SZÍNHÁZ: Egy váratlan vendég rejtélye  
88%Összpontszám
Olvasói értékelés: (2 Szavazások)
88%

Köd gomolyog az angolos precizitással formára nyírt, áthatolhatatlan sövény között. A hold fénye ezüstösen csipkézi a leveleket, minden nyirkos és csúszós még az esőtől. Lépések hallatszanak a házhoz vezető kavicsos úton. Gyors, határozott lépések, nem tétováznak. Bentről áradó, sejtelmes, apró lámpák fényei világítják meg a teraszt, éjszaka van. Vérfagyasztó, titokzatos éjszaka. Valaki meghalt…

 

 

 

Agatha Christie a krimi koronázatlan királynője. Akármennyire is szeretnénk elkerülni a közhelyeket, semmi sem írja le ilyen jól Christie munkásságát. Mestere volt a lassan kibontakozó, de magabiztos történetvezetésnek. Műgonddal tervezte meg a regényeit, melyeknél a legfőbb szempont mindig az volt, hogy a végkifejlet minden esetben felborzolja a kedélyeket, libabőrössé tegye az olvasót.

A Váratlan vendég című történet először színdarab formájában öltött testet, később lett belőle könyv. Szente Vajk ezt a lehetőséget ragadta meg és álmodta színpadra a Madách Színház társulatával. Krimit rendezni veszélyes vállalkozás, főleg 2016-ban, ahol már jó néhány évet leéltünk az NCIS, CSI és különböző helyszínelős sorozatok árnyékában. Elsülhetett volna rosszul is, mint az a bizonyos fegyver a darabban, de az az igazság, hogy döbbenetesen jó munkát végeztek.

v28

Valahogy mindig is vonzódtunk a megfontolt, úriasan kimért angol krimikhez. Ahhoz a világhoz, ahol a keskeny női ajkak mindig piros színben tündökölnek kortól függetlenül, ahol a jólöltözöttség a piacon is alapkövetelmény, ahol mindenki figyel mindenkit és valamennyien a végsőkig gyanúsak, ahol valaki mindig többet tud, mint amit elárul.

Az ujjunkat tördelve ültünk be az előadásra, mert bizony igen magasak voltak az elvárásaink. Egy magyar színházban, magyar nyelven pontosan arra a hátborzongató világra vágytunk, amit Poirot, Miss Marple vagy Sir Arthur Conan Doyle híres párosa, Sherlock és Watson tolmácsolt nekünk. Az első öt perc után jóleső elégedettséggel simultunk bele a székbe, mert sikerült megidézni azt a bizonyos atmoszférát, mely után annyira epekedtünk.

v111

Olyan apróságokkal érték el ezt a hatást, mint a halott férj óriási kabátját magára öltő Jan eszelős pillantása, a tökéletes frizurák, a mindig mozgásban lévő színészek tapintható feszültsége, vagy a grandiózus díszletben elrejtett jellemző apróságok. Jól tudták, az ördög a részletekben rejlik.

Adott volt az egyszerűnek tűnő sztori, remek karakterekkel, amit sikerült kiegészíteni kitűnő színészekkel. Olyan nevekkel találkozhatunk a darabban, mint Balla Eszter, Gubík Ági, Nagy Sándor, Bencze Ilona, Szerednyey Béla, Nagy Balázs, Tóth Enikő, Pusztaszeri Kornél, Sándor Dávid vagy a személyes kedvencünk, Gyöngyösi Zoltán egyetemi hallgató.

A Váratlan vendég a színházak nosztalgikus füstgép-illatával és az autentikus brit hangulatával rendkívüli utazásra kalauzolt bennünket.

(szöveg: Hangai Lilla, fotók: Madách Színház/ Mohos Angéla)