú időn át érlelődő, saját fejlesztésű módszerekben hisznek, hanem az úgynevezett Heuréka-jelenségben is, hiszen mint Magdi mondja, egy-egy felismerésnek rendkívüli jelentősége van a fejlődésben. Az alkalmazott formák között egyébként a csoportos és az egyéni munka mellett a páros munka is megtalálható, ahogyan workshop-elemek, filmelemzések és helyzetgyakorlatok is.

Darmó Magdolna

 „Sokat sírunk, de még többet nevetünk”

Magdiék képzéskínálata rendkívül impozáns: ezek egy csoportjába a szakmát adó (OKJ-s) képzések tartoznak, egy másikba pedig a vállalati tréningek, amelyeket főleg valamely üzleti cél hív életre, s amely mentén sokszor nemcsak vezetőkkel, hanem a teljes szervezetettel foglalkoznak. Ám legalább ilyen fontos részét képezik kínálatuknak a kifejezetten nőknek szóló képzéscsoportjaik. Idetartoznak az önismereti és személyiségfejlesztő tréningek, amelyek olyan témákra fókuszálnak többek között, mint a női vállalkozólét, a pénzintelligencia, illetve az érzelmi intelligencia fejlesztése, vagy éppen a fogyás 12 alapszabálya.

De górcső alá veszik a párkapcsolati kommunikációt, a “vert helyzetekből”, mint például a megcsalásból való kilábalást és az anyasággal járó kihívásokat is. Miért e specifikusság?

 

„Az általános önismeret melletti témákat a résztvevők igénye hívta életre, s a szolgáltatáscsoport a jövőben is így fog bővülni: a felmerülő témák köré építjük a következő tréninget”

 

A tréningeken Magdi elmondása szerint sokat sírnak, de még többet nevetnek. Az alkalmak során mindenkinek megvan a maga felismerése, megtalálja a maga okait, akadályozó hiteit, leszakadt identitásszeleteit. „Egy a lényeg: mindenki indul valahonnan, s mindenki jut valahová: mindenki önmagához képest fejlődik, s teljesedik ki, lép egy következő lépcsőfokra. És igen: ennek sosincs vége. Sosem vagyunk készen. Magam is fejlődöm minden egyes tréningen, megélem újra és újra legnagyobb mélységeket és legnagyobb katarzisokat is, akárcsak a többiek.”

 

Társak legyünk: ne uralkodók, de ne is szolgák!

A nem csupán  kreativitásunk és proaktivitásunk, hanem – mélyen szunnyadó képességeink felismerése és jövőbeni kiaknázása révén – önbizalmunkat is nagy mértékben fejlesztő, sőt stresszoldásra is alkalmas jobb agyféltekés rajzolás mellett az egyéni coaching módszerét is előszeretettel alkalmazzák a Consiliumnál a nőkkel folytatott munka során. Ez minden esetben személyre szabott fejlesztést jelent, nőknek, illetve üzletasszonyoknak, amely esetben kiemelt cél  az üzleti élet összehangolása a magánélettel, az ebben való optimum megtalálása.

„Nem vagyok feminista, szeretem a férfiakat. De úgy érzem, más dolog szeretni őket, s más függeni tőlük. Én azokat a nőket támogatom, akik szeretnének emelt fővel a férfiak társai lenni, s nem uralkodni akarnak rajtuk, de nem akarnak rabszolgái lenni sem nekik, sem pedig gyermekeiknek. Szerintem mindennél fontosabb, hogy sírva-nevetve, fáradtan és fitten is nők tudjunk lenni, s tudjunk mások felé szeretetet sugározni” – véli Magdi, aki ugyanakkor azt is hangsúlyozza: segíteni csak annak lehet, aki akkor sem hagyja abba a közös munkát, amikor olyat talál, ami számára kevéssé hízelgő.  

Vagy ahogy Magdi egyik kedvenc mestere fogalmaz: vállalja-e, hogy ha nem tetszik, amit a tükörben lát, akkor nem a tükröt kell fésülni. „Nos: én is így gondolom, bár néhányszor már én is megfésültem azt a tükröt, néhányszor már én is hibáztattam mást, s bizony, néhányszor kerültem már padlóra én is. Minden szempontból. Éppen ezért szeretnek szerintem hozzám jönni: mert nem nagy megmondót játszom, hanem inkább a személyes példámon, saját hitelességemen keresztül mutatom meg azt, hogy hogyan (is) lehet.”

cons2 (1)

Önismereti tesztek is segítik a felismeréseket

Fontos önfejlesztési eszközként dolgozta ki a Consilium különböző tesztjeit. Az önismereti és személyiségtesztek mellett az érzelmi intelligenciát és a frusztrációs toleranciaszintet mérő tesztjeik is vannak, amelyeket online formában bárki kitölthet. Ezekből nemcsak azt tudhatja meg a válaszadó, hogy milyen típus, hanem legtöbbször azt is felismeri, hogy kivel miért nem jön ki igazán. Mivel gyakran párok töltik ki a teszteket, Magdiék számos olyan visszajelzést kaptak már arról, hogy klasszisokkal javult a párkapcsolat, amióta mindkét fél tudja, hogy hogyan érdemes a másikkal kommunikálni.

 

Együtt könnyebb!

Visszajelzésből pedig az egyéb szolgáltatások esetében sincs hiány: „igazán megtiszteltetés látni, ahogy fejlődnek a résztvevők, s hálás vagyok, amiért bizalommal vannak irányomban. Mindig megható, amikor visszajeleznek, hogy amit a tréningen, vagy coachingon dolgoztunk, hatékonynak bizonyult, s látom, hogy azok, akik korábban nagy elakadással küzdöttek, ma sikeres üzletasszonyok, vagy önállóan is képesek menedzselni saját életüket.”

Ám nem csupán vele marad erős az egyes tréningeken részt vettek kapcsolata, hanem a csapattagok egymásban is tartósan megerősítést találnak, amely további bátorítást jelent számukra a fejlődésre, a változásra. „Igaz a mondás: együtt sokkal könnyebb. Értem itt például azt, hogy sokszor szövődnek életre szóló barátságok a tréningeken – például egy fogyást támogató képzésen -, éppen abból kifolyólag, hogy nincs semmiféle tabu a résztvevők között. Nem kell egymás előtt szégyenkezni, hisz a másik is hasonló problémákkal küzd.”

 

(X)