Fuss babakocsival!
88%Összpontszám
Olvasói értékelés: (4 Szavazások)
88%

A cím nem túl titokzatos, de annyira a szívünkbe lopta magát ez a lehetőség, hogy nem akartuk a cikket a sejtelmes utalásokba burkolni. A mögötte álló eszme is pont olyan természetes, mint maga a kezdeményezés. Szülés után fuss babakocsival!

Még azoknak a szülőknek is nagy kihívás a baba világrajövetele után sportolni, akik a terhesség ideje alatt is rendszeresen mozogtak. Teljesen megváltozik az időbeosztás, az igények, a fontossági sorrend és talán kedv sincs annyira elkezdeni valami fárasztó dolgot.

Ugyanakkor természetes igényünk a mozgásra ugyanúgy ott munkálkodik bennünk. Talán még bűntudatot is okoz az a bizonyos néhány kilogramm, ami sehogy sem akar eltűnni, vagy érezzük magunkon, hogy a jó levegő, és a mozgás örömének hiánya jelentős űrt hagy az életünkben. Vagy a testünk változása ebben az időszakban rádöbbent minket arra, hogy az eddig elhanyagolt testmozgásnak megvannak a testi és lelki hátulütői is.

Hogy mi ilyenkor a megoldás? Természetesen rengeteg opció közül választhatunk, de ha fontos számunkra, hogy a kisbabánk is mellettünk legyen és egészen apró korától példát mutassunk, úgy a babakocsis futást javasoljuk.

 12079247_557588781061592_8514266603263324279_n

Együtt a család

„Amikor megszületett első kisfiunk Olivér, megszerettük volna oldani a rendszeres testmozgást. Tudtuk már szülés előtt, hogy a nagymamák vidéken vannak, így hármasban kell megoldást találnunk. Külföldön láttuk a parkokban, hogy milyen sokan futnak háromkerekű járgányokkal, így utánajártunk hogyan biztonságos, van-e külön technika és bele is vágtunk szülés után nem sokkal. Imádtuk mind a hárman, így elkezdtük megosztani a tapasztalatainkat és indítottunk egy mozgalmat a szülés utáni sportolás fontossága miatt.” – mondta el nekünk Nyári Fruzsina a Fuss!! Babakocsival Egyesület alapítója, amikor a kezdetekről kérdeztük.

Amellett, hogy a szülő feltöltődik, mindig a gyermek az első. Elmesélte nekünk Fruzsi azt is, hogy az edzést mindig a gyerekekhez igazítják. Előfordult, hogy rövidebb távot terveztek, de egy kiadós alvás miatt a friss levegőn több is belefért, így kihasználták az alkalmat. De olyan is történt, hogy a pelenkacsere vagy a játszóterezés lerövidítette az előre eltervezett kilométerek számát. Ezzel a közös lehetőséggel a gyermekek életévé válik a rendszeres sport, így sosem kötelező elemként tekintenek majd rá, hisz ebben nevelkednek fel. A legjobb pedig, hogy nem csak az édesanyák gyakorolhatják egyedül, nagyon sok férj szokott kísérő lenni, vagy éppen ajánlkozik, hogy elviszi a babát egy futásra egyedül, ha az édesanyának szüksége van egy-egy órára.

Miután egy nő édesanyává válik, akaratlanul is átrendeződik az élete. Néha szüksége lesz arra, hogy hasonló cipőben futókkal ossza meg a tapasztalatait, hogy egy motiváló közösséghez tartozzon. Fruzsiék ilyen szempontból is nagyon jó dolognak tartják az egyesületet. Rendszeresen járnak versenyekre is, de az egymás közelében lakó anyukák még közös futásokat is szoktak szervezni.

A teljesítménybeli nyomástól sem kell félni. Nem szégyen, ha valaki az első időkben csak néhány száz méteres távon, gyors gyaloglással kezd. A baba mellett egy új kihívás is lesz az édesanyák életében, amin dolgozhatnak, amiben, ha fejlődnek sikerélménnyel jár, így sokkal kiegyensúlyozottabbak lesznek.

„Közösségünkhöz érdemes kapcsolódni első körben Facebookon, hogy lássa minden kezdő, hogy hétköznapi családokkal vagyunk tele, akiknek ugyanolyan nehéz megoldani, leszervezni és erőt venni magán, hogy meginduljon, de mennyire sokat segít és gyógyír a rendszeres sportolás szülés után gyermekkel is. Segítünk mindenben, babakocsi kölcsönzésre is lehetőség van, és jó tanácsokkal is bőven el tudunk látni mindenkit, nincs ok tartani semmitől, csak az első lépést kell megtenni.” – mondta Fruzsi.

 11816794_530315350455602_773083606313737222_n (1)

Legyél te is klubtag!

A klubtagsághoz semmilyen különleges elvárás nem szükséges, a nyilvánvaló anyaságon kívül. A Fuss!! Babakocsival Egyesület weboldalán keresztül kell jelezni a csatlakozási igényt, majd befizetni az éves tagsági díjat, amely rengeteg kedvezményre jogosít majd fel.

Fruzsiék szerint 6 hónapos kor után érdemes elkezdeni ezt a mozgásformát, a baba és a mama is akkorára már magabiztosan tudnak együtt mozogni. A futáshoz szükséges még egy speciális kocsi is, mely mind a két fél számára kényelmet és biztonságot szolgáltat.

„A futó kocsik olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek a babát védik elsősorban a rázkódástól. Három nagy, 40 cm-es felfújható fix kerékkel rendelkeznek, jó rugózásuk van, hosszú a tengelytáv, nagy szél- és napellenző van rajtuk, más az ülés dőlésszöge és fékkel vagy karpánttal látják el őket. Régebbi és új típusok is vannak, amik teljesen megfelelőek, sőt akár használtakat is érdemes nézegetni külföldön.” – mondta Fruzsi, miközben a saját kocsiján keresztül szemléltette az elmondottakat.

Ha még nem vagy biztos abban, hogy ez a te sportod lesz, vagy nem akarsz új kocsit venni, mert hamarosan kinövi a gyerek, az egyesületnél kölcsönzésre is van lehetőség. Ezzel pedig minden feltételt biztosítanak számodra, hogy belevágj valami szívmelengető, felfrissítő újdonságba. (x)

(szöveg: Hangai Lilla, fotók: Fuss babakocsival Facebook)