Az év természetfotói Magyarország 2015
98%Összpontszám
Olvasói értékelés: (2 Szavazások)
98%

Amikor évről évre átlapozzuk ezt az albumot – természetesen mindig az aktuális kiadványt -, elfog bennünket az érzés, hogy azonnal gumicsizmába akarunk ugrani és róni a végtelen tájakat; hogy megélhessük azt a varázslatos élményt, amikor csak mi vagyunk, a fényképezőgép és a határtalan élővilág, tele felfedezésre váró pillanatokkal.

 

 

 

Magyarország élen jár a matematikában, az innovatív feltalálásokban és a komolyzenében is. De azt tudtad, hogy a természetfotózás élvonalába is határozottan beletartozunk? Máté Bence, a láthatatlan madárfotós neve és munkája valószínűleg mindenkinek ismerős, de nem csak ő képviseli hazánkat ebben a gyönyörű „sportágban”.

Igen, néha joggal hívhatjuk a természetfotózást sportnak. Sárban, koszban, vízben, hidegben kúsznak-másznak, akár negyvenhét éjszakán át várják a tökéletes beállítást ezek az emberek. Nem rettennek meg az élhetetlen terepviszonyoktól, a vadon veszélyeitől, a kimerítő túráktól, az alvás hiányától. Mindent megtesznek a megismételhetetlen, újra létre nem hozható pillanatért, amely örökre kimerevedik a fotón. A természetfotózás egy szenvedély. Nem hobbi, nem kedvtelés és nem is szabadidős tevékenység. Egy szenvedély, egy életstílus.

8ec7f6fa699ddec2b3e18bc02c3af555 (1)

II. kategória: A madarak viselkedése, 1. díj – Mánfai Bence: Kacsaláb

A naturArt – Magyar természetfotósok szövetsége 2015-ben már huszonharmadik alkalommal rendezte meg Az Év Természetfotósa pályázatot, mely a magyar természetfotózás legnagyobb presztizsű eseménye. Erre a pályázatra szó szerint bárki nevezhet a műveivel. A világhírű fotósok mellett kezdő és haladó fotográfusok határon belül és határon túlról is beadhatják anyagaikat. A verseny így éri el, hogy minden évben megújuljon, új tehetségeket bontakoztasson ki és friss nézőpontokon keresztül mutathassa be természetanyánkat.

 c1fb7df7e66a82485025d6614813bd6b

Gladiátorok (Az emlősök viselkedése kategória, 2. díj) (Fotó: Laki Zoltán / Canon – Az Év Természetfotósa 2015)

Albumba fűzött élővilág

A pillanat, mely megmarad egy jó fotón, nem csak abból csalogat elő érzelmeket, aki átélte, hanem abból is, aki csak a lenyomatot, a fotót láthatja. Az Év Természetfotói albumot ugyanolyan profizmussal állították össze, mint ahogy a fotósok dolgoztak a saját alkotásaikon. Nem csak a díjnyertes képeket láthatjuk, hanem a verseny legjavából készült válogatást is kategóriák szerint. Mindezt úgy, hogy minden fénykép saját történetét is elolvashatjuk, melyek hol tanulságosak, hol meghökkentőek, hol szívhezszólóak, hol pedig mulatságosak. Aki pedig tanulni szeretne, annak remek támpontként szolgálnak a képek mellett feltüntetett eszközök és technikák, melyekkel az adott alkotás készült.

Ez az album garantált kincse lesz a könyvespolcodnak, ráadásul így mindig a szemed előtt lesz egy újabb terület, amire büszkék lehetünk. Kis hazánk markánsan képviselteti magát a természetfotózás területén is. Most talán megengedett egy kis dicsekvés is.

 

76e49f55dccef0eb1ade3dda6e709f9c

Iszapbirkózás (A madarak viselkedése kategória)  (Fotó: Máté Bence / Canon – Az Év Természetfotósa 2015)

 

(szöveg: Hangai Lilla)