Döntéskényszer a szív boncasztalán
88%Összpontszám
Olvasói értékelés: (4 Szavazások)
88%

Mi történik akkor, ha az orvosoknak mindössze egy óra áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, ki legyen az, aki megkaphatja az új szívet? Ki az, aki így új életre kap esélyt? Milyen erkölcsi, tudományos és érzelmi elveket kell egymásnak feszítve, mindent mérlegelve meghozniuk a legjobb döntést? És mi történik, ha percről percre olyan ténnyel találják szembe magukat, ami felülírja korábbi döntésüket?

A tudományok rohamos fejlődése súlyos erkölcsi, etikai kérdéseket vet fel, a nagy találmányok használhatók jó és rossz célokra is. Így a nagyobb tudás nagyobb felelősséggel jár, mert minden élet értéket képvisel. Éppen ezért senki nem dönthet önkényesen más életéről.

Ezt a problémakört boncolgatja Mark St. Germain az Istenek tanácsa című darabjában, ahol a New York-i kórház transzplantációs döntőbizottságának asztalánál a legnagyobb tudású orvosok, ugyanakkor a legkülönbözőbb karakterű emberek foglalnak helyet, hogy döntést hozzanak. Ráadásul mindenki magával hozta otthonról a saját értékrendjét is, ami további nézeteltérésekhez vezet. A tanács tagjai között van Dr. Jack Klee (Dunai Tamás), az áttétes rákos főorvos, akinek még fél évet jósoltak; Nella Larkin (Söptei Andrea), a munkájának élő nővér, akinek feltehetően érzelmi kötődése van – vagy korábban volt – Jackhez; Dr. Kiera Banks (Bánfalvi Eszter), akit most dobtak a mély vízbe; Ann Ross (Borbás Gabi), aki mániás depressziója ellenére a pszichiátria vezetője, és, aki elsősorban anyaként van jelen; Dr. Gorman (Őze Áron), aki apa létére sosem tölt elég időt a kislányaival; és Dumber atya (Márton András), egy ügyvédből lett pap.

srge

Az orvosoknak mindössze egyetlen óra áll rendelkezésükre, hogy a hatalmas és egyedi drámában elveket, tényeket, érveket, érzelmeket, tudományos, erkölcsi és anyagi szempontokat egymásnak szegezve felelősen dönthessenek arról, kié legyen a szív…

Az előadás szerzője akkor kezdett el érdeklődni a szervátültetések iránt, amikor egyik barátjának édesapja is érintetté vált. Így személyes kötődése még közelebb hozza a nézőhöz az orvosok belső vívódásait.

 

(szöveg: Szabó Alexandra, fotók: Éder Vera)