Boldogságtérkép - hol élnek a legboldogabb magyarok?
98%Összpontszám
Olvasói értékelés: (4 Szavazások)
98%

Egy összetett fogalom, egy élményfolyam, egy állapot. Mindenki másképpen fogalmazza meg, hogy számára mit jelent a boldogság, de az biztos, hogy mindenki törekszik rá. Mi a titok, mi befolyásolja az egyén örömszintjét, és hol élnek a legboldogabb emberek Magyarországon?

 

A nemrég elhunyt csodálatos magyar színésznő, Psota Irén szerint „a boldogság nem valami globális jelenség. Élvezem a napsütést, szeretem a virágokat, örülök a kutyámnak. Apró örömökből áll össze az egész.” Ugyanakkor lehet a boldogságot az ember és az élete közötti egyszerű harmóniaként felfogni, ahogyan ezt tette Albert Camus francia író és filozófus. A világon rengeteg gondolkodót – a filozófusoktól a pszichológusokon keresztül az agykutatókig – foglalkoztat ez a kérdés, ahogyan bárkit a mindennapokban. Sokan sokféleképpen határozhatjuk meg mit jelent ez a szó, talán nincs is erre egy univerzális válasz, hiszen mindenkinek más tartalommal és érzéssel bír.

 

A sikertől leszünk boldogok, vagy a boldogságunk segít hozzá a sikerhez?

Ahogyan a mondás tartja, a pénznek valóban nincs köze ehhez az állapothoz? Mitől lesz jó az életünk? Ilyen és ehhez hasonló felvetésekre keresi a választ az amerikai kutatás, amely már 1938 óta tart. Immáron több mint hétszáz ember életét követték nyomon különböző tesztek és önbeszámolók segítségével, sőt az első, még élő résztvevők gyerekeit is bevonták már ebben a témakörben a leghosszabbnak mondható vizsgálatba. A projekt jelenlegi vezetője, Robert Waldinger beszámolójából kiderül, hogy az eddigi eredmények alapján a társas érintkezések ápolásával őrizhető meg a boldogság és az egészség, mert a jó emberi viszonyok a testet és az agyat is védik. Természetesen számít a közeli kapcsolatok minősége is, fontos, hogy támaszkodhassunk rájuk, azonban minél nagyobb a családunk és több a barátunk, annál boldogabb és hosszabb életünk lesz. Vagyis a kívánt örömteli élethez nincs köze az anyagiaknak vagy a karrierhez, esetleg ahhoz, mennyire híres valaki.

boldogsagterkep_logo (1)

Egy friss magyarországi kezdeményezés bár nem ilyen hosszú, ám hasonlóan nagy horderejű – eddig még hazánkban nem látott méretű – feladatot tűzött ki maga elé. A felmérés Bagdy Bella, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke és Oláh Attila, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pozitív Pszichológia Laboratóriumának egyetemi tanára vezetésével nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megállapítsa, valóban borúlátó nép-e a magyar, mitől szomorúak vagy vidámak az állampolgárok, és mindebben mennyi szerepe van a munkának és a lakhelynek. A projektnek köszönhetően körülbelül júliusra kirajzolódik Magyarország boldogságtérképe, amely alakításában bárki részt vehet egy tíz perces kérdőív kitöltésével. A szakmai csapat célja a boldogságszint növelése országos szinten, kiemelt figyelmet fordítva az eredmények alapján alacsony jóléti szintű térségekre. Továbbá az Alapítvány, ezzel párhuzamosan futó 10 hónapos ingyenes Boldogságprogramjának hosszú távú törekvése, hogy tudatosítsa az emberekben: a boldogság tanulható, és ennek az elsajátítására bárki képes, csak néhány apróságra van szükség hozzá.

„Az a legfontosabb, hogy élvezd az életet, hogy boldog légy – ez minden, ami számít” (Audrey Hepburn)

A kérdőív elérhető: http://boldogsagkutatas.hu/boldogsagterkep

 

 

 

(szöveg: Prischetzky Réka, képek: pixabay.com)