Ellátogatni a Gödöllői Királyi Kastély parkjában található Pálmaház Kertészet és Herbáriumba, felér egy kirándulással. Egy olyan helyre érkezünk ugyanis, ahol a régi idők szelleme találkozik a modern technikával , és persze a természet időtlen szépségével. Nem csak az áruda szebbnél szebb növényei közül válogathatunk – faiskolától az üvegházig – , hanem megcsodálhatjuk különleges mintakertjeit, megkóstolhatjuk a Herbárium kézműves finomságait, mindeközben gyönyörködve a barokk stílusban berendezett műemlék épületben.

 

Hosszú átalakulási folyamat eredményeként nyerhette vissza eredeti pompáját és régi-új funkcióját a Gödöllő kastélypark műemléképülete és környezete, amikor alig egy évvel ezelőtt megnyílt a kertészeti áruda. Az épületben már a XIX. század második felében – Sisi királynénk idejében – is kertészeti tevékenység folyt, aminek a második világháború vetett véget. A nyolcvanas évekre teljesen elhagyatottá és romossá vált az épület, felújítása a következő évtizedben kezdődött, majd 2015 augusztusára fejeződött be a Pálmaház Kertészet és Herbárium átadásával. Amelynek már a méretei is igen impozánsak: 5700 nm külső és 432 nm belső terület várja az idelátogatókat.

kert

 

Hétvégi programnak is remek

A régi és az új ötvözésének jegyében a Kertészetben ugyanúgy megtalálhatók a Kastély parkjának fafajtái, mint az egyik legmodernebb kertészeti találmány, a balkon gyümölcsfa számos fajtája, valamint a már a vásárlás első évében szüretelhető 5-6 éves termőkorú gyümölcsfák széles választéka. A kertbarátok számára igazi paradicsomnak számít a faiskola, ahol a virágzó évelőktől a díszfákig bármit beszerezhetnek. A Pálmaház bal szárnyában egy üvegház várja a szobanövények kedvelőit, a jobb szárnyban pedig egy barokk stílusban berendezett Herbárium kapott helyet.

“Az első év tapasztalata nagyon pozitív – mondja Mihalik Zoltán, a Pálmaház kereskedelmi és marketing vezetője -: a Gödöllőiek nagyon szeretik a Pálmaházat, így sokszor csak délutáni vagy hétvégi programnak is ellátogatnak hozzánk. A kastély családi hétvégéinek eseményeihez minden alkalommal csatlakoznak, számos látogatót vonzva a Pálmaházba is, így az is előfordul, hogy valaki akár több mint 100 kilométerről érkezve viszi haza választott gyümölcsfáját, vagy éppen egy egész kertre való árut.

 

Egy csipet egzotikum

A kertkultúra népszerűsítését a növények hagyományos bemutatásán túl  öt, különböző stílusú mintakert is szolgálja – ezekben gyönyörködni is megér egy kirándulást Gödöllőre. A mediterrán mintakertből sütő-főző- és étkező hely kialakítására kaphatunk ötletet, a hozzávalókat akár a fűszernövényekkel gazdagon ültetett illatok kertjéből is szedhetnénk. A keleti mintakert középpontjában az Ázsiában annyira kultikus kerti tó, míg a romantikus mintakertében egy kovácsoltvas, régi, királyi időket idéző pergola áll. A klasszikus – vagy barokk – mintakert pedig a szabályos geometriai formákra épít, kör alakú kerti medencével és az elmaradhatatlan szoborral.

 

EZT A MÁRKÁT MEGTALÁLOD A MAGAZIN SHOWROOM-BAN!

onlinelogomaker-071816-1020

 

Herbárium: a minőség, a kultúra és az ünnep otthona

A Pálmaház két fő egysége, a Kertészet és a Herbárium szorosan kapcsolódik egymáshoz: szinte az összes Herbáriumban kapható termék – teák, kézműves lekvárok, szörpök, fűszerek, illóolajok és natúr kozmetikumok – alapanyaga megvásárolható az árudában, hogy kis gyakorlással akár mi magunk is elkészíthessük azokat.  A korhű berendezésű épület egyébként tökéletes helyszínt biztosít kulturális események szervezésére is, így számos kiállítás és  könnyűzenei koncert helyszíne Pálmaház Herbárium. A nyári szezonban ugyanúgy érdemes felkeresni, mint télen, a két hónapos Pálmaház Karácsony rendezvénysorozat idején, amikor – a Kertészettel együtt – ünnepi díszbe öltözik. A tucatnyi különböző stílusban feldíszített fenyőfa, a vásári  forgatag és saját adventi koszorúnk elkészítése már november elejétől az év egyik legszebb időszakára hangol.

kert1

A kertészkedés egész életre szól

A Pálmaház eseménydús első évéből a társadalmi felelősségvállalás sem maradhatott ki: őszi “Zöldítsük Gödöllőt!” programja a természet értékeinek jövőbeni őrzőit, a gyermekeket szólította meg. Heteken keresztül érkeztek ide helyi és környékbeli óvodások és iskolások, hogy – szakértői segítséggel – maguk válasszanak ki egy-egy facsemetét, amit aztán a gyerekek közösen ültettek el az óvoda- vagy iskolaudvaron. Így nem csupán a város és vonzáskörzete lett zöldebb, egészségesebb, de a kis kertészek maguk is megtapasztalhatták környezetük szépítésének, óvásának örömét, ugyanakkor felelősségét.

Jó eséllyel ők is hasonlóan szenvedélyes és aktív kertbaráttá válnak, mint a Kertészet egyik törzsvásárlója, egy szépkorú hölgy, aki ugyan személyesen még nem járt náluk, de rokonai segítségével már rengeteg növénnyel gazdagodott az áruda kínálatából. “Mint Pálmaház Kertészet idén nyáron meghívást kaptunk Margit néni szülinapjára, aki – amíg győzte erővel – nagyon szeretett kertészkedni, és a mai napig ki-kijár a kertbe megcsodálni a növényeit. Június 12-én töltötte be 101. életévét és ez alkalomból egy tő rózsával leptük meg” – meséli Mihalik Zoltán.

 

Illattúra: vissza a barokk kor parfümjeihez

Szintén emlékezetesek a Herbárium havonta vezetett “illattúrái”, minden alkalommal más-más növénnyel a középpontban. Főszereplő volt már így a rózsa, a levendula és a kamilla is, augusztusban pedig a Barokk kastélynapok rendezvényhez kapcsolódnak a Barokk illattúra  – Parfümök és talizmánok címet viselő, különösen izgalmasnak ígérkező eseménnyel. Amellett, hogy megtudhatjuk, hogyan viszonyultak a barokk korban a szagokhoz és hogyan használták a parfümöket, a “túra” interaktív: illattotóval és nyereményjátékkal is várnak a szervezők.

 

 

X