Mindig úgy gondoljuk, hogy aki nem szeret mozogni, akinek teher az edzés, annak mindössze egy problémája van: nem találta meg a hozzá leginkább illő edzésformát. Hiszünk abban, hogy ha ez megvan, bárki elérheti, hogy a mozgás a napi rutin részévé váljon, és még élvezze is. Most egy egyedülálló változatát hoztuk el nektek bemutatásra.

 

Valaki otthon szeret edzeni, mert könnyebbség számára, ha nem kell kimozdulnia, valakit az hajt, ha csoportban lehet, ha motiválják a többiek. Egyesek rajonganak a súlyokért, mások a meditatív elmélyülésben és a mély izommunkában hisznek, így náluk a jóga a befutó. Megint mások rajonganak a feszes ritmusokért, a pörgésért, a lüktető halántékért. Mindenkit más hoz lázba, ha mozgásról van szó.

Valóban hatékony akkor tud lenni az edzés, ha valami olyasmit csinálsz, ami örömöt okoz. Megismerkedtünk egy olyan mozgásformával, amit nem csak a tánc szerelmesei, de az aerobik iránt rajongók is mélyen a szívükbe fognak zárni. Megemelkedett pulzusszám, jó hangulat, kirobbanó energia, formás izomzat. Ezek jellemzik a Swing Dance Gym-et.

 swing2

 

Új irányt mutat a fitness iparban

A név elég beszédes. A Swing Dance Gym Európában egy olya egyedülálló mozgásforma, mely a 20-as, 30-as évek swing táncstílusát ötvözi, a már elterjedt aerobik elemekkel. A korabeli ütemesebb zenék jelentik a mozgás alapját, így a jó hangulat garantált. Ilyet még biztosan nem próbáltál, de száz százalék, hogy függő leszel, ha az edzés alatt fontos számodra a pörgés és a merőben új tapasztalatok. Ráadásul nem kell attól sem félned, hogy bonyolult lépésekkel terhelik majd az agyadat, nem szükséges hozzá semmilyen előképzettség, könnyen elsajátítható lépésekről van szó. Az edzéseket lehet step paddal és anélkül is végezni, a könnyen megtanulható lépéskombinációk miatt nagyon hamar önfeledt mozgásformává válik a Swing Dance Gym.

Sólyom Enikő fitness edzővel, a mozgásforma megalkotójával beszélgettünk.

„Óraadó edzőként mindig is motoszkált bennem a vágy, hogy valami olyat alkossak, ami igazán én vagyok. Igaz, már a saját step órám sem mindennapi. Gyors, dinamikus, robbanékony, mindig az egyedi stílusra törekszem. Volt egy pár év az életemben, amikor rendezvényeket szerveztem, és az egyik cég év végi party-ján swinggel kapcsolatos produkciók voltak, mivel az egész este a 20-as, 30-as évek jegyében telt. Ekkor támadt az ötlet, hogy ötvözzem a step aerobikot egy olyan stílussal, amit igazán a magaménak érzek.

 swing

Szeretem szórakoztatni a vendégeimet, és valami igazán egyedit, különlegeset adni, amit nem kaphatnak meg bárkitől, minden fitness teremben. Szeretem, ha óra közben elcsípem a mosolyukat, ha azt látom rajtuk, hogy igazán kikapcsolódnak. Ez a mozgásforma nem csak szórakozást jelent a résztvevők számára, hanem egyfajta időutazást is, egy hihetetlenül sokszínű korszakba.” – mesélt Enikő.

 

 

Kegyetlenül megmozgat minden izmot

Az órákra leginkább a huszonöt és negyven év közötti korosztály jár, minden nőben közös, aki részt vesz az órán, hogy vágynak az újdonságra, szeretnének kipróbálni valami mást.

Enikő is azon a véleményen van, mint mi, hogy egy mozgásforma csak akkor igazán hatékony, ha szívvel-lélekkel csinálja az ember lánya. Szerencsére azok, akik az órákra járnak általában visszajáró vendégek, ami szintén a módszer addiktivitását és hatékonyságát demonstrálja. Ha egyszer elkezded, nem tudod abbahagyni. Nagyon szimpatikus számunkra, hogy milyen elképesztően laza, vicces, jó hangulatú az edzés, szinte észre sem vesszük, hogy közben milyen kemény munkát végzünk. A fejünk búbjától a lábunk kisujjáig minden izmot kegyetlenül megdolgoztat, amit a munka elvégzése után érezni is fogunk. Az izomláz garantált. Mi például imádjuk, amikor egy kemény edzés izomlázzal jutalmaz bennünket, mert ez azt jelenti, hogy ma sem henyéltünk vagy lustálkodtunk, megtettük, ami csak tőlünk telt az egészségünk érdekében.

 

A vendégeim azért szeretnek hozzám járni, mert nálam az edzés egyben szórakozás, kikapcsolódás is. Mindig az aktuális energiaszintjükhöz alakítom az órát, hiszen ahogyan nincs két egyforma nap, nincs két egyforma koreográfia sem.

 

A Swing Dance Gym bohókás, vicces, mégis hihetetlenül átmozgat. A résztvevők mosolyogva tanulják a koreográfiát, és ha esetleg valaki elvéti, jót nevetünk, és pörgünk tovább, hiszen ez az óra nem a kényszeres teljesítményekről szól, hanem rólunk, résztvevőkről. Nincsenek elvárások, nincsenek erőfitogtatások, csak jókedv, jó zene, bolondos koreográfia, és mi.”

 

 

X

(szöveg: Hangai Lilla)