bannerfesztival

 

Egy reprezentatív felmérést készített az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA) 2012-ben. A kérdések a fizikai és szexuális erőszakon és zaklatáson túl a gyermekkori áldozattá válással és az internetes zaklatással is foglalkoztak. Az adatok alapján a tizenöt év feletti magyar nők 28%-a válik fizikai és/vagy szexuális erőszak áldozatává. Ebből 21% úgy szenvedett el erőszakot, hogy a bántalmazó a korábbi vagy az aktuális partnere. Minden ötödik nő fenyegető zaklatás áldozatává válik és minden második nő szembesül a szexuális zaklatás valamely formájával élete során.*

Tekinthetünk úgy ezekre az adatokra, mintha csak számok lennének, és tekinthetünk úgy is rájuk, ahogy valójában kellene. A száraz arányok és százalékok valódi lelkeket rejtenek. Talán téged, talán a szomszédodat, talán a barátnődet, talán a lányodat. A nőket érő erőszak témája körül még mindig csak lesütött szemmel lődörgünk. Aki részese volt, az nem mer beszélni, aki kívülről tekint az eseményekre, az sok esetben áldozat fölött ítélkezik, pedig ítélkezni az elkövető fölött kellene. „Talán, ha nem lett volna rajta olyan rövid szoknya… vagy, ha nem flörtölt volna a mellette ülő férfival… különben is, nő létére miért sétál haza egyedül!”

Emlékezzünk csak vissza a tavaly nyáron történt gólyatáboros esetre. Még egy országos rádiós adásban is viccet csináltak egy olyan eseményből, amely komoly lelki sérüléseket okozhat.  A bűnöst pedig az áldozatban láttuk, nem az elkövetőben, aki visszaesőként, előre megfontolt szándékkal cselekedett. Egy olyan súlyos problémából kreáltunk poént – ráadásul a média segítségével – amit minden erőnkkel stabilizálnunk és konstans alapokra kellene helyeznünk. Hogy minden nő biztonságban érezhesse magát anélkül, hogy attól kellene tartania, nem csak a bántalmazójától szenved majd el sérüléseket, hanem a közvéleménytől is.

Az, hogy valakit megerőszakolnak vagy bántalmaznak, ne a szoknya hosszától és ne a viselkedéstől függjön. Nem élhetünk olyan világban, ahol nem nézhetünk ki úgy, ahogy nekünk tetszik, csak azért, mert vannak olyan emberek körülöttünk, akik azt gondolják, hogy ez felhívás a keringőre és nem értik, hogy a nem, az minden esetben NEM.

 

A rendőr nem csak akkor cselekedhet, ha vér folyik!

Tóth Györgyi a NANE Egyesület munkatársa  egy hatalmas mítoszról rántotta le a leplet. A rendőrség a családon belüli erőszak bejelentése után nem csak akkor cselekedhet, ha már vér folyik. Minden esetben a bejelentés után kötelességük intézkedni. Ha a rendőr megtagadja ezt, el kell kérni a nevét és a jelvényszámát, majd megtenni a panaszt ellene, ugyanis ez egy jogsértő magatartás.

Azt egyértelműen sajnos nem lehet megmondani, hogy Magyarországon növekszik, vagy csökken a családon belüli erőszakok száma, ugyanis csak akkor tudják regisztrálni ezeket az eseteket, ha megtörténik a bejelentés. Azt viszont elmondta Györgyi, hogy bejelentések és a segítségkérések száma egyre növekszik, egyre kevesebben érzik, hogy ez az ő szégyenük lenne. Egyre bátrabban ki mernek állni magukért, még akkor is, ha sok esetben évek óta bántalmazásban vagy megfélemlítésben élnek.

fear-299679_960_720

Gyakran hallani, hogy ez a probléma is kezd elharapózni, valójában azonban a családon belüli erőszak és a nőket érő erőszak a patriarchális társadalmi berendezkedés évezredei után, ha lassan is, de csökkenőben van. Miután megtörténtek az első lépések a nemek egyenlőségének irányába, és elismerést nyert a nők és férfiak jog előtti egyenlősége, a dolgok egy kicsivel jobbra fordultak. Azonban még ma sem mondhatjuk, hogy minden lépést és minden intézkedést megtettünk azért, hogy visszaszorítsuk és semlegesítsük ezt a megalázó és lélekölő folyamatot.

Száz évvel ezelőtt például törvényszerű volt, hogy a férfiak így szabályozták a feleségüket. Státusszimbólum volt az asszonyverés, elvárt, hatalmat kifejező eszköz. Ma már eljutottunk odáig, hogy kimondtuk, mindez TILOS, törvényi szabályozás van rá. A világ egy egyre biztonságosabb hely, még akkor is, ha a médiából és a híradóból nem ez az üzenet árad.

Ha erőszak áldozata lettél, nem neked kell bizonyítanod! Egy ilyen esetben semmi egyebet nem kell tennie a sértettnek, csak felszólalni, hogy bántalmazás érte. „Pontosan ezért van a kapcsolati erőszak tényállás a magyar Büntető Törvénykönyvben 2012 óta, mert pontosan tudjuk, hogy a párkapcsolati erőszak áldozatai nagyon kiszolgáltatottak. Egy ideális állapotban nem egy áldozattal szemben kellene elvárásokat támasztani, hanem az állami intézményrendszerrel szemben, amelynek törvényi kötelessége az állampolgárokat megvédeni és az alapvető emberi jogaikat, mint az élethez, a testi épséghez és az emberi méltósághoz való jogukat biztosítani.” – mondta Györgyi.

 

KAPCSOLATI ERŐSZAK TÉNYÁLLÁS**

„A gyakorlatban az ilyen esetekre még mindig nem reagálnak jól a hatóságok, az emberek pedig sok esetben nem tudják, hogy ez egy létező probléma. Fennáll a bántalmazott – bántalmazó részéről az egy állítás – egy tagadás esete. A bántalmazott az intézkedés során azt gondolja, hogy hisznek neki, de ha a hivatalos szervek részéről így lenne, azonnal nyomozást indítanának az ügyben. Ami történni szokott, az az, hogy nem tesznek semmit, mert nem ugyan azt mondják a felek, ezzel pedig jóváhagyják a bántalmazást. Rengeteg áldozat számol be arról, hogy miután a hatóságok nem reagáltak, a bántalmazó megerősödik és még durvább, még brutálisabb lesz.

A tanúvallomás mindig bizonyíték. Ha valakit ilyen eset ér, tegye meg a bejelentést, mert a későbbi ügyekben a nyomozás szempontjából jó, ha van nyoma a korábbi erőszakos cselekményeknek, legyen az lelki, vagy testi. – folytatta Györgyi.

A NŐK JOGA honlapon a nők elleni erőszakról bővebben tájékozódhattok.

 

Te is tehetsz ellene!

Az áldozatok mindent megtesznek azért, hogy túléljenek a helyzetükben. Azok, akik biztonságban vannak, nem látják át ezt a körülményt, nem érzik, hogy a rendszer és a közvélemény az ilyen nőket még inkább a szakadék felé taszítja, mert nagyon sok esetben nem hisznek nekik.

Ha egy szerettünk ilyen szituációban van, fogalmazzunk meg pozitív üzeneteket vagy olyan általános kritikát, amelyben elmondjuk, hogy mindenkinek joga van a biztonsághoz, méltósághoz, és egy jól működő párkapcsolatban nincs helye az erőszaknak. Fontos, hogy bántalmazó kapcsolatból kilépni mindig nagyon veszélyes, ezért ne tegyünk szemrehányást, ha valaki nem lép úgy és akkor, amikor szerintünk kellene. Inkább nézzük meg, hogy miben tudunk neki segíteni a biztonsága növelésében a szakítás után. Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy felvállalják a nyílt konfliktust, hiszen ezek a nők, minden nap ehhez a férfihez mennek haza, sok esetben gazdasági függőségben is vannak. A legjobb dolog amit tehetünk, hogy indirekt módszerekkel, például NANE szórólapokkal hívjuk fel a figyelmét arra, hogy tudunk a problémájáról és vele vagyunk. Egy bántalmazó kapcsolatból kilépni mindig veszélyes, így az áldozatoknak mérlegelniük kell, nekünk pedig türelmesnek kell lennünk. Ugyanakkor a passzív tagadás és félrenézés szinte egyenlő magával a bántalmazással, hisz mindannyian szót emelhetünk a környezetünkben és a világban szenvedő nőkért. Van hangunk és mernünk kell használni.

Közvetlenül támogathatod a NANE Egyesület munkáját, ezáltal azokat a nőket, akik ki szeretnének lépni egy bántalmazó kapcsolatból. 1400 Ft-ból egy órán át tudják működtetni a segélyvonalat, amely időtartam alatt akár három érintettel is fel tudják venni a kapcsolatot. Állami támogatást nem kapnak, így minden apró segítségnek nagyon örülnek. Ezen a linken még több információt kaphatsz a donációval kapcsolatban: http://www.nane.hu/tamogatas/index.html

Külön köszönettel tartozunk a NANE Egyesületnek a rengeteg segítségért; nélkülük nem tudtunk volna ilyen átfogó képet mutatni a témáról.

*http://nokjoga.hu/alapinformaciok/statisztikak

** http://nokjoga.hu/erintetteknek/hova-fordulhatnak-az-aldozatok-0

 

(szöveg: Hangai Lilla, képek: pixabay.com)

 

Talán, ha nem lett volna olyan rövid a szoknya...!?
75%Összpontszám
Olvasói értékelés: (11 Szavazások)
75%