Az újratervezést tanulni kell
95%Összpontszám
Olvasói értékelés: (2 Szavazások)
95%

Mindenki életében lehetnek nehéz pillanatok. Amikor meg kell állnunk és szét kell néznünk, hogy meghozhassuk a megfelelő döntést. De mi van akkor, ha megálltunk, szétnéztünk és mégsem tudjuk meghozni a megfelelő döntést? Ahogy az edzőteremben igénybe vehetjük egy tréner segítségét, úgy a magánéletünkkel kapcsolatban is élhetünk hasonló lehetőséggel.

 

 

Mielőtt megismerkedtünk volna a coach hivatással, mindig nagyon foglalkoztatott bennünket a kérdés, hogy miben más ő, mint egy pszichológus. Szerencsére a két módszertan nem teljesen fedi le egymást, mindkét szakembert más és más élethelyzetben, lelkiállapotban érdemes felkeresnünk.

A pszichológus a legtöbb esetben a jelenből a múlt felé haladva térképezi fel a helyzetünket, a problémákra koncentrálva. Egy coach a jelen helyzetből a jövő felé halad, minden esetben megoldás orientált megközelítéssel. Ebből is látszik, hogy a két módszer alapvetően eltér, mégis adott esetben akár ki is egészíthetik egymást, kompetenciák szerint kapcsolódhatnak.

Ha éppen munkahelyet váltunk, ha problémáink vannak az önértékeléssel, ha párkapcsolati nehézségekbe ütköztünk, ha a vállalkozásunk építésében akadtunk el, vagy az önmárka építésben látjuk a megoldást, egy coach új szemléletet, új nézőpontokat adhat nekünk, mellyel új utak nyílhatnak meg előttünk.

 

Személyre szabott stratégia

„Nincs két egyforma eset. Ahogy az életben is nagyon mások vagyunk, különböző módon gondolkodunk és érzünk, így minden egyes helyzethez friss szemmel és szívvel kell fordulni. Számomra minden történet egy új kaland, új stratégiát igényel. Amikor elkezdjük nyitogatni a témát, még egyáltalán nem látszik, hogy milyen eszközöket, módszereket kell bevetni annak érdekében, hogy igazi áttörést hozzon. Az első találkozás egy összehangolódás, megérezzük, hogy egymás térképén tudunk-e mozogni, jól működhet-e a közös munka. Fontosnak tartom jól körbejárni a témát, hogy pontosan lássuk miért és mire szerződünk.

A coach nem fog senki helyett dolgozni. Nem akarhatom mások helyett jobban. Ez talán a legfontosabb. Ideális esetben segítek nézőpontot váltani, módszereimmel, eszközeimmel úgy tudok kimozdítani, hogy az egyéni megoldásokat az ügyfelek maguk hozzák a felszínre. Szerintem egy coach kellően kíváncsi, nem fél elmondani a saját véleményét, tapasztalatait, mint motiváló, inspiráló elem, de alapjában véve jól tud hallgatni is, hogy legyen ideje az ügyfelének megtalálni a benne formálódó válaszokat, felismeréseket.

Az életvezetési „tanácsadáson” nem térképezem fel az ügyfél teljes érzelmi életét, nem állítok fel diagnózist, mely alapján kezeléseket végezhetnék. Azoknak adhatok tanácsot és lehetek a trénere, akik külső támogatást keresve döntenek a változás mellett. Az együttműködés feltétele az aktív részvétel, hiszen rajtunk múlik, hogy olyan életet élünk-e, amilyet szeretnénk. Abban segíthetek, hogy az ügyfél kitartson döntései mellett, végighaladjon a szükséges változtatásokon, megerősítse képességeit, növelje teljesítményét, megszilárdítsa az énképét és növelje az önbizalmát. Nem fogadok el semmit sem tényként, akárhányszor szívesen járom közösen körbe az adott témát, hogy meglássunk újabb és újabb nézőpontokat, hogy válaszaink ne zárjanak le minket és mindig megengedőek maradjunk. Legrosszabb, ha menekülünk önmagunk elől és már azt sem tudjuk, hogy miért.” – mondja Hegedüs Erika coach a saját módszeréről.

12380333_975638409172945_126010607_n (1)

 

Tátott szájjal hallgattuk Erikát, a teánk is végérvényesen kihűlt az asztalon. Amikor néhány héttel ezelőtt leültünk beszélgetni, még nem tapasztalhattuk magunkon a módszere hatékonyságát, azonban már ebből a rövidnek induló, ám szerencsére hosszúra nyúlt beszélgetésből is biztossá vált, hogy Erika remek szakember. Erre a pályára születni kell. Az ő nyíltságával, intelligenciájával és elhivatottságával pedig biztos alapokra helyezte a coaching elveit.

Ahogy elmondta, ő nem küzdhet egyetlen ügyfele helyett sem. Hiszen a csatáinkat mind magunknak kell megvívnunk, a munka oroszlánrésze mindig annál van, aki a változást akarja. Ezért része Erika módszerének a „házi feladatok”. Hogy ne csak a tréning alatt éljük bele magunkat a jövő nyújtotta lehetőségekbe. Ezekkel a leckékkel szépen apránként megtanuljuk beépíteni a hétköznapokba is a megszerzett tudást.

 

Ókori görög módszer a tiszta gondolatokért

Erika saját érdeklődési köréből adódóan a legtöbb esetben önértékelés és önbizalom témakörében fordulnak hozzá segítségért, illetve a betegségek vagy párkapcsolati játszmák értelmezésén keresztül. A másik fő témakör pedig az önmárka, mint saját magunk pozicionálása, értékelése; valódi Énidőnk megteremtése, önmagunk képviselete, az asszertív kommunikáció elsajátítása.

Egyik specialitása pedig a walking coaching, melyet már az ókori görög gondolkodók is előszeretettel használtak, persze akkor még nem ezen a néven. A falakkal körbevett iroda helyett, gyönyörű környezetben, friss levegőn, séta közben vitatják meg a lehetőségeket. Így nem csak a lélek, a test is szabadon szárnyalhat.

Erika tudása és életszemlélete bárkié lehet. Honlapját vagy Facebook csoportját felkeresve nem csak az ő tanácsait és filozófiáját ismerhetitek meg, hanem hasonló érdeklődésű emberek gondolkodhatnak együtt. Itt kapcsolódhatsz időnként virtuális tréningekhez, kipróbálhatsz különböző coaching gyakorlatokat is.

Ez a rengeteg első kézből szerzett tapasztalat és inspiráló gondolat ösztönözte Erikát arra, hogy megalkossa az Újratervezés Naplót. Ez egy kétszerzős könyv, az író saját gondolatai és sok-sok coaching gyakorlat mellett mindig van egy-egy üres lap is, ahová naplóírásos formában lejegyezheted a tieidet. A könyv önmagában egy három-hat hónapos életvezetési tréning, ha vállalkozol arra, hogy kézbe vedd a saját sorsodat.

 

 

(szöveg: Hangai Lilla)