Sport és szerelem: Veszedelmes Viszonyok
95%Összpontszám
Olvasói értékelés: (6 Szavazások)
95%

Ép testben ép lélek – tartja a latin költő, Iuvenalis mondása. A harmincas, de főképp a negyvenes korosztályra már csupán elvétve jellemző, hogy erőt vesz magán, és a napi sok óra munka, no meg a családi teendőkön is túl elmegy sportolni a nap végén, vagy éppen a legelején. Öten mesélték el történetüket, véleményüket a témában.

 

 

 

Hiszen a megállapodás, a családi kuckózás, a hatalmas vacsorák, vagy éppen a túlzottan megerőltető munka nem éppen a sportos életmód barátja.  Továbbá sokan úgy gondolják: ha már egyszer elkeltem, minek kínozzam magam az edzőteremben, miért tartsak spártai diétát? Azonban egyre többen vannak azok, akik időközben rájönnek a sport áldásos hatásaira, és minden nehézség ellenére mégis edzőcipőt ragadnak. A sporttevékenységre mindenképp időt kell szakítani, ami egy kapcsolatban levő, egy családos ember számára nem feltétlenül egyszerű dolog. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha a sportolni vágyó társa nem lelkesedik az új „hobbiért”, és akár szemrehányásokat is tesz, hogy párja edzésre jár esténként, vagy immár mellőzi a zsíros, nehéz fogásokat.

Az arany középúttól másképp is el lehet térni: egyre több olyan fitnesz párocska koptatja a kondigépeket, akiknél már más téma sincs otthon, csakis a testzsírszázalék, a csirkemell-rizs kombó és a következő edzésterv.  A sport és a párkapcsolat tehát keményebb dió annál, mint amennyi szó esik róla. 

 

1. Tasnádi Erika: ” Sajnos számára a szex sem volt más, mint egy jó kis kardio edzés”

Sokat tud mesélni a testmozgás áldásos hatásairól a Németországban élő Tasnádi Erika. A hegymászósportot űző nő azonban nem kis iróniával mesél az egyik kapcsolatáról, ami kifejezetten szépen indult, ám később a kigyúrt testű fiú benyújtotta a számlát.

„A kezdetekben nagyon tetszett a barátom, ám sajnos idejekorán kiütköztek a sport miatt felvett szokásai, amikkel nem volt épp könnyű együtt élni. Én akkor még nem a paleo elvek szerint táplálkoztam, ugyanakkor kerültem a legtöbb egészségtelen ételt. Igaz, néha lecsúszott a gesztenyepüré is habbal. Ellenben a pasi élt-halt a low carb táplálkozásért, és minden tavasszal diétázott, szálkásított. Ez úgy nézett ki, hogy háromóránként evett. Például elmentünk úszni: fehérje, végeztünk fehérje, utána kaja, és kínosan nézegette a testzsírszázalékát. Ilyenkor egyszerűen kibírhatatlan volt vele, hiszen a diétája alatt sokszor felkapta a vizet, mint egy hisztis csaj.”

Tasnadi_Erika

 

A testépítő pasival ráadásul a közös programok sem voltak éppen egyszerűek. „Paullal biciklizni se lehetett mennünk, mert szerinte úgy elégnek az izmai. Míg én legalább negyven kilométert tekertem egy-egy túra során, ő maximum harminc percet vállalt. Sajnos számára a szex sem volt más, mint egy jó kis kardio edzés, ennek a véleményének akkoriban többször is hangot adott. Képes volt az edzése előtt vagy után jönni szerelmeskedni, hogy kardiózzon velem.” Erika a korábbi felfogásával ellentétben már egyáltalán nem vágyik kisportolt barátra. „Mára szemem se rebben egy kigyúrt felsőtest láttán, hiszen tudom, mi van mögötte: egyértelmű testképzavar.” – vélekedik a kifejezetten sportos nő, aki manapság beéri azzal, ha a társa is kedveli az aktív szabadidős tevékenységeket.

 

2. Domokos Katalin és Hoppán Gergely: “Nagyon felnézek Gergőre, hogy a munka és a család mellett magára is fordít időt”

Keveseknek adatik meg az ideális helyzet, amikor a kapcsolat mindkét résztvevője komolyan veszi a sportot. Ilyen páros Domokos Katalin és Hoppán Gergely is, akik szinte minden nap eljárnak edzeni. A 37 éves kozmetikusmester a gyerekszülésig nem sportolt, ő az üdítő kivétel, aki kisgyermekes édesanyaként, nulla sportmúlttal kezdett edzeni.

„Mivel a párom rendszeresen sportol megszólalt bennem a hiúság, ami nem engedte meg hogy elpuhuljak mellette. Nagyon felnézek Gergőre, hogy a munka és a család mellett magára is fordít időt, ami – valljuk meg – nagyon ritka a negyvenes korosztályban. Ráadásul imádom benne, hogy izmos és kemény, és jó belemarkolni a karjába.

Tehát én női büszkeségből kezdtem el konditerembe járni, és kifejezetten örülök annak, hogy egymás kedvére szeretnénk jól kinézni. Ha egymás nélkül megyünk edzeni, akkor mindig küldünk egy-két szelfit a másiknak. Mára eljutottam oda, hogy megszerettem a súlyzókat, és azt a kellemes érzést, ami edzés után eltölt. Ráadásul elmondhatom edzés után: ma is tettem valamit magamért.” Domokos Katika profi kozmetikusként tisztában van azzal, hogy a szép külsőért a kor előrehaladtával egyre többet kell tenni. „A sport és a kitűzött célok a lelket is megedzik, fitten tartanak, és az edzés a legnehezebb időszakokon is átsegít!”

 

 

3. Eiler Judit: ” El se tudom képzelni, miként működhetnek azok a kapcsolatok, ahol csak az egyik fél sportol”

Eiler Judit kilenc éve van együtt a párjával. Számukra alapvető a sport, mindketten mozogtak korábban is. A sportos életvitel okozott már konfliktusokat is közöttük. „Mivel Ricsinek kizárólag a gyúrás a sport, a többi nem, ezért volt már feszültség. Ugyanis korábban beszereltünk egy rudat a lakásba, ám egy idő után megjegyzéseket tett, hogy csakis ruhaszárításra használom a sportrudat. Amikor sikerült néhányszor felhúzódzkodnom, meglepődött.” Később Judit néhányszor elkísérte a terembe is a párját, de nem volt az igazi.

Eilerjudit

„Mivel a teremben is sikerült összeszólalkoznunk, így nem mentem többet, ha ő ott volt. Aztán a rudat választottam. Később megenyhült, s ma már mindenben támogat. Úgy gondolja, mindegy, csak mozogjak. Nagyritkán megyek el vele edzeni, ilyenkor mindenki bedugja a fülét és edz.” Judit szerint párja edzésfüggő. „Ha Ricsi három napig nem megy edzeni, már én küldöm, mert elviselhetetlen. El se tudom képzelni, miként működhetnek azok a kapcsolatok, ahol csak az egyik fél sportol. Megesik velem is, hogy semmihez sincs kedvem, ám egy idő múlva Ricsi nem hagy békén. Ennek valahol nagyon örülök. Ugyanis szerintem egy kapcsolatban minden téren az erősebbik húzza felfelé a másikat. S ha egy nálam is lustábbal kerülnék össze, annak nagyon rossz vége lenne.”

 

4. Tar Gabi: “„Az ideális eset az, hogy a nem-sportoló tiszteli, becsüli, hogy a másik mozog, örül neki, biztatja és elismeri”

Az ismert sportoló, a 23 éves Tar Gabi 2001 óta vezeti a Jay’s Workout blogját, amely jelenleg kilencezer követőnél tart. A street workout és fegyencedzés egyik legismertebb személyisége szerint, ha két ember nem egyfelé tart, érdemes elgondolkozni a folytatás értelmén. „Az ideális eset az, hogy a nem-sportoló tiszteli, becsüli, hogy a másik mozog, örül neki, biztatja és elismeri. Eközben a sportoló fél nem erőlteti a másiknak, hogy neki is kéne csinálnia, viszont ha az magától érdeklődik, akkor mindenféleképpen támogatja, mindenben segíti és kialakulhat a legjobb, ha mindketten mozognak, s szeretik csinálni, jól érzik magukat a bőrükben, jól érzik egymást, mindenkinek jó.” Jay azonban nem vitatja, sajnos az életben nem mindig minden meseszerű.

„Sokszor előfordul, hogy valamilyen okból kifolyólag nem jó hatással van a kapcsolatra az egyik fél életmódja. Ennek oka nyilvánvaló: a hozzáállásban, az önbecsülésben és lelki állapotban keresendő. Hiszen természetes, hogy ha valaki rendben van magával teljesen lelkileg, mindegy, hogy sportol-e vagy nem, azt nem fogja zavarni semmilyen formában, ha a másik tesz az egészségéért, az meg pláne nem zavarja, ha egyre jobban néz ki.”

Targabi2

Tar Gabi szerint a: miért kell mindig az edzéssel foglalkoznod helyettem?  – kérdés valódi jelentése az, hogy velem foglalkozz, semmi mással, mert nem vagyok elég jó magamnak, nem tudom értékelni magam, ha nem erősítesz meg kívülről. „Ugyanakkor nem csak a nemedző fél lehet a bűnös, sőt.  Az is előfordul, hogy az edzésmániás társ lenézi, kevesebbnek tartja a másikat. Sajnos nyilvánvaló, hogy minden, ami a másik lehúzására irányul, az a magunk nem elfogadásából, nem szeretéséből, nem értékeléséből indul. Ezt feloldani pedig nem könnyű.”

 

 

5. Hevesi Krisztina: “A kiegyensúlyozott sporttevékenység bizonyítottan hozzájárul a harmonikus szexuális élethez is”

Az ismert szexuál- és sportpszichológus Hevesi Krisztáról köztudott, hogy ő maga is imádja a sportokat. A népszerű személyiség előszeretettel látogatja a konditermeket, és a légtornász eszközökön is kiválóan egyensúlyozik. Kriszta vallja: „mens sana in corpore sano – ép testben ép lélek”, s az emberi faj mozgásra van tervezve. „Nem szabad hagynunk, hogy a napi ülőtevékenység során elsorvadjon a mozgásigényünk, a testünkkel együtt. Ráadásul számos kutatás is igazolja, hogy a szellemi munkát nagyban elősegíti a sport, a fizikai aktivitás is. Próbáljuk ki: a nagy munkák között felváltva iktassunk be némi mozgást, akár sétát is! Fel fogunk frissülni!” – vélekedik a pszichológusnő, akinek az egyetemi tanár édesapja is ezzel a módszerrel tartotta testileg és szellemileg frissen magát.

„Sajnos sok kapcsolatban megjelennek a rossz érzelmek, ha az egyik fél sportolni kezd. Ilyenkor sokszor féltékenység jelentkezik: mi lesz, ha a másik elfejlődik mellőlem? Miért tölt kevesebb időt velem? Általában irracionális félelmek ezek, hiszen a kiegyensúlyozott sporttevékenység bizonyítottan hozzájárul a harmonikus szexuális élethez is.”

hevesi_kriszta

A szakember ugyanakkor óva int a másik véglettől is. „„A testedzés-függés ugyanolyan öncélú addikció, mint a többi viselkedési függőség. Az ortorexia és a fitneszmánia valóban károsítja az emberi kapcsolatokat, hiszen beszűkíti a figyelmet. Ilyenkor az edzés már nem eszköz, hanem szinte kizárólagos életcéllá válik, minden más tevékenységet – s emberi kapcsolatokat is – háttérbe szorít. Legyen tehát az edzés számunkra örömforrás, anélkül, hogy felborítaná az életünket, s elfeledtetné velünk a sorrendet, a prioritásokat!” Hevesi Kriszta szerint inkább finoman próbáljuk meg a párunkat motiválni, hogy ő is tartson velünk az edzésre. Semmiképp se tegyünk negatív megjegyzéseket a párunkra, hanem inkább vessünk be női fondorlatokat. „Például vegyük elő egy régebbi fényképét, és dicsérjük meg, hogy mennyire tetszett nekünk az egyetemi évei alatt.”   

 

 

 

(szöveg: Beszterczey Judit, nyitókép: pixabay.com)